جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
مجله ویستا

این شجاعت را تحسین کنید


این شجاعت را تحسین کنید

اقـدام دولـت آقـای احمـدی نـژاد در اعلام سهیمـه بنـدی بنزین اقدامی شجاعانه بود معمولا دولتها به علت آنکه اینگونه اقدامات ممکن است به پـایگـاه مـردمـی آنهـا صـدمه بزند, رغبتی برای چنین کارهایی از خود نشان نمی دهند

اقـدام دولـت آقـای احمـدی‌نـژاد در اعلام سهیمـه‌بنـدی بنزین اقدامی شجاعانه بود. معمولا دولتها به علت آنکه اینگونه اقدامات ممکن است به پـایگـاه مـردمـی آنهـا صـدمه بزند، رغبتی برای چنین کارهایی از خود نشان نمی‌دهند. البته معمولا برخی از دولتها اگر بخواهند شجاعت به خرج دهند ماههای پایانی دوره مسئولیت خود را به اعلام چنین تصمیماتی اختصاص مـی‌دهنـد و تصـور مـی‌رفت که آقای خاتمی با توجه به مقدماتی که از سال ۱۳۸۲بـرای سهمیـه‌بنـدی بنـزیـن انجـام شـده بـود در سـال هشتـم ریـاسـت جمهوری خود این تصمیم را عملی سازد که به هر دلیل انجام نشد. دلیلی که احـتـمـالا در تـصمیمات گروه مدعی اصلاحات ریشه داشت؛ چرا که آنها تصور می‌کردند این تصمیم در کاهش رای مردم به اصلاح‌طلبان موثر خواهد بـود. گـرچـه انتخابات تیر ماه ۱۳۸۴ نشان داد چنین محافظه‌کاری‌هایی هم باعث اقبال مردم به اصلاح‌طلبان نمی‌شود.

دخـالـت در مـسـالـه سـوخـت چـه سـهـمیه‌بندی و چه افزایش قیمت پیامدهای اجتماعی دارد. بسیاری از کشورها چنین مراحلی را با اغتشاش و آشوب طی می‌کنند. همین چند سال پیش کشور یمن بعد از افزایش قیمت بنزین دچار آشوب شد و البته پلیس یمن هم با دخالت خود حدود یکصد تن از مردم این کشور را کشت تا اوضاع آرام شود. البته رابطه صمیمی دولت و ملت یا بهتر بگوییم فهم این موضوع توسط مردم که نظام از خود آنان است باعث می‌شود که مردم ایران این تصمیمات را تایید کنند و منافع آن را دریابند. ایـن اسـت که تصمیم دولت که هم سهمیه‌بندی و هم افزایش قیمت را در فاصله کوتاهی انجام داد، باقبول ملت ایران مواجه شد. اگر هم اعتراضاتی از سوی مردم اعلام شده، متوجه برخی جزئیات این تصمیم‌گیری است.

در این میان عده‌ای از اراذل و اوباش ساعاتی پس از اعلام سهمیه‌بندی سـعی کردند در کشور آشوب بیافرینند که چندان موفقیتی بدست نیاوردند البته این موضوع نشان می‌دهد که کار نیروی انتظامی در جمع‌آوری و برخورد بـا اوبـاش کـامـل نـبـوده و هنوز جمعی از این عده باقی مانده‌اند که مترصد فرصت می‌باشند.

سـهـمـیـه‌بـنـدی بـنزین و یا افزایش قیمت آن تاثیرات مهم اجتماعی، سیاسی اقتصادی دارد. تقریبا هیچ کس وجود ندارد که مصرف کننده بنزین نـبـاشـد و هـر گـونـه تـغـییر در عرضه این کالاآنها را تحت تاثیر جدی قرار می‌دهد. مردم تصور می‌کنند یا عادت کرده‌اند که افزایش قیمت بنزین تاثیر جدی بر قیمت دیگر کالاها دارد. گرچه عدم افزایش قیمت بنزین در دو سال اخیر ثابت کرد که تورم ربطی به قیمت بنزین نداردو یا لااقل با عدم افزایش قیمت بنزین تورم متوقف نمی‌شود.

اما ارزانی بنزین و محدود نبودن مصرف آن باعث برخی ضررهای کلان بـه اقـتصاد شده و آلودگی محیط زیست را نیز باعث می‌شود. بنزین ارزان باعث می‌شود که مردم از وسایل نقلیه استفاده بیشتری بکنند و در نتیجه هوا آلوده‌تر و ترافیک سنگین‌تر می‌شود. اسراف در این سرمایه ارزشمند باعث وارد شدن خسارت زیادی به کشور می‌شود. گوشه‌ای از آثار متوقف شدن این اسـراف را می‌توان این روزها در پمپ بنزین‌ها مشاهده کرد. همه صاحبان خـودروهـا مـواظـب هـسـتند که قطره‌ای از بنزین بر زمین نریزد! بنزین‌های سرریز شده از باک خودروها منبع آلودگی خطرناک محیط زیست هستند. ‌ ‌

بنزین برای دولت حدود پانصد تومان تمام می‌شود ولی یارانه بنزین یا بـهـتـر بـگـوییم بذل و بخشش بیهوده از کیسه ملت باعث می‌شود که فقط عده‌ای از مردم ازآن منتفع شوند. سوخت ارزان داخلی اعم از بنزین و گازوئیل بـه کـشـورهـای هـمـسایه قاچاق شود و ملت خسارت دیده اول و آخر این موضوع باشد.

اما در کنار اقدام شجاعانه دولت وتوجه به فواید این اقدام ارزشمند، به نـظـر مـی‌رسـد این ملت که با صبوری و فهم انقلابی دولت و نظام خود از تـصـمیمات دولت حمایت می‌کند شایسته این است که برخی حاشیه‌های نـاراحـت کننده این موضوع را که طبیعی هم هست حل شود. از جمله این حـاشیه‌ها، معقول کردن سهمیه‌هاست تا هیچکس تحت فشار قرارنگیرد. همچنین توجه ویژه به افرادی است که از وسیله نقلیه خود برای امرار معاش یا کسب درآمد کمکی استفاده می‌کنند. ضمن آنکه معضلات محدودی که در تـوزیـع کـارت سوخت وجود دارد نیز لازم است مرتفع گردد. قطعا موارد دیگری نیز در این باره وجود دارد که چشمان دولت باید به آنها متوجه شود به حق که خدمت به این ملت آگاه و وظیفه‌شناس حد و مرزی ندارد. ‌