شنبه, ۱۵ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 4 May, 2024
مجله ویستا

آوارگان اصلی ترین مسئله فلسطین


آوارگان اصلی ترین مسئله فلسطین

رافت ناصیف عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس اظهارات اخیر محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان را که طی آن از حق بازگشت چشم پوشی کرد به شدت محکوم نمود و اظهار داشت مساله آوارگان اصلی ترین مساله فلسطین است و هیچ راه حلی بدون آن قابل قبول نیست

رافت ناصیف عضو دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی حماس اظهارات اخیر محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان را که طی آن از حق بازگشت چشم پوشی کرد به شدت محکوم نمود و اظهار داشت : مساله آوارگان اصلی ترین مساله فلسطین است و هیچ راه حلی بدون آن قابل قبول نیست . ناصیف تاکید کرد : حق بازگشت حقی مقدس و یک حق فردی و گروهی است و هیچ کس حق چشم پوشی یا کوتاهی از این حق را ندارد هیچ فرد یا موسسه در هر سمت و مقامی که باشند حق ذره ای کوتاهی از این حق را ندارند و هر گونه توافقی در این زمینه باطل و برای هیچ یک از فلسطینیان الزام آور نیست .

در خصوص گفت و گوی ملی فلسطین این رهبر حماس تاکید کرد که تنها راه موفقیت گفت و گو بررسی همه مسائل اساسی و در راس همه مساله اصلاح ساختار سازمان آزادی بخش فلسطین و اصلاح ساختار سرویس های امنیتی بر اساس معیارهای ملی و بازگرداندن اعتبار از دست رفته موسسات و نهادهای مختلف فلسطینی بر پایه اصول شفاف و سالم در پای میز مذاکره است .

ناصیف در خصوص دوره ریاست محمود عباس که در بیستم دی ماه به پایان می رسد گفت : هر اقدام یک جانبه خارج از توافق ملی و با قانون اساسی در تضاد است و هرگز به نفع گفت و گو نیست و هیچ کس نباید پیش از گفت و گو طوری موضع گیری یا اظهار نظر کند که فضای گفت و گو را مختل کند همگان باید به قانون احترام بگذارند و خود را ملزم به اجرای قانون کنند. متن گفت و گو از نظر می گذرد :

▪ مهمترین محنت های اسرای در بند زندان های رژیم صهیونیستی چیست ؟

ـ اسرا در زندان های صهیونیستی با محنت های زیادی مواجه هستند و دامنه این محنت ها پس از مطرح شدن موضوع اجرای مبادله اسرا بیشتر شد. روش های شکنجه اسرا در زندان های صهیونیستی متعدد است ; بازرسی بدنی به صورت عریان محرومیت آنان از ملاقات با خانواده های شان و پرداخت غرامت های هنگفت مالی محرومیت آنان از رفتن به محوطه زندان محرومیت از ورزش و غیره از جمله روش های شکنجه اسرا در زندان های صهیونیستی است .

یکی دیگر از انواع شکنجه هایی که اسرای فلسطینی در معرض آن قرار دارند این است که صهیونیست ها هنگام انتقال اسرا به زندان یا دادگاهی دیگر آنان را به مدت بیش از ۱۲ سال که گاهی وقت ها دو الی سه روز نیز به طول می انجامد مجبور به نشستن روی صندلی های آهنین کامیون می کنند و طی این مدت با آنان برخورد بسیار بدی می شود. محروم کردن اسرا از غذا و آشامیدنی کافی و دست و پا بسته به قضای حاجت رفتن از دیگر انواع شکنجه هاست . اشغالگران اجازه نمی دهند که اسرا در یک زندان یا بند به طور ثابت باقی بمانند اسرا را پیوسته به بندها و زندان های مختلف نقل مکان می دهند و این مساله باعث شده است تا اسرا پیوسته در تنش و نگرانی باشند.

سازمان زندان های رژیم صهیونیستی درون زندان ها کانکس هایی را به عنوان مغازه کار گذاشته اند و به این دلیل که اجازه ورود کالاهای اساسی به زندان داده نمی شود لذا یک اسیر مجبور می شود تا نیازهای خود را از این مغازه ها به قیمت بسیار گران خریداری نماید.

▪ ارزیابی اسرا درباره پرونده « گلعاد شالیت » نظامی اسیر رژیم صهیونیستی چگونه است ؟

ـ مساله شالیت مربوط به پرونده مبادله اسرا می باشد و اسرا برای آزادی خود به این مساله چشم امید بسته اند واقعیت نیز این است که مبادله اسرا تنها راه آزادی اسرایی است به حبس ابد محکوم شده اند.

