سه شنبه, ۱ خرداد, ۱۴۰۳ / 21 May, 2024
مجله ویستا

ایران خورشید تمدن جهان


ایران خورشید تمدن جهان

● مرز پرگهر - ایران خورشید تمدن جهان- جلد اول
● نویسندگان؛ گزنفون، هرودوت، کتزیاس، توسیدید، توکیدوس، سیسرون، هرتسفلد، بهرام افراسیابی
● چاپ اول؛ ۱۳۸۷
● جلد زرکوب گالینگور
● …

مرز پرگهر - ایران خورشید تمدن جهان- جلد اول

نویسندگان؛ گزنفون، هرودوت، کتزیاس، توسیدید، توکیدوس، سیسرون، هرتسفلد، بهرام افراسیابی

چاپ اول؛ ۱۳۸۷

جلد زرکوب گالینگور

قیمت؛ ۱۵۰۰۰ تومان

بیژن تلیانی

کشوری کهن با هزاران سال پیشینه، با ملتی سرد و گرم چشیده، با مردمی رنج بیش و کم دوران برده، آشنا به زیر و بم آهنگ تاریخ. چنین کشوری را نمی توان نادیده گرفت، گذشته اش را ناشنوده نمی توان گذاشت و دفتر روزگارانش را نانوشته نمی توان رها کرد؛ کشوری که در بیش از نیمی از عمر خویش کوس سروری زده، لاجرم از رشک بداندیشان، دستبرد متجاوزان و تاراج آزمندان در امان نمی ماند. از روزگار و از مردمان بدکردار چشم زخم بسیار می بیند و راه پایندگی اش سخت پرفراز و نشیب می شود.

کتاب حاضر حاصل پژوهش و نوشتارهای نویسندگان یونان باستان است که توسط یکی از پژوهشگران و نویسندگان ایرانی تدوین شده است. هر چند یونانیان بارها از بعد نظامی رودرروی ایران باستان ایستاده اند و گاه احساسات و تعصب بر دانش آنها چیره شده است، اما باز هم در نوشتارهایشان نتوانسته اند در برابر عظمت و بزرگی تمدن و فرهنگ ایران سکوت کنند و زبان به اعتراف گشوده اند. خوشبختانه محققان و تاریخ نگاران معاصر غربی اذعان دارند که برخی مطالب تاریخ هرودوت به ویژه درباره ایران نه تنها دور از حقیقت است، بلکه بسیار گزافه گویی شده است به ویژه درباره جنگ های ایران و یونان و مساله ماراتن و لشگرکشی خشایارشاه. خوشبختانه در زمان معاصر بر اثر کشفیات باستان شناسی و پژوهش های تاریخی و ایران شناسی، دانشمندان بزرگی چون هرتسفلد، نولدکه، دیاکونف، گیرشمن، ریچارد فرای و... مغرض بودن نوشتارهای یونانی را کاملاً برملا کردند. حتی هگل فیلسوف بزرگ آلمانی در برابر عظمت تاریخ ایران باستان نتوانسته سکوت کند و به ستایش آن پرداخته است.

کتاب «مرز پرگهر» در واقع نگاه پژوهشگرانه یی دارد اما در حقیقت سیر و سیاحتی است در تاریخ و فرهنگ ایران به ویژه پیش از اسلام؛ از زمان مهاجرت آریاییان. مطالب در دو بخش تنظیم شده. بخش اول با عنوان «ایرانیان دارای کهن ترین و مترقی ترین آیین زمان باستان» آغاز می شود. سپس تاثیر آیین آشوزرتشت بر فیلسوفان یونانی را بیان می دارد. این بخش کلاً درباره هخامنشیان است. بخش دوم کارنامه هخامنشیان به ویژه کوروش بزرگ را در پی دارد. به اضافه تاریخ ساسانیان ذیل موضوعات تاریخ، تاریخ سیاسی، دانش و فرهنگ، هنر، دین و مذهب، مسائل اجتماعی و...

جدا از مباحث تاریخی، کتاب بخشی را به موضوعی اختصاص داده است که تا به حال به این گستردگی به آن پرداخته نشده است؛ یاد و سخنی درباره دکتر حسین گل گلاب سراینده سروده همیشه به یادماندنی «ای ایران، ای مرز پرگهر». ایرانیان همیشه سرود داشته اند، کلمات موزون و نظم در طول تاریخ همواره با ایرانیان همگام و همراه بوده است. به همین دلیل ادبیات جهان را نظم های دلنشین ایرانی مسخر کرده است. این کلام گاه از زبان حافظ، گاه در الفاظ سعدی، زمانی در لحن آهنگین مولوی یا در حماسه های پرطنین و پرتب و تاب فردوسی شنونده را مجذوب می سازد. بی گمان در همین راستا هیچ ایرانی را نمی توان یافت که شعری از سعدی یا حافظ یا دیگر شعرای ایرانی نداند یا سرود «ای ایران، ای مرز پرگهر» را از حفظ نباشد. دکتر حسین گل گلاب فرزند میرزامهدی خان مصورالملک، نقاش و عکاس دوره قاجار در سال ۱۲۷۴ خورشیدی در تهران متولد شد، در تهران تحصیل کرد و به سال ۱۲۹۵ از مدرسه دارالفنون دیپلم گرفت.

سه سال بعد، در همین مدرسه به تدریس علوم طبیعی پرداخت. چون در آن زمان کتاب درسی مناسبی برای دانش آموزان وجود نداشت گل گلاب خود دست به کار شد و توانست در مدتی نزدیک به ۱۰ سال، ۱۲ جلد کتاب در رشته علوم طبیعی و جغرافیا برای دبیرستانی ها بنویسد. وی از دانشکده حقوق لیسانس رشته حقوق «قضایی و سیاسی» دریافت کرد. در مهرماه سال ۱۳۲۳ که ایران به تصرف متفقین درآمده بود، به پیشنهاد زنده یاد روح الله خالقی این سرود میهنی را سرود و نخستین بار با صدای استاد بنان اجرا شد. سرانجام در ۲۲ اسفند ۱۳۶۳ چشم از جهان فرو بست.