چهارشنبه, ۱۰ بهمن, ۱۴۰۳ / 29 January, 2025
یک قدم از تو صد قدم از من
از بزرگترین نعمتهای الهی که خدای متعال ارزانی بندگانش ساخته، این است که پنجره آشنایی و ارتباط با خویش را به روی آنان گشوده است. انسانها میتوانند با آفریننده و ادارهکننده و کمالبخش عالم و آدم گفتوگو کنند و نیازها، مشکلات، موفقیتها و شکستهای خود را با او بیهیچ واسطهای در میان بگذارند. خداوند، خود برای ایجاد چنین رابطهای پیشگام است.
خداوند به داوود پیامبر این گونه وحی فرستاد:ای داوود! آنان که از من رویگرداناند، اگر میدانستند چگونه در انتظارشان هستم و چه مهری نسبت به آنان دارم. از شوق، قالب تهی کرده و در راه محبّتم، بند از بندشان جدا میشد.ای داود! این چنینام با کسانی که از من رویگرداناند. پس با رویآورندگان به خود، چگونه خواهم بود؟بنا بر این به روشنی میتوان گفت: انس با خدا امری امکانپذیر است. کاری که پروردگار از طریق پیامبرانش، عموم مردم را به سوی آن فراخوانده و ترغیب کرده است. راه انس با خدای متعال که یگانه راه نیز هست آن است که انسان همواره به یاد او باشد.
البته به یاد خدا بودن همان مفهومی است که در متون دینی از آن با عنوان «ذکر» یاد میشود و چنانکه در پی اشاره خواهیم کرد به صورتهای مختلفی جلوهگر میشود. انسان میتواند با بهرهگیری از ظرفیت و تنوّع جلوههای یاد خدا، در هر حالتی و در هر مکان و زمانی با پروردگار خود رابطه برقرار نماید و به حضورش بار یافته و با او همنشینی کند که خود فرموده است: انا جَلیسُ من جالَسَنِی؛ من همنشین آن کس هستم که با من همنشینی کند. (اقبال الأعمال، ج۳، ص ۱۷۴). دیگر فرموده پروردگار در حدیث قدسی نیز محدودیتهای زمانی و مکانی و حالتهای مختلف را برداشته و آن جا که خطاب به بندهاش میفرماید: هر گاه من را یاد کردی، من همراه توام؛ أنا مَعک اذا ذَکرتَنی؛ (کنزالعمّال، ح ۵۸۴۷). البته برای راه یافتن به حریم الهی و انس گرفتن با او باید قلب را آماده ساخت چون این مهمانی و همنشینی و مجلس انس در حرم الهی که دل انسان است تشکیل میشود.
اَلقَلبُ حَرمُا... فَلا تُسکن حَرَمَا... غَیرَا...؛ دل حرم خداست در حرم خدا، جز خدا را ساکن مساز (جامع الأخبار، ص۲۸). هر چند برای گشودن دروازه دل نیز نخست به کلید «ذکر خدا» نیازمندیم. چنانکه امام علی(ع) فرموده است: اَلذِّکرُ مِفتاحُ الاُنسِ؛ ذکر و یاد خدا کلید انس است. (غررالحکم ودررالکلم، ح۵۴۱). و نیز در سخنی دیگر کسی را که همواره ذکر خدا میگوید و به یاد اوست انس گیرنده با خدا معرفی کرده است، ذاکرُا... مُوانِسُهُ (غرر الحکم ودرر الکلم، ح ۵۱۶). یادآوری این نکته لازم مینماید که هر عملی که یاد خدا در آن جلوهگر باشد در حیطه ذکر وارد میشود. بنابراین افزون بر ذکرهای زبانی و نماز خواندن و دعا کردن و... حتی پرهیز عملی از گناهان و سیر به سوی طاعت خداوند ازجمله جلوههای ذکر و یاد خدا و شیوههای انس گرفتن با پروردگار محسوب میشوند، چنانکه پیامبر گرامی اسلام فرموده است: هر که از خواری گناه به سربلندی طاعت درآید، خداوند انیس او میشود (بحارالانوار، ج ۷۵، ص ۳۵۹). نکته پایانی اینکه شالوده همه کارهایی که یاد خدا را در زندگی انسان پدید میآورد و موجب انس او با خدا میگردد، ایمان به خدا و اعتقاد قلبی اوست. امام صادق (ع) فرموده است: خداوند راهی به نام ایمان را در دل هر مؤمنی قرار داد که با وجود آن به آرامش و انس دست یابد آن گونه که اگر بالای قلّه کوهی باشد، احساس تنهایی نکند (بحارالأنوار، ج ۷۵، ص ۳۵۹).