چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

شب فرشته ها


شب فرشته ها

چشمان تان را ببندید و غروبی را تصور کنید که لحظه به لحظه تاریک تر می شود آهسته آهسته شبی را در ذهن تان بسازید که قرص ماه آن به کمتر از نصف اندازه خود رسیده است چه چیز یک شب با یک هلال نازک وسط یک آسمان تاریک می تواند خاص باشد, اگر مثل سایر۳۶۵ شب سال بگذرد

چشمان‌تان را ببندید و غروبی را تصور کنید که لحظه به لحظه تاریک‌تر می‌شود. آهسته آهسته شبی را در ذهن‌تان بسازید که قرص ماه آن به کمتر از نصف اندازه خود رسیده است چه چیز یک شب با یک هلال نازک وسط یک آسمان تاریک می‌تواند خاص باشد، اگر مثل سایر۳۶۵ شب سال بگذرد؟ شاید هیچ چیز اما اگر آن شب، شب مهمانی فرشته‌ها در زمین باشد. فرشته‌هایی که تنها تا طلوع آفتاب در زمین خواهند ماند و بعد به آسمان باز خواهند گشت، آن‌گاه آن شب چه جور شبی خواهد بود؟ به نظرتان اصلا چنین شبی قابل تصور هست؟ شب فرشته‌ها هر جور که باشد شبی است که باید «قدر» آن را دانست. یکی از معانی کلمه قدر «تنگی» و«ضیق» است یعنی در شب قدر آن‌قدر فرشته به زمین می‌آید که زمین تنگ می‌شود. فکر می‌کنید این همه فرشته چرا و برای انجام چه کاری و کدام ماموریت هر سال و تنها در یک شب خاص به زمین می‌آیند؟

● ملایکه شب قدر

تعداد فرشته‌ها بسیار بسیار زیاد است. آن‌ها در همه جای دنیا پراکنده هستند. .پیامبر خدا (ص) فرمودند هیچ موجودی تعدادش به تعداد فرشته ها نمی‌رسد. در دنیای فرشته‌ها همانند دنیای ما آدم ها تعدادی از فرشته‌ها به عنوان رئیس یک قسمت یا در اصطلاح سر دسته وجود دارند و عده دیگری زیردست آن‌ها هستند. ۴ فرشته معروف جبرییل، مکاییل، اسرافیل و عزراییل ۴ سر دسته مهم و بزرگ فرشته‌ها هستند که زیر دست هرکدام هزاران فرشته کار می‌کند.

هر دسته فرشته‌ای مامور انجام کارهایی هستند که به ایشان محول شده است. فرشته‌هایی که شب قدر به زمین می‌آیند فرشته‌های مخصوص آوردن برکت‌ها و رحمت‌ها و هدیه های الهی از آسمان برای بنده های خوب خدا هستند. در شب قدر، این فرشته ها مثل یک لشکر عظیم دسته دسته و گروه گروه به زمین می‌آیند نزول این فرشته ها برکات زیادی برای زمین و اهالی آن دارد فرشته ها با آمدنشان خوبی های زیادی را هم با خودشان می آورند .بسیاری از این خوبی‌ها عمومی است و نفعش به همه مردم زمین می‌رسد. از جمله این خوبی‌ها پاک کردن هوای آلوده به گناه است نزول این فرشته‌ها باعث می‌شود هوای آلوده به گناه تمیز شود و همین پاکی، دلیلی برای آسان بالا رفتن دعاها در شب قدر است.

● «روح» شب قدر که با ملائکه نازل می‌شود

در شب قدر تنها ملایکه به زمین نمی‌آیند بلکه همان‌طور که در آیه سوره قدر آمده «تنزل الملائکة و الروح» روح نیز در شب قدر نازل می‌شود. در تفاسیر قرآن در تشریح و توضیح ماهیت «روح» مطالب گوناگونی آمده است. در بعضی تفاسیر روح را همان جبرییل امین دانسته‌اند و بیان جبرییل بعد از ملایکه، ذکر خاص بعد از عام است؛ یعنی فرشتگان و به ویژه جبرئیل نازل می‌شوند. اما روایاتی وجود دارد که می‌گوید: «الروح... خلق أعظم من جبرئیل»، یعنی روح موجودی بالاتر از جبرئیل است یا «أعظم من الملائکة» و برای تایید آن نیز می‌گویند در قرآن که آمده «تنزل الملائکة و الروح» حرف «واو» پیش از «الروح» دلالت بر مباینت دارد. به این معنا که روح موجودی برتر و اشرف از همه ملایکه به شمار می‌رود.

● ماموریت ملائکه و روح در شب قدر

در شب قدر سرنوشت یک سال آدم ها نوشته می‌شود. یعنی در این شب مشخص می‌شود تا سال آینده چه کسانی به دنیا می‌آیند و چه کسانی از دنیا می‌روند. چه کسانی ازدواج می‌کنند و.. خلاصه از بزرگ‌ترین تا ریزترین اتفاقاتی که ممکن است برای یک انسان در طول یک سال بی‌افتد، در این شب مقدر می‌شود. فرشته‌های شب‌های قدر ماموریت دارند تا در هر سال تک تک این اتفاقات را برای تک تک آدم های زمین بنویسند و آن را بر حجت خدا(عج) در زمین عرضه کنند. آن‌ها از آسمان پایین می‌آیند و نزد حجت خدا(عج) در زمین می‌روند و سرنوشت تمام ۳۶۵ روز سال تک تک بنده‌های خدا را به ایشان ارایه می‌کنند. امام صادق (ع) در حدیثی فرمودند: امیرالمومنین(ع) درصبح اولین شب قدری که بعد از رحلت رسول اکرم(ص) و شهادت حضرت زهرا(س)بود، فرمودند: هر چه می‌خواهید از من سوال کنید به خدا قسم! هرچه در عرض ۳۶۰ روز سال اتفاق افتاده همه را برای شما بیان می‌کنم.

فرشته‌های شب‌های قدر ماموریت دیگری دارند. آن‌ها به زمین می‌آیند تا بر بندگان خوب خدا سلام و درود بفرستند. در داستان ابراهیم (ع) آمده است چند نفر از فرشتگان الهی نزد او آمدند و بشارت تولد فرزند برای او آوردند و بر او سلام کردند (سوره هود- آیه۶۹) می‏گویند لذتی که ابراهیم (ع) از سلام این فرشتگان برد با تمام دنیا برابری نداشت،تصور کنید وقتی گروه گروه فرشتگان در شب قدر نازل می‏شوند و بر مؤمنان سلام می‏کنند چه لذت و لطف و برکتی دارد؟! وقتی ابراهیم (ع) در آتش نمرودی بود فرشتگان آمدند و بر او سلام کردند و آتش بر او گلستان شد، حالا به نظر شما آیا آتش دوزخ به برکت سلام فرشتگان بر مؤمنان در شب قدر سرد و سلام نمی‏شود؟(تفسیر نمونه، ج‏۲۷، ص: ۱۸۶)

نویسنده: نرگس رضاپور