▪ موضع گیری اسرا در قبال آزادی ۱۹۹ اسیر به عنوان نشان دادن حسن نیت رژیم صهیونیستی به تشکیلات خودگردان چگونه بوده است .

ـ هدف برای اسرا آزادی است اسرا از آزادی هر اسیر به هر روشی که عزت و کرامت آن ها را حفظ کند استقبال می کنند اما نیازی به نشان دادن حسن نیت نیست آزادی حق هر اسیر است و باید به زور هم که شده این حق را از اشغالگران ستاند حسن نیت هیچ معنایی ندارد در حالی که اسرای فلسطینی هم اکنون بیش از دو دهه است که در زندان های صهیونیستی به سر می برند واقعیت این است که هدف رژیم صهیونیستی از آزادی اسرا آن هم به صورت تبعیض آمیز; تفرقه افکنی میان آ « هاست .

▪ اختلافات داخلی در فلسطین چه تاثیری بر اسرا گذاشته است ؟

ـ اسرا بزرگ تر از آن هستند که یک حادثه داخلی آنان را تحت تاثیر قرار دهد سیاست اسرا بر پایه اتحاد و همدلی بنا نهاده شده است و بر آن اصرار و پافشاری می کنند این پافشاری و اصرار وحدت ملی را تقویت می کند. اسرا معتقدند آن چه در خارج اتفاق می افتد مانند ابر بهاری گذراست و به زودی گروه های فلسطینی بار دیگر متحد خواهند شد پیام و خواسته اسرا از همه گروه های فلسطینی وحدت و یکپارچگی میهن و حمایت از مقاومت است .

آنچه باعث تاسف است اینکه سازمان زندان های رژیم صهیونیستی از این اختلافات تاکنون بهره برده است اگر چه سازمان زندان های رژیم صهیونیستی پیوسته در راستای تفرقه بین اسرا تلاش کرده است اما اسرا با این توطئه ها با تمام قوا مبارزه می کنند و همین که تاکنون هیچ جدایی بین اسرا اتفاق نیافتده نشان دهنده است که آنان وحدت خود را حفظ کرده اند.

▪ نظر اسرا درباره وجود ده ها نماینده و وزیر فلسطینی چیست ؟

ـ اسرا بازداشت نمایندگان و مسئولان منتخب فلسطین را به مثابه دروغین بودن ادعاهای همه کسانی می دانند که دم از دمکراسی می زنند چگونه اسرا می توانند در برابر بازداشت نمایندگان منتخب ملت سکوت اختیار کنند ! اسرا از این که نمایندگان منتخب ملت و در راس همه دکتر عزیز دویک رییس مجلس قانونگذاری فلسطین در قید بازداشت به سر می برند به شدت نگران هستند. مساله دیگری که بیش از همه باعث نگرانی اسرا می شود آن که سران داخلی و منطقه ای و عربی و اسلامی همچنان با سران تل آویو مذاکره می کنند اصل بر آن است که حکام جهان اسلام تا زمانی که نمایندگان ملت از بند آزاد نشوند هرگز با صهیونیست ها مذاکره نکنند. زبان حال اسرا این است که گفت و گو با اشغالگران و حال آن که ملت فلسطین تحت اسارت و محاصره است چه نفع و فایده ای دارد !

▪ تاثیر بازداشت طرفداران حماس و بستن جمعیت های خیریه و اخراج کارمندان به خاطر گرایش های حزبی را بر آینده روابط فتح و حماس چگونه می بینید ؟

ـ هر گونه جنایت سرویس های امنیتی اعم از بازداشت ها و بستن موسسات خیریه و مصادره اموال و دارایی ها باعث می شود تا نه تنها فضای مناسب برای گفت و گو به عنوان تنها راه برون رفت از بحران کنونی فراهم نشود بلکه اوضاع بحرانی تر و دامنه شکاف و اختلاف نیز تشدید یابد این جنایت ها باعث تفرقه بین ملت می شود.

تقویت وحدت ملی و کنار زدن اختلافات و حمایت از کلیه اقدامات و تلاش های طرف های مختلف برای تحقق همبستگی ملی موضع راهبردی حماس می باشد. حماس با جنگ داخلی مخالف است و بر حفظ وحدت ملی پایبند باقی خواهد ماند و امیدواریم که همگان این رویه را برای خود اتخاذ نمایند.

ما خواستار آزادی همه بازداشت شدگان سیاسی و تجدید نظر درباره بستن جمعیت های خیریه هستیم به این خاطر که بستن آن تاثیری منفی بر آحاد فلسطینیان می گذارد این موسسات به بخش های وسیع و مختلفی از ملت فلسطین به ویژه خانواده های شهدا و خانواده های نیازمند و یتیمان خدمات ارزنده ای را ارائه می کند.

