پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مبانی فلسفه اخلاق
علم اخلاق به بیان مختصر و مفید، چیزی نیست مگر بررسی اخلاق یا اخلاقیات. با این حال، رویكردهای فراوانی به اخلاق وجود دارد، رویكردهایی كه بازتاب فرض های متفاوت درباره ماهیت اخلاق و بهترین طریقه فهم آن هستند.
فلسفه اخلاق یكی از این رویكردهاست و از حیث دامنه وعمق سؤالاتی كه مطرح می كند و یا به لحاظ طریقه اش در جواب دادن به سؤالات رویكردی پردامنه و عمیق است.
قدما میان معرفت (knowledge) و معرفت (wisdom) فرق می گذارند. در واقع معرفت چیزی به شمار می آمد كه قابل انتقال و تعلیم است. معرفت ركنی مهم و اساسی در حكمت است، ولی به خودی خود حكمت به بار نمی آورد. حكمت میوه ای است كه عناصر تشكیل دهنده آن عبارتند از فهم، بصیرت، رأی صائب و قابلیت خوب زیستن وهدایت نیكوی كردار. فلسفه اخلاق به حكمت بیش از هر چیز دیگر علاقه مند است، زیرا واژه فلسفه از نظر ریشه شناختی به معنای دوستداری حكمت است (در زبان یونانی- philo به معنای «دوستداری» و Sophia به معنای «حكمت» است). فلسفه اخلاق، عبارت است از دوستداری و پیگیری حكمت در مسائل اخلاقی.
به این اعتبار، فلسفه اخلاق را نمی توان تعلیم داد، زیرا دوستداری حكمت را نمی شود به همان نحو انتقال داد كه حقایق ناظر به عالم خارج را می توان منتقل كرد. اما دوستداری حكمت اخلاقی را می توان در جمهور مردم برانگیخت و در كسانی كه با جدیت و پشتكار می كوشند اخلاق و جایگاه آن را در حیات آدمی دریابند پرورش داد. با این كه فلسفه اخلاق نمی تواند وعده دهد كه مسائل اخلاقی را حل و فصل می كند، اما درباره مسائل معطوف به حل آن مسائل و در تأملات ناظر به آنچه مقوم هدایت بخردانه زندگی است قادر به یاری ماست.
با توجه به نكاتی كه پیش از این آمد، كتاب حاضر چنان كه از نامش پیداست، كتابی پایه است كه مهم ترین و بنیادی ترین سررشته ها را برای راه یافتن به قلمرو اخلاق شناسی به دست می دهد. نویسنده كوشیده است اساسی ترین نظریه های اخلاق را در سنت فلسفی غرب، از دوران باستان تا دهه های اخیر، معرفی كند وچند و چون آن ها را نمایان سازد و در بوته نقد گذارد و افزوده بر فراگیری مطالبی درباره فلسفه اخلاق، خواننده را به عرصه «فلسفه ورزی» نیز هدایت كند.
مؤلف مباحث كتاب را در ۱۴ فصل در قالب ۵ فصل سامان داده است:
۱) ماهیت اخلاق
۲) نظریه های درستی و نادرستی از حیث اخلاقی
۳) فضیلت در فلسفه باستان
۴) فضیلت و سعادت
۵) خودمحوری اخلاقی و روان شناختی
۶) نظریه فرمان الهی
۷) اخلاق مبتنی بر قانون طبیعی
۸) مكتب كانت
۹) نتیجه گرایی
۱۰) عدالت
۱۱) نسبی نگری اخلاقی
۱۲) آیا می توان اصول اخلاقی را توجیه كرد؟
۱۳) اخلاق فمینیستی
۱۴) زمینه گرایی:اخلاقی عمل نگر
رابرت ال.هولمز
ترجمه مسعود علیا
انتشارات ققنوس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست