چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
علاج دندان دردهای همیشگی
دختری ۲۱ ساله هستم. یک سال است ارتودنسی کرده ام. وضع دندان هایم اصلاً خوب نیست. تنها دندان های سالمم چهار دندان در بالا و پنج دندان در پایین است. بیشتر دندان هایم دیواره ندارند. شش تا از دندان هایم را عصب کشی کرده ام. اما مشکل اصلی من این است که نمی توانم چیزهای شیرین و ترش یا سرد و گرم بخورم. دکترم هم گفته به دلیل تغذیه نامناسب و بهداشت نامناسب است. الان هم روی تمام دندان هایم لکه های زرد رنگ دیده می شود. همیشه دندان درد دارم. بیشتر دندان هایم را دو بار درست کرده ام. دندان های آخری ام همه ریخته اند. برای دردش چه کار می توانم بکنم؟ همیشه مسکن قوی می خورم اما الان دچار ناراحتی معده شده ام.
درست متوجه نشدم که یک سال است ارتودنسی را آغاز کرده اید (و سیم های ارتودنسی در دهان تان باقی است) یا یک سال است که ارتودنسی را به پایان رسانده اید؟ به هر حال انجام ارتودنسی مستلزم رعایت بهداشت بسیار مناسب دهان و دندان و استفاده از مسواک های مخصوص است. سیم ها و بند و براکت های ارتودنسی مدت طولانی در دهان باقی می مانند و در صورت سهل انگاری در رعایت بهداشت، به محل هایی برای تجمع پلاک های میکروبی تبدیل می شوند که خود باعث پوسیدن دندان ها می شود. از طرفی محل آنها به تدریج زرد و لکه لکه خواهد شد. مشخص است که از مشکلات زیادی رنج می برید که باید با معاینه و رادیوگرافی، تک تک بررسی و رفع شوند. لازم به ذکر است که حساس بودن به شیرینی و سرما و گرما، نشان پوسیدگی دندان است که باید بسته به مورد، ترمیم یا عصب کشی شود. مشکل از بین رفتن دیواره دندان ها نیز با روش های ترمیمی یا پروتز (روکش) قابل رفع است. احتمال ناسالم بودن لثه های شما نیز وجود دارد. برای مشکل از بین رفتن دندان های خلفی نیز پس از رفع مشکل عمومی، می توان با استفاده از پروتزهای ثابت یا متحرک، یا روش ایمپلنت، چاره یی اندیشید. استفاده زیاد از مسکن های قوی علاوه بر اینکه جنبه موقت دارد و باعث رفع مشکل دندان و دهان تان نمی شود، دارای عوارض بسیار ناخوشایندی از جمله همان درد معده که اشاره کردید، ایجاد وابستگی و اعتیاد به قرص های مسکن، اختلالات در درمان و اختلالات عدیده دیگر به واسطه مواد مخدر موجود در مسکن ها و... است. توصیه می کنم هر چه زودتر نسبت به یافتن علت و رفع مشکل با درمان های مرتب دندانپزشکی اقدام کنید.
یکی از دندان های جلویی من چند سال پیش عصب کشی شده و کمی تغییر رنگ داده است. به یک دندانپزشک مراجعه کردم لمینیت را پیشنهاد کرد. ولی پزشک دیگری گفت لمینیت زود می شکند و روکش بهتر است. لطفاً مرا راهنمایی کنید تا روش بهتری را انتخاب کنم.
امروزه بهترین روش درمان دندانپزشکی، محافظه کارانه ترین آن است یعنی روشی که کمترین دستکاری را در بافت های دندان دربرداشته باشد. با این دیدگاه، بهترین روش برای درمان چنین دندانی در مرحله نخست عبارت است از بلیچینگ، که در این مورد برخلاف نوع دیگر از داخل دندان انجام می شود و Non-Vital Bleaching یا Internal Bleaching خوانده می شود. اگر از این روش نتیجه دلخواه نگرفتید، گزینه بعدی لمینیت است چون تراش کمتری روی دندان انجام می شود. اما در صورتی که به هر دلیلی امکان استفاده از لمینیت نباشد، می توان از روکش استفاده کرد. برای دندان های جلو بهتر است از روکش های تمام چینی که فلز در آنها به کار نرفته، استفاده شود. البته در موارد خاصی می توان با استفاده از ترمیم کامپوزیتی نیز برای اصلاح رنگ دندان استفاده کرد. درمان با لمینیت اگر به درستی انجام شود، می تواند بیش از ۱۰ سال دوام آورد و حتی به فرض اینکه روکش کامل دوامی بیشتر داشته باشد، نظر به اینکه می توان لمینیت را به سادگی تعویض کرد، مزیت های آن بر اندکی کوتاه تر بودن دوامش می چربد.