پیش از پاسخ به پرسش فوق این نکته شایان توجه است که میزان اهمیت و ارزش برقراری ارتباط، بستگی به اهمیت و ارزش کسی دارد که با او ارتباط برقرار میکنیم. هر چه شخص مورد نظر از ارزش و جایگاه معنوی برتری برخوردار بوده و تأثیرگذارتر باشد ارتباط با وی مهمتر و باارزشتر تلقی شده و از نظر آثار و فواید نیز، بهرههای فراوانتری به همراه خواهد داشت. یکی از مهمترین دغدغههای انسان، احساس تنهایی و هراس از آن است.
انسان در کشاکش روزگار همواره از تنها و بدون همدم و مونس ماندن واهمه دارد. در این میان خداوند آماده است تا بهترین مونس انسان باشد و در پی انسگیری آدمی با او، وی را از همه ترسها و وحشتهای ناشی از تنهایی برهاند. امام علی در دعایی چنین عرضه میدارد: خدایا! تو با دوستان خود انیسترینی. اگر غربت و تنهایی آنان را به وحشت اندازد یاد تو همدم و مونس آنان است (نهجالبلاغه، خطبه ۳۲۷). و به راستی که خداوند بهترینِ بهره را در نتیجه انس با خود به انسان عطا میکند. چه راست فرموده است پیامبر اکرم(ص): لا یستَوحِشُ من کانَا... انیسَهُ؛ (مشکاه الانوار، ص۱۲۵) هر که خدا همدم و مونس او باشد، دل پریشان و نگران نمیشود. یکی دیگر از فواید انس با خداوند، رضایت از او و رضایت به دادهها و ندادهها و رضایت به کردار و گفتار اوست.
چنانکه در روایت است: من أنسَ بِحَبیبٍ قبِلَ قولَهُ و رَضی فِعلَهُ؛ (ارشاد القلوب، دیلمی، ج۱، ص۷۳) هر کس با دوستی انس گیرد، سخنش را میپذیرد و به کردارش خشنود خواهد بود.پس یکی از برکات انس انسان با خدا رضایت از زندگی خود و رضایت به قضا و قدر الهی است که خود سرچشمه بسیاری از بهرهها و برکات است. فایده دیگری که انس با خدا دارد این است که انسان را از خو گرفتن و انس با غیراو بینیاز میسازد، چه این که انسان در پی انس با خدا، بهترین انس را با بهترین مونس به دست میآورد. او همدمی است که هیچگاه انسان از انس با او خسته نمیگردد و همواره در پی شرکت در محفل او است. او هیچ زمانی همدمش را نمیآزارد و هر چه مهربانی است به وی ارزانی میدارد بنابراین با وجود چنین انیسی، انسان درمانده و نیازمند به انس با دیگرانی نیست که تنها در زمان و مکان و شرایط خاصی در کنار او هستند. حدیث زیر از امام عسکری(ع) ناظر به همین نکته است فرمود: هر که با خدا انس گیرد، با غیراو خو نگیرد (یعنی به انس با دیگران قناعت نمیکند). (الدرة الباهرة، ص ۴۳). خداوند فرمود: به ازای یک قدم به پیش آمدن بنده، من دهها قدم، پای پیش مینهم. و هر که آهسته به سویمآید من شتابان به سویش میروم (کنزالعمّال، ح ۱۱۳۳).
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست