جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

وقتی مادران آشپزخانه گریز می شوند


مدرسه بهترین فضا برای جلوگیری از اعتیاد است, مدرسه تاثیرگذارترین محل برای آموزش پیشگیری از ایدز و رفتارهای مخاطره آمیز است, مدرسه اولین مكان یادگیری رفتار درست با محیط زیست است و مدرسه این شعارها البته برخاسته از سرنوعی نیاز است و قطعا اگر خبرهای بدی به گوش نرسد, این دست شعارها نیز كمتر شكل خواهد گرفت

تقریبا تمامی دانش آموزان شهرستان میناب مشكل سوء تغذیه دارند، تقریبا اكثریت دانش آموزان مشهدی دندان هایی پوسیده دارند، ۵درصد از كل دانش آموزان ایران مبتلا به صرع هستند، طرح آهن یاری در مدارس اجرا می شود تا مشكل كم خونی كودكان با دریافت یك قرص آهن در هفته جبران شود و...

در میان تمامی این خبرهای بد و تلاش های مثبت برای رفع مشكلات و در میان انبوه شعارهای رنگارنگ، یك معضل بیش از همه آفات، سلامتی دانش آموزان را تهدید می كند، معضلی كه دیگر از آن باید به عنوان یك بحران یاد كرد، بحرانكوتاه قدی سوء تغذیه ای كه نه تنها سلامت كودكان و نوجوانان، بلكه سلامت نسل ها را با مخاطره روبه رو ساخته است.

با نگاهی به شاخصه های جهانی توسعه از جمله امید به زندگی، مصرف كاغذ و میانگین قد افراد می توان پی برد كه امروزه شاخصه قد در كنار شاخصه های دیگر از چه اهمیت ویژه ای برخوردار است.

كوتاه قدی سوء تغذیه ای ناشی از گرسنگی سلولی، پدیده ای است كه به دلیل سیر نشدن سلول های بدن از مواد مغذی روی می دهد. در این پدیده فرد احساس سیری می كند، اما هنوز سلول های او گرسنه اند. بنابراین بدن برای سازش با وضعیت موجود، خود را تغییر می دهد. این تغییر برای زنده ماندن در شرایط فعلی است كه از جمله عواقب آن می توان كوتاه شدن قد، پایین آمدن قدرت بینایی، پوكی استخوان، تنبلی و كرختی، پایین آمدن ضریب هوشی، عدم تعادل در فشار خون و... را نام برد.

بنابر تحقیقات و پژوهش های سازمان جهانی فائو، كوتاه قدی سوء تغذیه ای پدیده ای شایع در ایران است و طی چند دهه گرسنگی سلولی حدود ۱۰ سانتیمتر قد كودكان و نوجوانان ما آب رفته است. كشور پاكستان نیز طی ۴۰ سال گذشته ۱۰ سانتیمتر از قد نسل های خود را كوتاه كرده در حالی كه در همین زمان مشابه كشور ژاپن توانسته است ۹ سانتیمتر قد نسل های خود را كش بیاورد.

فرهنگ تغذیه

جالب آنكه بدانید سوء تغذیه صرفا پدیده ای ناشی از فقر اقتصادی نیست و اغلب در خانواده های مرفه نیز این مشكل بروز پیدا می كند. بد نیست باردیگر به پژوهش های سازمان فائو اشاره كرد و اینكه تا چه اندازه برخی پارامترها در اینگونه تحقیقات با نهایت دقت در نظر گرفته می شود چنانچه می توان به پایین آمدن میزان مصرف نخود و سایر حبوبات در غذای ایرانی ها به دلیل تغییر ذائقه مردم و رویگردانی از غذاهای سنتی اشاره كرد. در یكی از این گزارش ها مصرف نخود یك درصد كیلوگرم در سال برای هر ایرانی ذكر شده است، همچنین مصرف بیش از حد نوشابه به جای دوغ و شیر و تقریبا عدم مصرف ماهی و...

در این راستا كارشناسان نسبت به آشپزخانه گریزی مادران نیز هشدار می دهند، اما اگر جانب انصاف را نگه داریم باید به روی دیگر سكه نیز اشاره كنیم به این معنی كه امروزه سطح آگاهی مردم بسیار بالا رفته و آنها به خوبی از نقش ویتامین ها و مواد مغذی مطلعند، اما متاسفانه عدم توزیع عادلانه منابع غذایی و از همه مهمتر گرانی مواد مغذی آنها را ناچارا به سوی مصرف مواد غیر مفید سوق می دهد. بدون تردید مادران به خوبی می دانند كه خوردن یك لقمه نان و پنیر و گردو به همراه یك سیب سرخ درشت برای كودكان بسیار مفیدتر از كرم كارامل است، اما...

در پایان تنها می توان گفت كودكان و نوجوانان را دریابید چرا كه قدشان در حال آب رفتن است.