چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا

علائم و نشانه های ناکامی در کودکان


علائم و نشانه های ناکامی در کودکان

۱) کودکان ناکام و یا دارای احساس ناکامی حالاتی نظیر سرگشتگی و ملول بودن سکوت و کم حرفی ترس و دلهره و خشم و هیجان دارند که غالبا در چهره و وضع ظاهری آنها کاملا نمودار است .
۲ ) افراد …

۱) کودکان ناکام و یا دارای احساس ناکامی حالاتی نظیر سرگشتگی و ملول بودن سکوت و کم حرفی ترس و دلهره و خشم و هیجان دارند که غالبا در چهره و وضع ظاهری آنها کاملا نمودار است .

۲ ) افراد ناکام رفتاری غیرعادی دارند . با دیگران بدخلقی و بدرفتاری می کنند . هر چه به دست شان برسد پرت می کنند می اندازند می شکنند. چنان نیروی آنان آماده انفجار است که به هر بهانه ای اقدام به حمله می کنند و هر چه به دست شان برسد از بین می برند.

اغلب در حال حرکت و در غیر این صورت در حال انزوا هستند. ممکن است سرگشته به هر سو بدوند بروند و برگردند. برای مسائل ناچیز سر و صدا راه می اندازند و از این طریق درد ناکامی خود را موقتا تسکین می دهند و گاهی ممکن است چنان خشمگین و عصبانی شوند که دیگران را از خود برنجانند و یا کتک بزنند.

۳) در جنبه عاطفی ناکامی ممکن است خود را به صورت حساسیت و به دنبال کینه توزی خشم انتقام و پرخاشگری نشان دهد. بدین معنی که ناکامی افق دید کودک را محدود می کند و او را وامی دارد که برای آرامش خود رفتار پرخاشگرانه از خود بروز دهد.

پرخاشگری او ممکن است از نوع تلاش نابخردانه باشد ولی برای او تنها راه چاره است . اعصاب آرام و راحتی ندارد که بنشیند و درست بیندیشد به همین نظر از شیوه ارضای بدلی استفاده می کند. خشم و عصبانیت او همچنان مداوم است تا وقتی که مانع از میان برداشته شود.

۴) از نظر موضع گیری مواضعی که این کودکان در قبال مسائل و مشکلات می گیرند گوناگون است . ممکن است در برابر مسئله ای بایستند و اندکی مقاومت کنند تا مانع را از میان بردارند. گاهی نیز ممکن است در برابر آن زانو بزنند و به گریه بیفتند.

بسیاری از افراد در برابر یک مسئله دشوار ممکن است هدف را فراموش کنند و از رتبه و پله ای که مورد درخواست شان بوده پایین تر بیایند و یا تغییر مسیر دهند; ممکن است راه و روش دیگری در پیش گیرند و امکان دارد که از آن بگریزند و در گوشه ای منزوی و محبوس گردند تا مشکل خود از میان برداشته شود.

اینان در مواردی به دیگران پناهنده می شوند و زمانی که در سنین بالاترند ممکن است به کارهای خلاف پناه ببرند که این هر دو یک وجهه دارد و حاکی از نیاز به حمایت است .

خیال بافی ها در موارد ناکامی اوج می گیرند. خواندن اشعار مایوس کننده و یاس آور در این حوزه شدید می شود.

این افراد در موارد ناکامی های سخت احساس ترس و وحشت شدید دارند و این ترس آنها را ناراحت می کند.ترس از اینکه سرنوشت شان به مخاطره افتد ترس از اینکه مبادا شان و موقعیت خود را از دست بدهند.

گاهی این گمان و احساس برایشان پدید می آید که امنیت لازم را ندارند; از مقبولیت و توجه کافی برخوردار نیستند; همه چیزشان در معرض خطر و سقوط است و..... چنین امری آنها را شدیدا نگران می کند و حتی موجب بازگشت به دوران کودکی می شود تا در سایه آن آرامش و اطمینانی حاصل شود.

۵) و بالاخره از نشانه های آن ارضای تمایلات تهاجمی و افسردگی است . عصبانی شدن احساس شکست در حل مسائل احساس گناه دوری از اجتماع احساس کهتری گاهی هم سردی و بی تفاوتی از دیگر جلوه های آن است .

ماهنامه پیام زن