چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

بفرمایید غذای کُره ای


بفرمایید غذای کُره ای

یک پُرس بلگوگی با کیمچی لطفا

کره کشوری است که مردم آن به غذا اهمیت فراوانی می‌دهند و معتقدند مصرف غذاهای بخارپزشده مفید است. آنها روغن کنجد زیاد مصرف می‌کنند و سیر و پیاز پرمصرف‌ترین سبزی‌هایشان است و آنها را در انواع غذای‌هایشان به کار می‌برند...

نکته جالبی که در آداب تغذیه کره‌ای‌ها وجود دارد، این است که معتقدند نباید هیچ لقمه‌ای را نصفه خورد؛ بلکه باید لقمه را یک‌جا در دهان گذاشت. در «غذای ملل» این هفته با یکی از غذاهای مشهور کره‌ای، یعنی بلگوگی آشنا می‌شویم.

● عـادت‌های‌ غـذایـی کر‌ه‌ای‌ها

سفره غذای کره‌ای‌ها مملو از سبزی‌هاست؛ به عنوان نمونه انواع کلم و کاهو‌ را به شکل‌های مختلف با غذا می‌خورند. از جمله عادت‌های غذایی مردمان این سرزمین، عادت به نخوردن نمک و روغن است. آنها نان همراه غذا سرو نمی‌کنند؛ یعنی به سبک ما نانوایی ندارند و بیشتر از نان باگت، فرانسوی یا همان نان تست استفاده می‌کنند.

غذای اصلی‌ آنها برنج است که در هر ۳ وعده (البته به میزان خیلی کم) می‌خورند. ضمن اینکه برنج کره‌ای‌ها با برنج ایرانی تفاوت دارد؛ یعنی چسبناک‌تر و کوتاه‌تر است و به اصطلاح خودمان بعد از پخت، شفته می‌شود! بیشتر غذاهای کره‌ای‌ها سرشار از ویتامین و تهی از کالری هستند. گوشت در غذاهای کره‌ای‌ مخصوصا در میهمانی‌های‌شان، جایگاه ویژه‌ای دارد؛ گوشت ماهی، گاو و حتی گوشت خوک. مزیت تغذیه‌ای کره‌ای‌ها بخارپز کردن همه چیز، به خصوص گوشت، است؛ آن هم همراه سس سویا و برخی ادویه‌های دیگر. روش دیگر تهیه گوشت، باربیکیو کردن آن است. راستی، کره‌ای‌ها اصلا گوشت گوسفند نمی‌خورند و در عوض، غذاهای دریایی از همه نوع (ماهی، میگو، خرچنگ، هشت‌پا، کوسه، نهنگ، اختاپوس، صدف، ماهی مرکب و حتی یک نوع کرم خاص) در طبخ غذاهایشان مورد استفاده قرار می‌گیرد. کره‌ای‌ها، جلبک‌های دریایی را هم پس از فر‌آوری‌های خاصی به همراه غذایشان می‌خورند!

نمی‌توانیم از غذاهای کره‌ای صحبت کنیم و در مورد «کیمچی» چیزی نگوییم. همان‌طور که گفتیم، کره‌ای‌ها زیاد سبزی می‌خورند اما کیمچی، در واقع نوعی شور کاهوی معروف است که با سس ماهی، پودر فلفل، زنجبیل، سیر و دیگر چاشنی‌ها درست شده و در دمای پایین تخمیر می‌شود و بوی بسیار تندی دارد. در واقع امکان ندارد سر سفره کره‌ای‌ها بنشینید و کیمچی نبینید؛ چیزی مانند نان در سفره‌های ایرانی که به همان اندازه برایشان مقدس و مهم است. کیمچی در هر فصلی از سال یک نوع خاص دارد؛ یعنی به تناسب فصل، طعمش تغییر می‌کند. نکته آخر اینکه نوشیدنی‌ کره‌ای‌ها چای سبز است. آنها چای سیاه ندارند.

● مـواد لازم (برای۴ نفر)

▪ فیله گوساله/ ۴۰۰ گرم/ ۶۵۰ کیلوکالری

▪ سیر/ ۶ حبه/ ۲۰ کیلوکالری

▪ پیاز/ ۲ لیوان/ ۵۰ کیلوکالری

▪ برنج پخته/ ۳ لیوان/ ۴۸۰ کیلوکالری

▪ شکر/ ۲ قاشق غذاخوری/ ۶۴ کیلوکالری

▪ سس سویا/ ۶ قاشق غذاخوری/ ۲۰ کیلوکالری

▪ روغن کنجد/ ۴ قاشق غذاخوری/ ۳۶۰ کیلوکالری

▪ دانه کنجد/ ۴ قاشق غذاخوری/ ۱۸۰ کیلوکالری

▪ نمک و فلفل سیاه/ به میزان دلخواه/ ۰ کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه

ابتدا فیله‌های گوساله را از مقطع عرضی به نوارهای بلند چند میلی‌متری تقسیم کنید. بعد آنها را در سس سویا، آب، شکر و سیر رنده‌شده به مدت ۳۰ دقیقه بخوابانید. سپس این مخلوط را با نصف پیاز، فلفل سیاه و روغن کنجد مخلوط و در ماهی‌تابه سرخ کنید. پس از پخت، در کنار آن پیاز سرخ‌شده سرو کنید و روی آن کمی دانه کنجد بپاشید. جالب است بدانید هنگام خوردن این غذا باید در برگ‌های کاهو، یک قاشق غذاخوری برنج پخته و کمی گوشت بگذارید و آن را بپیچید و میل کنید.

