شنبه, ۱۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 1 February, 2025
در فال فرزند شما دیابت می بینم
پیشگویی و فالگیری احتمالا از ابتدای تاریخ تا کنون مورد توجه آدمها بوده و هست....
بعضیها به حرف پیشگوها کاملا اعتماد میکنند و حتی به فالگیری و پیشگویی آنها معتاد میشوند. برخی دیگر هم هیچ اعتقادی ندارند. ولی حتی همین افراد هم احتمالا چند بار در مورد ماه تولد خودشان، طول عمرشان یا موارد مشابه، فالهایی خواندهاند و میخوانند. اما این بار دانشمندان هم شروع به پیشگویی کردهاند و البته این پیشگوییها پایه علمی دارد و حتما به وقوع میپیوندد. این پیشگوییها در مورد بیماری دیابت است. به گفته دانشمندان، کودکانی که چاق و بیتحرک هستند، به احتمال بسیار زیاد، پس از اتمام دوره نوجوانیشان مبتلا به دیابت میشوند. حتی دکتر شاپیرو، متخصص تغذیه و کنترل وزن در ایالت مانهاتان آمریکا پیشبینی کرده است که یک سوم کودکانی که در سال ۲۰۰۵ متولد میشوند در آینده مبتلا به دیابت خواهند شد. دکتر شاپیرو همان کسی است که کتاب «درست غذا بخورید و با دیابت بجنگید» او در فهرست پرفروشترین کتابهای سال ایالات متحده قرار دارد. آنچه در ادامه میآید، برداشتی آزاد از گفتگوی مجله «تایم» با این متخصص تغذیه است.
امروزه اکثر بچهها چه در خانه و چه در مدرسه تقریبا از هر فعالیت و جنب و جوشی منع میشوند. در واقع بزرگترها به بچهها یاد میدهند بازیهای ساکت و بیتحرکی را انتخاب کنند تا با سر و صدای خود همسایگان را آزار ندهند. علاوه بر آن، در اکثر خانوادهها هم پدر و هم مادر بیرون ازخانه کار میکنند. در نتیجه، بسیاری از وعدههای غذایی به غذاهای آماده و به اصطلاح فستفود تبدیل شدهاند. این غذاها بسیار ناسالم و دارای کالری زیادی هستند. در واقع اکثر بچهها تمام روز پشت کامپیوتر مینشینند و با کالری بیش از حدی که به بدن آنها میرسد روز به روز چاقتر میشوند.
● علایم هشدار دیابت در کودکان
چاقی همیشه اصلیترین زنگ خطر ابتلا به دیابت محسوب میشود. البته کمی اضافه وزن آنقدرها هم ترسناک نیست ولی چاقی و افزایش وزن محسوس باید والدین را نگران کند چون چاقی به جز دیابت، بیماریهای دیگری هم همراه خود میآورد؛ مثلا کلسترول خون کودکان چاق با شروع دوره نوجوانی کمکم افزایش پیدا میکند، به طوری که این افراد بین ۲۰ تا ۳۰ سالگی مستعد ابتلا به سکتههای مغزی میشوند و این در حالی است که حتی در موارد کلسترول بالای خون به دلیل ژنتیکی، سکته مغزی اغلب از ۵۰ تا ۶۰ سالگی به بعد اتفاق میافتد.
● راههای مبارزه با چاقی کودکان
اولین گام مبارزه با چاقی، اصلاح رژیم غذایی است. در یک رژیم غذایی سالم باید از میوه و سبزیجات تازه بهره برد؛ مثلا برای شام از سبزیجات پخته باید استفاده کرد اما اکثر بچهها چنین غذایی را دوست ندارند و ممکن است اصلا شام نخورند. نکته اصلی همینجاست. در چنین مواردی به هیچوجه نباید با بچهها دعوا کرد و یا آنها را مجبور به خوردن این غذا کرد، بلکه باید همین مواد را به شکلی دیگر و درغذایی دیگر به عنوان شام تهیه کرد. مثلا میتوان سوپ سبزیجات یا غذایی مشابه آن پخت. حتی گاهی با تزیین میوهها یا چیدن آنها در ظرفهایی خاص بچهها اشتیاق زیادی برای خوردن این میوهها پیدا میکنند.
● کنترل شیوه تغذیه کودک
اکثر والدین توانایی کنترل ۲۴ساعته تغذیه فرزندان خود را ندارند و در طول شبانهروز بسیاری مشکلات و درگیریهای دیگر هم وجود دارد که باید به همه آنها رسیدگی کنند اما در اصل چنین مراقبتی به هیچ وجه موردنیاز نیست و حتی مضراتی هم دارد. مثلا به طور ناخودآگاه کودک دچار نوعی واکنش منفی میشود، یعنی اگر همیشه خود را تحت نظر والدین ببیند، به محض به دست آوردن هر فرصتی روشی دقیقا خلاف روش والدین برای تغذیه خود به کار میگیرد ولی اگر پدر و مادر فقط سعی کنند شیوه درست را به کودک نشان دهند، او هم به چنین روشی عادت میکند و پس از مدتی ذایقه کودک فقط چنین غذاهایی را میپسندد.
● کاهش وزن، دیابت را درمان میکند؟
بیماری دیابت دو نوع اصلی دارد: یکی دیابت تیپ ۱ و دیگری دیابت تیپ ۲.
دیابت تیپ ۱ بیماریای است که در سنین کودکی شروع میشود. علت اصلی این بیماری تخریب بافت لوزالمعده است. این عضو پس از تخریب دیگر قادر به ساختن انسولین نیست. پس این بیماران باید تا پایان عمر انسولین را به بدن تزریق کنند. البته با پیشرفت علم پزشکی درمانهایی برای این بیماری پیشنهاد شده است؛ مثلا پیوند پانکراس سالم به بدن فرد دیابتی از روشهایی است که دانشمندان به موفقیت آن بسیار امیدوارند اما هنوز هیچ روشی برای درمان فوری و قطعی آن اثبات نشده.
در دیابت تیپ ۱ لاغر شدن فرد مبتلا هیچ تاثیری بر بیماری نخواهد داشت. اما دیابت تیپ ۲ نوع دیگری از بیماری است که بدن فرد توانایی ساختن انسولین را دارد ولی این انسولین به دلایل مختلفی قادر به کنترل قند خون نیست. اگر فردی مواد قندی یا موادی که در بدن تبدیل به قند میشوند را تقریبا همیشه و بیش ازحد مصرف کند، انسولین بدن او قادر به کنترل گلوکز خون نخواهد بود. این فرد مسلما پس از انجام آزمایش خون جزو افراد مبتلا به دیابت تیپ ۲ دستهبندی میشود. در چنین شرایطی است که با کاهش وزن و اصلاح رژیم غذایی بیماری دیابت بهبود مییابد و فرد به زندگی طبیعی و نرمال بازمیگردد.
دکتر نیما سیفی
منبع: Time
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست