پنجشنبه, ۲۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 13 February, 2025
ناپاكی نسل و حادثه عاشورا
![ناپاكی نسل و حادثه عاشورا](/web/imgs/16/152/glw6d1.jpeg)
نگاهی از سر بصیرت و بینایی به حماسه سرخ حسینی، مایه توجه و تعجب انسان به واژههایی چون «ابن» و «بنت» در گفت و گوهای مختلف بین فرماندهان و سپاهیان دو سوی نبرد است. نخست حساسیت چشمگیری برای بیننده به وجود نمیآید؛ اما با نگرشی دوباره و پرگستره، حقایقی رخ مینماید؛ از جمله آن كه بهرهبرداری از عاشورای دیروز، برای درسآموزی و عبرتپذیری امروز و فردا و فرداها خواهد بود.این فراز از سخن را با گفتار امام حسین علیهالسلام آغاز میكنیم. آن جا كه مروان با اصرار به حاكم مدینه، خواستار بیعت فوری و همراه تهدید به قتل آن حضرت شد كه امام در پاسخ مروان رو به او كرد و فرمود: «یا بن الزّرقاء! انت تقتلنیام هو؟ كذبت، واللّه و اَثَمتَ».۱
ای پسر زرقاء! (زن كبود چشم) آیا تو مرا میكشی یا ولید خواهد كشت؟! دروغ گفتی، به خدا سوگند گناه كردی.
□□□
امام، صبح عاشورا خار و خاشاك و هیزمهای پشت خیمهها را آتش زد تا دشمن توان حمله از آن سو را نداشته باشد. شمر با نگاه به چنین صحنهای، زشتی و پلیدی سیرت خویش را آشكار و رو به حضرت كرد و گفت: ای حسین! عجله كردی به سوی آتش در دنیا پیش از روز رستاخیز.
امام پس از اطمینان نسبت به گوینده سخن، كه شمر است، در پاسخ به او فرمود:
«یابن راعیهٔ المعزی انت اولی بها صِلیّا».۲ ای پسر زن بزچران! تو سزاوارتری از من به ورود در آتش.
روز عاشورا به نیمه رسیده بود كه امام علیهالسلام با اتمام حجّت و ارایه شواهد بسیار در سخنان خود، سپاه سیهروی یزید را از قتل و خونریزی بر حذر میداشت. اما تأثیری در دلهای ناپاكان نداشت؛ از این رو، با فریادی رعد آسا در برابر دلها و دیدههای دو سپاه فرمود:
«الا انّ الدّعی بن الدّعی قد ركز بین اثنتین بین السّلّهٔ و الذّلّهٔ و هیهات منّا الذّلّهٔ».۳
آگاه باشید كه آن زنازاده پسر زنازاده، مرا بین دو چیز مخیّر ساخته است؛ شمشیر كشیدن یا خواری چشیدن؛ هیهات كه تن به ذلت دهیم.
در پی این سخن، حقیقتی ژرف و شگرف را برای تمامی انسانها بازگو كرد و فرمود:
«یأبیاللّه ذلك لنا و رسوله و المؤمنون و حجورٌ طابت و طهُرَت و انوفٌ حمیّه و نفوسٌ ابیّه...».۴
خداوند و رسول و مؤمنان برای ما خواری نپسندند و دامنهای پاك كه ما را پروراندهاند، شخصیتهای با حمیت و مردان صاحب غیرت كه هرگز به ما اجازه ندهند كه طاعت فرومایگان را بركشته شدن شرافتمندانه ترجیح دهیم.
□□□
هنگامی كه كاروان اسیران كربلا وارد دارالاماره، مركز حكومت عبیداللّه بن زیاد شد، حضرت زینب علیهاالسلام خطاب به عبیداللّه، او را «ابن مرجانه» خواند و بنا به نقل دیگری، زید بن ارقم با مشاهده اهانت عبیداللّه به لبهای سیدالشهداء علیهالسلام پس از خروش و فریاد در مقابل او، برخاست و مجلس را ترك كرد و گفت:
«شما ای جماعت عرب! پس از امروز همگی برده گشتید؛ پسر فاطمه را كشتید و پسر مرجانه را امیر خود نمودید!»۵
عبدالله بن عفیف نیز همچون حضرت زینب و زید بن ارقم، وقتی سخن عبیداللّه بن زیاد را شنید كه میگفت: خدای را شكر كه امیر مؤمنان یزید بن معاویه و حزب او را نصرت داد و دروغگو پسر دروغگو، حسین بن علی و پیروان او را كشت. شتابان از جا بلند شد و فریاد بر آورد: «انّ الكذّاب ابن الكذّاب انت و ابوك و الذّی ولاّك و ابوه، یابن مرجانهٔ اتقتلون ابناء النبیین و تتكلّمون بكلام الصّدّیقین!»۶
دروغگو پسر دروغگو، تویی و پدرت و آن كسی كه به تو حكم ولایت داد، یزید و پدر او. ای پسر مرجانه! آیا فرزندان پیغمبران را میكشید و مانند راستگویان سخن میگویید؟!