اخراج کارمندان به خاطر گرایش های حزبی یکی از کارهای نادرستی است که هر چه زودتر باید متوقف شود این یک اقدام سیاسی است و به نفع هیچ شخص یا گروهی نیست و از همگان می خواهیم که موسسات و جمعیت های خیریه و آموزشی و پزشکی را از زد و بندهای سیاسی دور کنند.

▪ پیام اسرا به دو دولت غزه و رام الله چیست ؟

ـ پیام اسرا به مسئولان ملت فلسطین در تمامی سطوح این است که باید با یکدیگر متحد شوید و همبستگی و یکپارچگی ملت را بار دیگر احیا کنید و به تقویت مقاومت اهتمام بورزید و اصول و آرمان های تان را به ویژه حمایت از قدس شریف و جلوگیری از یهودی شدن آن را حفظ کنید و مساله اسرا را در راس برنامه های خود در هر همایش و جلسه ای قرار دهید.

▪ به اعتقاد شما آیا طرف های فلسطینی در گفت و گوی آینده قاهره جدی هستند برای موفقیت آن چه کاری باید انجام داد ؟

ـ حماس با جدیت تمام و مخلصانه و صادقانه قدم در راه گفت و گو گذارده است و خواستار این است که گفت و گو یک گفت و گوی مجدانه و موفقیت آمیز باشد ما نیز امیدواریم که هیات های دیگر گروه ها نیز یک چنین تفکری داشته باشند.

اگر بخواهیم که گفت و گو موفقیت آمیز باشد باید همه مسائل را در پای میز مذاکره به ویژه مسائل اساسی و در راس همه سازمان آزادی بخش فلسطین و اصلاح ساختار آن و توافق بر سر یک برنامه مشترک و شفاف بر پایه پایبندی به اصول و آرمان های ملی را مورد بحث و بررسی قرار دهیم . در جریان گفت و گو ما همچنین باید موضوع اصلاح ساختار سازمان های امنیتی را بر اساس معیارهای ملی و بازگرداندن اعتبار از دست رفته موسسات و نهادهای مختلف فلسطینی را بررسی کنیم و بر توافقات به دست آمده پایبند باقی بمانیم .

▪ حماس در کرانه باختری نیز نمایندگی این جنبش در گفت و گوها را به عهده خواهد داشت ؟

ـ یک موسسه همه جانبه حماس را رهبری می کند و هر چهار بخش حماس )کرانه باختری غزه خارج فلسطین و زندان ها( تصمیم گیری می کنند و تا زمانی که نمایندگان حماس در گفت و گو نماینده این موسسه باشند حماس هیچ حساسیتی نسبت به این مساله ندارد.

▪ نظر شما درباره موضع گیری عجولانه عباس پیش از گفت و گوی ملی مبنی بر این که دوره ریاستش تا سال ۱۳۸۹ ادامه خواهد یافت چیست ؟

ـ هر اقدام یک جانبه خارج از توافق ملی و با قانون اساسی در تضاد است و هرگز به نفع گفت و گو نیست و هیچ کس نباید پیش از گفت و گو طوری موضع گیری یا اظهار نظر کند که فضای گفت و گو را مختل کند همگان باید به قانون احترام بگذارند و خود را ملزم به اجرای قانون کنند. اصل مسلم بر آن است که همگان باید به قانون احترام بگذارند و بر اساس قانون عمل کنند.

▪ آیا شما از چالش های کنونی پیرامون حماس نگرانید ؟

ـ هر کس گمان می کند حماس متشکل از یک سری افراد یا چند موسسه است اشتباه کرده ; حماس یک اندیشه یک رسالت استوار و ثابت است که از زمان ظهور اسلام تا به امروز امتداد دارد و نسل های آینده نیز بدان پایبند باقی خواهند ماند حماس فراتر از شخصیت ها و موسسات است . هر اقدام علیه حماس از هر طرف که باشد نه تنها بر حماس کمترین تاثیری نمی گذارد بلکه همگان در خواهند یافت که این اقدامات و چالش ها بر اقتدار حماس خواهد افزود.

