شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
روشهای پیشگیری از سوءمصرف داروهای ترک اعتیاد
اعتیاد یک بیماری مزمن، عودکننده و پیشرونده است و به همین دلیل نباید انتظار داشت درمان اعتیاد، درمانی سریع و کوتاهمدت باشد.
درواقع درمان اعتیاد، یک درمان پیچیده مبتنی بر آمیختهای از درمان دارویی و مداخلات رواندرمانی و اجتماعی به طور همزمان است. چهبسا ریزهکاریهایی در روند درمان وجود دارد که اگر به آنها توجه نشود، اثربخشی و ماندگاری درمان افت میکند.
مولفههایی نظیر مهارت پزشک، رابطه خوب درمانی با بیمار، ایجاد انگیزه خوب برای استمرار درمان، خانواده درمانی، کنترل خشم و هیجان، مشاوره در مواقع بروز بحران، دقت در پیگیری و انجام آزمایشات، اثربخشی درمان را افزایش میدهد.
اما درخصوص دارودرمانی باید گفت داروهایی به نام داروهای درمانی نگهدارنده در حال حاضر برای مواد افیونی مانند کراک، هروئین، تریاک و شیره وجود دارد که متادون از جمله آنهاست. البته به طور قطع باید اذعان کرد که در مورد اعتیاد هم مثل خیلی دیگر از بیماریها باید گزینههای دارودرمانی مختلف داشته باشیم تا بتوانیم تعداد بیشتری از بیماران را تحت پوشش قرار دهیم و در این مسیر امروزه مصرف بوپرنورفین نیز به عنوان دارویی نگهدارنده رونق یافته است.
استفاده از بوپرنورفین برای درمان وابستگی به مواد افیونی، هم در روشهای سمزدایی و هم به شکل درمان نگهدارنده مورد استفاده قرار میگیرد و در مقایسه با متادون خطر بیش مصرفی و مسمومیت کمتری داشته، وابستگی جسمی و روانی کمتری ایجاد میکند و قطع تدریجی آن راحتتر تحمل میشود.
البته باید به این نکته توجه داشت که هرچند این دو دارو به عنوان دو داروی نگهدارنده استفاده میشوند ولی تفاوتهای اصولی با هم دارند و در برخی بیماران، متادون بهتر و در برخی دیگر بوپرنورفین بهتر است و استفاده مناسب از هریک از این دو دارو، موجب بهبود نتیجه درمان میشود.
امروزه به منظور جلوگیری از سوءاستفاده از بوپرنورفین، سابوکسون که مورد تایید FDA است، نیز در کشور با مجوز وزارت بهداشت، در حال عرضه به بیماران است. این قرص ترکیبی از بوپرنورفین و نالوکسان است. نالوکسان به این جهت به آن اضافه شده است که از سوءاستفاده بوپرنورفین توسط افراد وابسته به مواد افیونی جلوگیری شود. بطوری که در صورت تزریق، علائم محرومیت ایجاد کرده و موجب میشود که فرد میلی به تزریق نداشته باشد.
باید اذعان کرد که افزایش آگاهی خانوادهها در مورد اعتیاد، نشانهها و عوارض آن و آموزش خانوادهها نسبت به اینکه با نشانههای بروز اعتیاد چگونه برخورد کنند و چگونه احتمال سوءمصرف داروهای توصیه شده را کاهش دهند، در پیشگیری از ابتلای افراد به اعتیاد یا جدیتر شدن اعتیاد آنها، بسیار موثر است.
دکتر علی فرهودیان
عضو هیات علمی مرکز تحقیقات اعتیاد دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست