دوشنبه, ۲۸ خرداد, ۱۴۰۳ / 17 June, 2024
مجله ویستا

مصالحه امریکا و پاکستان


مصالحه امریکا و پاکستان

سرانجام پس از هفت ماه دولت آمریکا برای جلب نظر پاکستان برای بازگشایی مرزهای این کشور برای عبور کامیون های ناتو به مقصد افغانستان،مجبور به عذر خواهی از دولت اسلام آباد شد.دولت …

سرانجام پس از هفت ماه دولت آمریکا برای جلب نظر پاکستان برای بازگشایی مرزهای این کشور برای عبور کامیون های ناتو به مقصد افغانستان،مجبور به عذر خواهی از دولت اسلام آباد شد.دولت آمریکا پس از آنکه نتوانست از طریق استفاده از ابزار فشار و مذاکره پاکستان رابه لغو ممنوعیت عبور کامیون های حامل سوخت و تجهیزات ناتو از این کشور وادار کند،با اجرای یکی از شروط اسلام آباد از بحران مربوط به تامین نیازهای نیروهای خارجی مستقردر افغانستان نجات یافت.

دولت پاکستان پس از حمله بالگردهای ناتو به یک پاسگاه مرزی ارتش این کشور در منطقه مهمند و کشته شدن ۲۴ نظامی خود در نوامبر گذشته،مرزهای تورخم و چمن را برای عبور کامیون های ناتو بست .اسلام آبادبازگشایی این مسیرها را به عذر خواهی آمریکا،توقف حملات هواپیماهای بدون سرنشین به مناطق قبایلی وافزایش تعرفه کمرگی عبور کامیون های ناتو را مشروط کرد.

هفت ماه پیش یعنی در تاریخ ۲۶ نوامبر ۲۰۱۱ میلادی یک پست نظامیان ارتش پاکستان در نزدیکی مرز افغانستان مورد حمله هوایی نیروهای ناتو یا آمریکا قرار گرفت و باعث کشته شدن ۲۴ نظامی ارتش پاکستان شد.

پاکستان با عکس العمل شدید، راه ترانزیتی خود را بر روی کاروان های لجستیکی ناتو که در افغانستان مستقر هستند، بست و کمیته پارلمانی پاکستان سه شرط اصلی را برای بازگشایی جاده ترانزیتی گذاشت.

نخست اینکه آمریکا رسماً از پاکستان عذر خواهی کند، دوم اینکه حملات هوایی هواپیماهای بدون خلبان به مناطق قبایلی متوقف شوند و سوم اینکه حق عبور کامیون های ناتو افزایش یابد که آمریکا از همان اول از

پذیرفتن این شرایط خودداری کرد و پاکستان نیز بر شرایط خود، بویژه شرط معذرت خواهی اصرار می کرد که این گیرو دار هفت ماه طول کشید.

هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه آمریکا با حنا ریانی کهر همتای پاکستانی خود تلفن زد و نسبت به حمله ۲۶ نوامبر اظهار تاسف کرد .

دولت پاکستان نیز این اظهار تاسف را بعنوان معذرت خواهی اعلام کرد و آن را باعث بازگشایی راه ترانزیتی بر روی کاروان های لجستیکی ناتو دانست .

توافقی که اخیراً در اسلام آباد بین آمریکا و پاکستان شد در آن بحث های زیادی صورت گرفت .

پاکستان بر کلمه معذرت خواهی (APPOlOJY ) و آمریکا بر کلمه sorry اظهار تاسف اصرار می کرد که بالاخره پاکستان اظهار تاسف را پذیرفت.

در مورد حملات هوایی هواپیماهای بدون خلبان نیز توافقی صورت گرفت که پاکستان در جریان اینگونه حملات گذاشته خواهد شد .

ناگفته نماند، حملات هوایی هواپیماهای بدون خلبانی که تاکنون صورت گرفته است نیز بدون آگاهی I.S.I (سازمان اطلاعاتی پاکستان) نبود و همچنین پاکستان از افرایش حق عبور کاروانهای ناتو از جاده های خود نیز صرف نظر کرد و تنها چیزی که پاکستان می تواند آن را به عنوان یک برگ برنده اعلام کند، از سرگیری کمک مالی آمریکا به پاکستان بود که مبلغ ۱۸/۱ میلیارد دلار جهت مبارزه با تروریسم متوقف شده بود.

حال پرسش این است که پاکستان واقعاً تسلیم ۱۸/۱ میلیارد دلار آمریکا شده است؟

ترجمه و تحلیل : سلیمان توده زارع

منبع : مطبوعات پاکستان

۱۳۹۱/۴/۲۶

سلیمان توده زارع