یکی از دندان های جلویی من زرد رنگ شده و هر چه مسواک می زنم زردی آن از بین نمی رود. برای از بین بردن آن چه کار باید کرد؟
اگر دندان زردشده تان پیش از این عصب کشی شده باشد، این موضوع طبیعی است. رنگ دندان عصب کشی شده به دلیل از بین رفتن اعصاب و عروق دندان به مرور تغییر می کند و تیره تر می شود. در این مورد می توان با استفاده از روش بلیچینگ داخلی رنگ دندان تان را اصلاح کنید. در این روش، ماده سفیدکننده در داخل دندان قرار داده می شود. اگر عصب کشی نشده، ممکن است به دلیل قرارگیری نامرتب آن (که شاید با دندان های کناری آن در یک ردیف قرار نگرفته و اندکی عقب تر است) مسواک به درستی روی آن کشیده نشده و به مرور رنگ آن زردتر از بقیه شده است. در این مورد نیز می توانید با جرم گیری یا بروساژ، رنگ دندان را به حالت اولیه برگردانید. در صورتی که دلیل دیگری دارد یا هیچ یک از دلایل فوق صادق نیستند، توضیحات بیشتری ارائه کنید.
دو روز پیش یکی از دندان های خود را کشیدم و الان حفره جای دندان باقی مانده است. می ترسم که غذا داخل آن برود و دیگر بیرون نیاید. با این که دهانم را مرتب می شویم و با طرف دیگر غذا می خورم، اما باز می ترسم که غذا داخل حفره برود و بماند و حفره بسته شود و غذا داخل آن عفونت کند. آیا چنین امکانی وجود دارد؟
جای نگرانی نیست. همیشه وقتی دندان کشیده می شود این اتفاق می افتد. بدن انسان خود به خود محل زخم و حفره را ترمیم می کند و حفره بسته می شود. بدن انسان خود با اجسام و ذره های خارجی مثل تکه های غذا مقابله می کند و آنها را از زخم بیرون می راند. البته باید توجه کنید که شست وشو با آب نمک از فردای کشیدن دندان به صورت مرتب ضروری است و بهتر است چند روز با طرفی که دندان کشیده اید چیزی نخورید و فشار بر آن وارد نکنید تا زخم آن زودتر خوب شود. نکته دیگر اینکه روزی که دندان می کشید یا جراحی می کنید، از آب نمک استفاده نکنید، آب دهان تان را بیرون نیندازید، گاز یا پارچه یی را که دکتر به شما داده و روی محل دندان قرار داده، استفاده کنید و دور نیندازید، از نوشیدنی های گرم استفاده نکنید و سعی کنید از نوشیدنی ها و خوراکی های سرد استفاده کنید. دلیل این موضوع این است که پس از کشیدن دندان، یک لخته خون روی استخوان فک در محل کشیدن دندان تشکیل می شود که باعث ایجاد پوشش روی استخوان و جلوگیری از خونریزی و نیز انتقال میکروب ها و ... به بافت داخلی بدن می شود. ایجاد فشار از طریق تف کردن یا سیگار کشیدن با پک های عمیق، یا قرقره کردن آب نمک یا استفاده از نوشیدنی های گرم، در همان روز کشیدن یا جراحی دندان، باعث کنده شدن و از بین رفتن این لخته خون ایجادشده روی محل کشیدن دندان می شود و به پدیده «درای ساکت» می انجامد که باعث قرار گرفتن استخوان بدون محافظت، در برابر هوا و بزاق می شود که منجر به درد بسیار شدید و عفونت خواهد شد. بدیهی است با قوام یافتن لخته خون، از روز بعد باید کارهایی مثل تمیز کردن دهان، قرقره با آب نمک و ... را انجام داد.
دکتر یاشیل احدی مقدم
www.doctoryashil.com
جراح، دندانپزشک
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست