یکشنبه, ۳۰ دی, ۱۴۰۳ / 19 January, 2025
مجله ویستا

رابطه چاقی و نازایی، درمان چیست؟


سوال
با سلام و احترام.بنده 33 ساله و مدت یکسال است که برای بارداری اقدام کردم و گرفتگی لوله داشتم که باز نمودم و هم اینک متأسفانه اضافه وزن زیادی دارم و میخواهم باردار شوم موفق نشده ام و وزنم 110 و قد 175 می باشد آیا این وزن باعث ناباروری است و چه اقدامی انجام دهم، زیرا به هیچ وجه نمی توانم لاغر شوم تا رژیم میگیرم سر گیجه پیدا می کنم و حالم بد می شود اگر راهنمایی کنید ممنون میشم.

جواب
با سلام و احترام
بله متاسفانه یکی از دلایل ناباروری، چاقی و اضافه وزن است. متخصصان می گویند: چاقی بیش از اندازه با عدم تخمک گذاری و ناباروری در زنان همراه است و در صورت حاملگی تأثیرات زیانباری بر سلامت جنین و مادر دارد. شما باید وزنتان را کاهش دهید زیرا حتی اگر هم در این وزن باردار شوید ممکن است خدای نکرده برای جنینتان مشکلی پیش بیاید. نگران سرگیجه هم نباشید اگر رژیم تان اصولی و درست باشد دچار سرگیجه نخواهید شد، اگر هم شوید در مقابل مشکلاتی که با افزایش وزن و چاقی پیش می آید خیلی ناچیز است.چرا که وقتی پیوسته غذاهای پرچرب و پرکالری خورده شود بدن به آن غذا عادت می کند و این روند موجب چاقی می شود. هورمون لپتین در بافت های سفید چربی تولید می شود و پس از ورود به سیستم گردش خون، پیام هایی را به مرکز مخصوصی در مغز می فرستد تا فرد احساس سیری کند و از آن جا که میزان هورمون لپتین در افراد چاق بالا می رود و مدارهای مغزی آنان از کار می افتد. همچنین ذخیره این ماده در زنان بیشتر از مردان است و برای تنظیم اشتها، افزایش متابولیسم بدن، بلوغ، تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از چاقی ضروری است. در صورتی که چربی بدن کم باشد لپتین نیز کم خواهد بود و سیکل قاعدگی و تخمک گذاری به هم می خورد، در زنان بسیار چاق، کاهش وزن باعث منظم شدن سیکل ماهیانه و افزایش باروری می شود. بیماری های قلبی، افزایش کلسترول، فشار خون، خطر تشکیل لخته و سکته های مغزی، بیماری دیابت، انواع ورم مفاصل، بیماری های کبد و کیسه صفرا، عدم تخمک گذاری، نازایی و ناباروری، سرطان رحم و پستان از جمله عوارض چاقی است.این چند توصیه را هم به کار ببرید:
* به طور کلی روزانه پنج واحد میوه و سبزیجات، دو سهم غذایی پروتئین‌های حیوانی و گیاهی (ماهی، گوشت، تخم‌مرغ، عدس، سویا و...)، سه سهم غذایی قندهای دیرجذب (غلات کامل، پاستا، برنج، نان تهیه‌شده از آرد کامل)، سه محصول لبنی (ماست، شیر، پنیر) و چربی‌های سالم (ماهی، روغن‌های‌گیاهی، دانه‌ها و مغزها) دریافت نمایید. فراموش نکنید که از مصرف مواد غذایی چرب و قندی بکاهید و روزانه آب کافی بنوشید.
* برای افزایش احتمال باروری لازم است‌ وزن خود را مهار کنید و احساس سلامت زیادی داشته باشید. وقتی بدن‌ شما از نظر جسمی و روحی در آمادگی کامل باشد، میلتان به برقراری رابطه بیشتر افزایش می‌یابد و احتمال باروری‌تان نیز بیشتر می‌شود. ورزش‌های مناسب و سبکی انجام دهید.
* با این که باید وزنتان را کاهش دهید اما حواستان باشد که از همه ی املاح و ویتامنی ها به اندازه ی کافی دریافت نمایید. شاید لازم باشد تحت نظر پزشک مکمل های ویتامینی و املاح دریافت نمایید. آهن، اسیدفولیک، ویتامین ث، روی، اسیدهای چرب امگا 3، ویتامین ای و ویتامین دی از جمله املاح و ویتامین های لازم برای باروری هستند که هر کدام عمل خاصی را انجام می دهند که برای بارور شدن لازم و ضروری هستند.
موفق و سلامت باشید.