▪ درباره اخبار منتشر شده مبنی بر این که عباس تلاش می کند تا دولت اردن را در اسکان دایمی آوارگان در این کشور متقاعد سازد چه نظری دارید ؟

ـ مساله آوارگان اصلی ترین مساله فلسطین است و هیچ راه حلی بدون آن قابل قبول نیست . حق بازگشت آوارگان حق مشروع همه کسانی است که از سرزمین مادری و خانه و کاشانه شان به خاطر اشغالگری اخراج شدند گذشته از این که هر آواره ای باید به خانه و موطن اصلی خود بازگردد باید به هر یک از آنان غرامت مادی و معنوی سال ها هجرت و دوری از میهن نیز پرداخته شود.

بر همین اساس حق بازگشت حقی مقدس و یک حق فردی و گروهی است و هیچ کس حق چشم پوشی یا کوتاهی از این حق را ندارد هیچ فرد یا موسسه در هر سمت و مقامی که باشند حق ذره ای کوتاهی از این حق را ندارند و هر گونه توافقی در این زمینه باطل و برای هیچ یک از فلسطینیان الزام آور نیست .

و اما در خصوص تلاش برخی کشورها برای اسکان دایمی آوارگان در این کشورها از برادران عرب می خواهیم که هرگز این طرح را نپذیرند و بر حق بازگشت اصرار ورزند. همچنین تاکید می کنیم که این قبیل اقدامات فایده ای ندارد و هرگز به مساله آوارگان خاتمه نمی دهد چرا که آن در سطح عربی و ملی اقدامی باطل و غیر قانونی است و در واقع کسی که اقدام به یک چنین کاری می کند خود باید پاسخگو باشد.

▪ آیا نخست وزیری لیونی تاثیری بر مساله فلسطین خواهد گذاشت ؟

ـ ما و ملت فلسطین بر این باوریم که لیونی اولمرت و باراک همگی دو روی یک سکه هستند و همگی سیاست سرکوبگرانه را در حق ملت ما اجرا می کنند و حقوق حقه ملت را سلب قدس را یهودی و جوانان ما را ترور می کنند و فرزندان مان را به اسارت می گیرند. همه آن ها دشمنان ما و اشغالگر هستند و ما بین هیچ یک از آنان فرق نمی گذاریم و به هیچ یک از آنان دل نمی بندیم و هر کس به یکی از آنان دل ببندد و خیال واهی در سر بپروراند در واقع خود را را فریفته است .

▪ به عموم ملت به ویژه گروه های فلسطینی تاکید می کنم در شرایط موجود لازم است فرهنگ گفت و گو را منتشر و ترویج کنیم و برای مشخص کردن عناصر وحدت ملی با یکدیگر به مذاکره بنشینیم و با همه سازمان ها و نهادهای قانونی همکاری و گفت و گو بین خود را تقویت کنیم و هر یک از ما در هر جایگاهی که قرار دارد برای موفقیت گفت و گوی فراگیر ملی در قاهره تلاش نماییم .

از همه موسسات رسمی می خواهم که به نفع گفت و گوی آتی تلاش و کاری کنند که این گفت و گو با بار نشیند و از هر گونه تلاش برای ناکام گذاشتن آن خودداری نمایند.

▪ زندگینامه

رافت ناصیف ملقب به ابو صهیب متولد سال ۱۳۴۵ دارای مدرک لیسانس از رشته تعلیم و تربیت اسلامی در دانشگاه پیام نور قدس در طولکرم است . ناصیف در آغاز دهه هشتاد میلادی به جنبش اسلامی پیوست و به یکی از اعضای فعال آن به ویژه در بخش های اجتماعی و صنفی جنبش بدل شد. وی در انتفاضه نخست یکی از اعضای جنبش حماس بود و نمایندگی این جنبش را در بسیاری از کمیته های گروهی و ملی به عهده داشت . ناصیف همچنین در انتفاضه دوم سخنگوی حماس در شهر طولکرم و عضو کمیته هماهنگی بین گروه های فلسطینی در این شهر بود. ناصیف بارها توسط رژیم اشغالگر قدس بازداشت شد و دوران حبس وی مجموعا هفت سال به طول انجامید. وی همچنین پیش از انتفاضه الاقصی به مدت سه و نیم سال در زندان های سرویس های امنیتی تشکیلات خودگردان سپری کرد.

ناصیف به خاطر فعالیت های گسترده در حماس از جمله سخنگوی این جنبش و یکی از اعضای رهبری سیاسی آن از سوی نظامیان صهیونیست تحت تعقیب و یکی از هدف های اصلی جوخه های تروریستی اشغالگران است . پس از دو سال تعقیب ناصیف در ماه مه ۲۰۰۴ م . در شهرک عنبتا از سوی اشغالگران بازداشت شد و پس از چهار ماه بازجویی از وی به چهار و نیم سال حبس محکوم گردید. ناصیف سه هفته قبل از زندان آزاد شد.