● این غذا چند کالری دارد؟

این غذا در مجموع دارای ۱۸۰۰ کیلوکالری انرژی است و در صورتی که آن را به ۴ قسمت تقسیم کنید، به هر نفر ۴۵۰ کیلوکالری خواهد رسید.

● خواص فـیـلـه گـوسـالــه

گوشت قرمز به خصوص گوشت گوساله منبع پروتئین است. به این ترتیب که هر ۳۰ گرم آن یک واحد گوشت به حساب می‌آید و ۵۰ کیلوکالری انرژی دارد. این ماده غذایی، منبع آهن نیز هست به طوری که با خوردن هر ۱۰۰ گرم از این گوشت، ۲ میلی‌گرم آهن به بدن می‌رسد بنابراین عادت به خوردن آن برای کسانی که احتمال کم خونی در آنها بالاست عادت غذایی مناسبی تلقی می‌شود. البته چه بهتر که این گوشت همراه منابع بتاکاروتن مانند انواع سبزی‌های برگ سبز و البته گوجه‌فرنگی و هویج پخته، میل شود تا با این کار، جذب آهن افزایش پیدا کند و نیاز بدن تامین شود. تنها نکته منفی درباره این گوشت، چربی‌های اشباع آن است بنابراین کسانی که سابقه بیماری قلبی یا فشار خون و چربی خون بالا دارند، باید در مصرف این گوشت محدودیت به خرج دهند و سایر منابع پروتئینی را مانند گوشت سفید جایگزین آن کنند.

● خواص سـویـا

این سبزی، یکی از منابع کلسیم گیاهی است. به این ترتیب که در هر ۱۰۰ گرم از آن ۲۴۰ میلی‌گرم از این ماده معدنی وجود دارد. بنابراین خوردن آن به خانم‌های میانسال توصیه می‌شود تا به این ترتیب احتمال ابتلا به پوکی استخوان به حداقل ممکن برسد. جالب است بدانید در مطالعه‌ای دیده شده که مصرف ۲۵ تا ۵۰ گرم پروتئین سویا در مدت ۴ هفته میزان کلسترول بد خون را به میزان ۱۰ تا ۲۰ درصد کاهش داده است و این کاهش یعنی کاهش ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی و سکته. در ضمن، سویا منبع مناسب پتاسیم است به طوری که با خوردن ۱۰۰ گرم از آن ۱۷۰۰ میلی‌گرم از این ماده معدنی تامین می‌شود. به همین دلیل عادت به خوردن آن برای کسانی که به فشارخون مبتلا هستند، مناسب است.

● خواص کـنـجـد

یکی از دانه‌های روغنی که منبع کلسیم گیاهی به حساب می‌آید، کنجد است. بررسی‌ها نشان داده‌اند که با خوردن هر قاشق غذاخوری از این دانه ۱۴ درصد از نیاز خانم‌ها به این ماده معدنی تامین خواهد شد. البته همین مقدار کنجد دارای ۴۵ کیلوکالری انرژی است پس نباید در مصرف آن زیاده‌روی کرد زیرا به راحتی می‌تواند باعث اضافه وزن شود. نکته دیگر اینکه کنجد، منبع اسید فولیک است و با خوردن ۵۰ گرم از این خوراکی ۲۵ درصد از نیاز روزانه به این ماده مغذی تامین خواهد شد. بنابراین کسانی که زمینه بیماری‌های قلبی دارند بهتر است در برنامه غذایی خود این دانه و حتی روغن آن را بگنجانند. آخرین نکته‌ای که درباره کنجد باید گفت این است که وجود آهن فراوان در این ماده غذایی ضدخستگی است و با تامین این ماده معدنی، احتمال کم خونی و علایم ناشی از آن کمرنگ خواهد شد. بنابراین عادت به خوردن کنجد برای کسانی که گیاهخوار هستند، توصیه می‌شود.

● اگر بیماری قلبی دارید

بهتر است سینه مرغ را فیله و در این غذا به جای گوشت قرمز استفاده کنید. آن را کمتر سرخ کنید و سبزی‌های تازه بیشتری را به همراه این غذا بخورید؛ زیرا افزایش فیبر دریافتی در برنامه غذایی احتمال ابتلای شما به بیماری‌های قلبی را پایین می‌آورد.

● اگر اضافه وزن دارید

بهتر است برنج را فاکتور بگیرید و از روغن و کنجد کمتری در غذایتان استفاده کنید؛ زیرا این مواد غذایی کالری زیادی دارند و می‌توانند وزنتان را افزایش دهند.

● اگر پوکی استخوان دارید

بهتر است کنجد به کار رفته در غذایتان از نوع پوست‌نکنده باشد اما برای کاهش دریافت کالری، خوب است برنج مصرفی‌تان را کم کنید و به جایش از سبزی‌ها مانند انواع کلم بخارپز شده برای پیچیدن مواد غذا استفاده کنید؛ زیرا کلم منبع کلسیم است.

ساقی اخوان



همچنین مشاهده کنید