یکشنبه, ۲۳ دی, ۱۴۰۳ / 12 January, 2025
مجله ویستا

مسابقات سه روزه


مسابقات سه روزه

طبق آمار منتشره از طرف کمیته ملی المپیک در مسابقات المپیک مونترال مسابقات سه روزه از نظر تماشاچی در رده ششم قرار داشته است

مسابقه مهیج و محبوب سه روزه در مدارس سواره نظام ارتش فرانسه پایه گذاری شد. افراد ارتش فرانسه برای جنگیدن به اسبهائی احتیاج داشتند که از سوار خود اطاعت کند. قوی و شجاع باشد و استقامت حمل سوار و تجهیزات او در میان کوه و دشت را داشته و پس از استراحتی کوتاه دوباره مسافت دیگری را طی کند . در این حال سوارکاران هم می بایست بهمان نسبت شاع و قوی بوده به نحو شایسته ای از رموز تربیت اسب و سواری بهره مند باشند . مسابقه سه قسمت داشته که هر قسمت آن در یک روز برگزار می شده تا اگر در هر یک از قسمتها اطاعت – قدرت – شجاعت و سرعت در اسب و یا سوار نقطه ضعفی می بوده آشکار شود .

امروزه این مسابقات بهمان صورت در سه روز برگزار می شود .

روز اول مسابقه درساژ یعنی هنر نمائی اسب و سوار برای نشان دادن درجه اطاعت و انقیاد و نرمش اسب می باشد . مدت آن ده دقیقه و در محوطه ای سرباز بطول ۴۰ و بعرض ۲۰ متر اجرا می شود . حرکات بسیار ساده و عبارتند از : حرکت روی خط مستقیم - چرخیدن – دایره زدن – عقب رو – قدم – یورتمه – چهارنعل و حرکت روی دو محور . سوار می بایست تداوم این حرکات را از حفظ بداند و بدنبال هم باجرا بگذارد . حرکات این مسابقه باید در کمال دقت و صحت باجرا گذاشته شود مثلا در حرکت روی خط مستقیم اسب می بایست کاملا مستقیم بوده و یا اگر در جائی باید بایستد در همان نقطه ایستاده و ایست او کامل شود .

هر یک از مواد بین ۶ تا ۱۰ نمره دارد و بوسیله دو یا سه قاضی قضاوت می شود . نمره ها ی قضات با یک محاسبه ساده به خطا تبدیل شده به حساب اسب و سوار منظور می شود که با مجموع خظاهای او در دو مسابقه دیگر جمع می شود .

در روز دوم مسابقه استقامت و سرعت انجام می شود که تقریبا سرنوشت قهرمان را هم روشن می کند . این قسمت به چهار مرحله ا – بی – سی و دی تقسیم می شود .

مرحله " ا " که رد یابی نام دارد معمولا حدود سه تا شش کیلومتر با سرعتی معادل ۴۰۰/۱۴ کیلومتر در ساعت است که مطابق با گام سریع یورتمه می باشد ولی معمولا بصورت مخلوطی از گامهای قدم – یورتمه و چهارنعل طی می شود .

مرحله " بی " که سرعت با مانع نام دارد بین سه تا پنج کیلومتر با سرعتی معادل ۴۰۰/۴۱ در ساعت است و حدودا بین ۱۰ تا ۱۵ مانع از نوع موانع مسابقات کورس پرش در آن تعبیه می شود و می بایست با گام سریع چهارنعل طی شود زود رسیدن سوارکار یا تجاوز از زمان مجاز هم خطا به حساب می آید .

بلافاصله پس از اتمام این مرحله مرحله "سی " که دوباره ردیابی با مسافتی بین هشت تا دوازده کیلومتر با سرعتی معادل ۴۰۰/۱۴ کیلومتر در ساعت شروع می شود. در پایان مرحله سی ده دقیقه استراحت در نظر گرفته شده که اسب هم از طرف هیات دامپزشکی تحت معاینه قرار می گیرد و در صورت سلامت اجازه حرکت در مرحله بعدی را بدست می آورد .

اگر آخرین مرحله " دی " بنام صحرائی می باشد مسافت آن بین ۶ تا ۸ کیلومتر است و سرعت آن معادل ۲۰۰/۳۴ کیلومتر در ساعت می باشد . بین ۳۰ تا ۴۵ مانع در این مسیر تعبیه می شود که خود مسیر هم از پستی و بلندی و فرازها و نشیب های گوناگونی تشکیل شده و در پس هر مانع یا پیچ مشکلی نهفته است تا قدرت و ضعف اسب و سوار آشکار شود . در تمام طول مسیر مسابقه استقامت و سرعت هر بار امتناع اسب از پرش یا زمین خوردن خطا و سه بار امتناع و یا تمام نکردن مسابقه اخراج بهمراه دارد .

سومین روز پس از اینکه اسب از بازرسی دامپزشکی اجازه شرکت دریافت کرد. مسابقه پرش برگزار می شود . این مسابقه در رده "سی " برگزار می شود و معمولا مسیر را کمی مشکل انتخاب می کنند تا به قدرت اسب و سوار پی ببرند .مسابقه یکروزه از نظر کلی شبیه مسابقه سه روزه است ولی هر سه قسمت در یک روز انجام می گیرد و اول درساژ

دوم پرش و سوم قسمت استقامت و سرعت که فقط مرحله صحرائی آن و کمی هم ساده تر از سه روزه در نظر گرفته می شود برگزار خواهد شد .

مسابقات سه روزه از سال ۱۹۱۲ در استکهلم در مسابقات المپیک جای گرفت و هر ساله در سطح اروپا بصورت جهانی و هر چهار سال یکبار در المپیک با شکوه هر چه تمام تر هم بصورت انفرادی و هم بصورت تیمی برگزار می شود .

طبق آمار منتشره از طرف کمیته ملی المپیک در مسابقات المپیک مونترال مسابقات سه روزه از نظر تماشاچی در رده ششم قرار داشته است .