چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

تحریف تاریخ به شیوه وهابی


تحریف تاریخ به شیوه وهابی

نقدی بر سریال موهن «معاویه, الحسن و الحسین»

همزمان با ماه مبارک رمضان سریالی با عنوان «معاویه، الحسن و الحسین» از شبکه های تلویزیونی برخی کشورهای عربی به نمایش درآمد. به این مناسبت، شبکه جهانی الکوثر به شبهات و تحریف های این مجموعه پرداخته است. «الکوثر» مطلبی را در همین مورد در اختیار صفحه تصویر روز کیهان قرار داده است که توجه خوانندگان محترم را به آن جلب می کنیم .

تحریف و وارونه کردن حقایق تاریخ اسلام امر جدیدی نیست و از صدر اسلام منافقین و امویان از جمله بنیانگذاران تحریف بودند. از آن زمان تاکنون این رویه از سوی فرقه های مختلف دنبال شد. در این دوره وهابیت با استفاده از امکانات مالی و شبکه های ماهواره ای که در اختیار دارد، پیشتاز این میدان شده اند. وهابیون این روزها اقدام به تولید و پخش سریال «معاویه، الحسن و الحسین» کرده اند که به زندگی دو امام بزرگوارمان، امام حسن(ع) و امام حسین(ع) و همچنین معاویه پرداخته است.

در این سریال که ماجرای قتل خلیفه سوم و موضع امام حسن و امام حسین علیهم السلام و صحابه را در آن روایت می کند، حتی تلاش نشده که از روایات ضعیف، دو وجهی و یا امثال آن استفاده شود و به طور کاملا سلیقه ای، همچون یک رمان و یا یک داستان تخیلی نوشته شده. این سریال در طول ماه مبارک رمضان از چندین شبکه ماهواره ای عربی پخش شد. بی شک هدف از پخش این گونه سریال ها ایجاد درگیری های مذهبی و منازعات سیاسی و تفرقه بین مسلمانان است. پخش این سریال باعث انتقادهای شدید مراجع شیعه، روحانیان الازهر مصر و شخصیت های مختلف شده است.

شبکه «الکوثر» در راستای پاسخ گویی به این مجموعه پر از دروغ و افترا و رد شبهات ایجاد شده توسط آن، در برنامه حقایق التاریخ با استفاده از کارشناسان مجرب شیعه و سنی سریال را مورد نقد علمی قرار داد.

دو کارشناس سنی این برنامه، با استفاده از منابع موثق تاریخی شخصیت های این سریال را بررسی کرده و مغایرت های موجود در سریال را برای بینندگان با ادله موثق اثبات کردند.

از جمله این اشکالات عدم تناسب عمر و ظاهر بازیگران، با شخصیت ها بود. به عنوان مثال: در این سریال عمار یاسر و عمروعاص هر دو ظاهری جوان داشتند، در حالی که در روزهای قتل عثمان هر دو ۸۰ ساله بودند. مالک اشتر در غزوه یرموک یکی از چشمانش را از دست داده بود در حالی که با چشم سالم نشان داده شده است. معاویه که در روایات تاریخی از او به عنوان شخصی چاق با شکمی بسیار بزرگ یاد شده، در این سریال به صورت سوارکاری جوان و رشید به تصویر کشیده شده است! مروان بن حکم نیز که سرخ روی و کوتاه قد بود، جوانی چابک نشان داده شده. مغیره ابن شعبه که در آن زمان ۰۶ سال سن داشته و چشمش لوچ بوده به شکل یک جوان ۰۲ ساله نشان داده شده است. این گونه تصویرپردازی و تغییر عمر و ظاهر شخصیت ها یا در راستای محبوب کردن و یا تخریب برخی از شخصیت های تاریخی بوده و یا نشان دهنده عدم آگاهی سازندگان این سریال از بدیهی ترین صفات شخصیت های تاریخی به شمار می رود.

از دیگر ابعاد تحریف در این سریال می توان به تحریف وقایع و دیدگاه های شخصیت ها در مسائل آن زمان اشاره کرد؛ مثلا در این سریال مروان بن حکم را از دوست داران امام حسن(ع) و امام حسین(ع) نشان داده اند در حالی که در صحیح مسلم (یکی از کتب معتبر و منابع اهل تسنن)، ثابت شده است که مروان، امام علی(ع) و اهل بیت را سب می کرده است . ابن حجر و الهیثمی نیز این موضوع را تایید می کنند. پرداختن به شخصیت های خیالی که براساس روایات معتبر وجود خارجی نداشته و زاده فکر منافقان بوده اند نیز از دیگر اشکال های این سریال است. در این میان می توان به حضور دو شخصیت خیالی القعقاع و عبدالله بن سبا در سریال اشاره کرد. علاوه بر این جایگاه امام حسن و امام حسین علیهما السلام، به گونه ای به تصویر کشیده شده که معاویه برتر از آنها به نظر برسد.

هر دو کارشناس سنی مذهب دعوت شده به برنامه «حقائق التاریخ» نسبت به این موضوع اتفاق نظر داشتند که سازندگان این سریال بیشتر از عنصر خیال استفاده کرده اند تا اسناد و مدارک تاریخی.