● زیارت عاشورا؛ آیینهای از تأثیر نسل
فرازهای فروزان زیارت عاشورا نمایانگر آموزههای زرّین از تأثیر نسل در دو سوی سپاه كفر و حق است. در این عبارات به خوبی از عوامل تربیتی:
الف) خانواده؛ یعنی پدر و مادر
ب) محیط تعلیم و تربیت و مربّی
ج) تأثیر محیط اجتماعی و فرهنگ عمومی
به عنوان زمینهساز ساخت و پرداخت شخصیّت افراد آگاه میشویم و گستره این تعامل را نه در زندگی محدود چندین ساله، بلكه در افقی بیكران و نامحدود تا روز رستاخیز میتوان مشاهده كرد. حال با هم این عبارات عبرت آموز و پدیدههای تلخ و شیرین هریك را از نظر میگذرانیم.
نخست به جلوههای جاودان شخصیّت امام حسین علیهالسلام میپردازیم:
۱) السّلام علیك یا ابا عبداللّه
۲) السّلام علیك یابن رسول اللّه
۳) السّلام علیك یابن امیرالمؤمنین و ابن سیّد الوصیّین
۴) السّلام علیك یابن فاطمهٔ سیّدهٔ نساء العالمین
۵) السّلام علیك یا ثاراللّه و ابن ثاره والوتر الموتور
در اوّلین جمله، حضرت را با كنیه مخاطب قرار داده، سلام میكنیم، دومین سلام ما «رایحه نبوّت» میدهد؛ زیرا اتصال سیدالشهداء علیهالسلام را به نبوت و رسول خاتم بیان میكند تا افزون بر بیان جمال توحیدی، كمال نبوی نیز بر سلسله صفات آسمانی آن حضرت افزوده شود.
در سومین سلام به «ارتباط با امامت» حضرت اشاره میكنیم كه در آن امامت علوی، سلسلهجنبان باورهای ناب الهی است و در پی آن، سلام چهارم بیان میشود كه اشاره به اتصال با ولایت كامل در ارتباط با برترین زنان آفرینش است.
پس از توجه به اتصال آن حضرت به چهار حلقه زرّین و زیبا و دلنشین (خدا، رسول، امام، حضرت فاطمه)، ارتباط خونین اما پرفروغ و جاودان آن عزیز را با «شهادت در راه خدا» و رسیدن به «اوج عزّت و عظمت مقام ثاراللّه» یاد آور شده است.
در بخشهای دیگر زیارت عاشورا، آل زیاد، آل مروان و همه فرزندان امیّه، عبیداللّه پسر مرجانه و عمر پسر سعد بن ابیوقّاص را لعن میكنیم و میگوییم:
«لعن اللّه آل زیاد و آل مروان و لعن اللّه بن امیّهٔ قاطبهٔ و لعن اللّه ابن مرجانهٔ و لعن اللّه عمر بن سعد...».
در فراز دیگر این زیارت میخوانیم:
«اللّهمّ انّ هذا یومٌ تبرّكت به بنو امیّهٔ و ابنُ آكلهٔ الاكباد اللعین بن اللعین علی لسانك و لسان نبیّك صلّیاللّه علیه و آله فی كلّ موطن و موقف وقف فیه نبیّك صلّی اللّه علیه و آله، اللّهمّ العن اباسفیان و معاویهٔ و یزید بن معاویه علیهم منك اللعنهٔ ابدالابدین و هذا یوم فرحت به آل زیاد و آل مروان بقتلهم الحسین صلوات اللّه علیه، اللّهمّ فضاعف علیهم اللعن منك و العذاب».
پروردگارا! همانا این روز، روزی است كه تبرّك جستند به این روز بنیامیه و فرزند هند جگرخوار، آن یزید ملعون فرزند ملعون بر زبان تو و بر زبان پیامبرت در هرجا و هر موقف و هر منزل كه در آن، پیامبرت توقف داشت ـ كه درود خدا بر او باد.ـ خدایا! لعنت فرست بر ابوسفیان و معاویه و یزید فرزند معاویه؛ بر آنان باد از طرف تو لعنت ابدی و جاوید و همیشگی. و این روزی است كه آلزیاد و آلمروان شادی میكنند در این روز به خاطر كشتن [امام [حسین كه درودهای خدا بر او باد؛ خدایا! لعن و نفرین و عذابت را بر آنان چند برابر كن.
در این دو بخش از زیارت با توجّه به واژههای «بنو»، «ابن» و «آل» عامل نخست و بسیار مهم و تأثیر گذار شخصیت افراد، یعنی دامان پدر و مادر و كانون خانه و خانواده ترسیم شده است و چهره زشت و ناپسند افراد منفی و منفور كربلا از این بُعد شخصیّتی نمایان گشته است.
همانگونه كه پیشتر با «ابن آكلهٔ الاكباد» یعنی یزید و «ابن راعیهٔ المعزی» یعنی شمر آشنا شدیم؛ شایسته است پیش از هر سخنی، نسبت به گذشته شوم این افراد آشنا شویم و اشارات و كنایات سخنان امام حسین علیهالسلام و زیارت عاشورا را با نگاهی محقّقانه به دست آوریم.
● یزید كیست؟
«میسون»، مادریزید، زنی ناشایست بود كه طبق گواهی بسیاری از منابع تاریخی، از راه نامشروع یزید را به دنیا آورد؛ گرچه معروف آن است كه معاویه پدر یزید است.
افراد قبیله «میسون» مسیحی بودند و تمامی قبیله او مسلمان نشدند. بدین خاطر پس از آنكه معاویه از میسون جدا شد و یزید را به طایفه میسون فرستاد، افزون بر اخلاق ظاهری بادیه نشین و صحراگزینی در یزید همچون علاقه به شكار، اسب سواری، تربیت حیوانات و بازی با سگ و میمون، از تربیت خاصّ مسیحیان تأثیر پذیرفت و از این رو شرابخواری، رقص، غنا، سگبازی و خوشگذرانی جزء طبیعت وجودی وی در آمد.
علاقه چشمگیر یزید به شعر و شعرسرایی و توصیف می، میگساری و معشوقه در اشعار او بیانگر روحیهای به دور از سیاست و حكومت است. او از شجاعت، دلاوری و رزمهای مشهور قبیلهای بهرهای نداشت و از ویژگیهای گذشتگان خود همچون «عتبه» و «ولید» و یا عموی خود «شیبه» به كلّی دور بود؛ اما از نظر عیّاشی، خوشگذرانی، لهو و لعب شیفتگی خاصّی از خود نشان میداد.
از اشعار او این شعر است كه:
دع المساجد للعبّاد تسكنها وأجلس علی دكهٔ الخمار و اسقینا
ان الذی شربا فی سكره طربا و للمصلّین لادینا ولادنیا
مساجد را برای عابدان بگذار تا در آن سكنی گزینند و خود بر دكان شرابفروش نشین و به ما شراب بده. آن كس كه شراب نوشد، در حالت خماری به طرب پردازد؛ در حالی كه نمازگزاران نه دین دارند و نه دنیا.
● عبیداللّه بن زیاد كیست؟
عبیداللّه در زمان حادثه عاشورا والی كوفه بود كه شهادت امام حسین علیهالسلام و یاران او به دستور وی انجام گرفت. ابن زیاد را «ابن مرجانه» هم میگویند؛ زیرا نام مادر او كنیزی زناكار و مجوسی به نام «مرجانه» بود. پس از عاشورا كه اسرای اهل بیت علیهمالسلام را در كوفه وارد دارالاماره كردند، حضرت زینب علیهاالسلام خطاب به ابن زیاد، او را «ابن مرجانه» خواند كه این، اشاره به نسب ناپاك او بود و رسواگر حاكم مغرور كوفه.
عبیداللّه از سرداران مشهور اموی بود كه در سال ۵۴ هجری از طرف معاویه به حكومت خراسان گمارده شد و در سال ۵۶ از آنجا عزل و به حكمرانی بصره منصوب گردید. پس از مرگ معاویه و روی كار آمدن یزید و با حركت مسلم بن عقیل به سمت كوفه، با حفظ سمت، والی كوفه نیز شد و اوضاع را تحت كنترل در آورد و مسلم بن عقیل را به شهادت رساند و پس از آن، فرمان قتل سید الشهدا علیهالسلام و یاران او و اسارت اهل بیت علیهمالسلام را به عمر بن سعد ـ كه فرمانده سپاه كوفه در كربلا بود ـ داد.۷
عبیداللّه، فرزند زیاد بن ابیه است؛ زیاد كسی بود كه به خاطر ارتباط فراوان مردان با مادرش، كسی نتوانست نسب او را مشخص كند و نام پدر وی را ذكر كند. از این رو، او را زیاد پسر پدرش (زیاد بن ابیه) مینامیدند. معاویه میكوشید این حلقه مفقوده را مشخص كند و زیاد را از این ننگ دور سازد. بدین خاطر، او را زیاد بن ابیسفیان خطاب كرد. اما اقبال و استقبال از سوی عموم آشنایان با تاریخ خانوادگی زیاد، صورت نگرفت و باز هم او را زیاد بن ابیه مینامیدند.
نویسنده:احمد لقمانی
پینوشتها:
۱ ـ مقتل ابومخنف، ص ۱۶ و ۱۷.
۲ ـ همان، ص ۲۲۱.
۳ و ۴ ـ همان، ص ۲۳۹.
۵ ـ همان، ص ۳۶۳.
۶ ـ همان، ص ۳۶۹ و لهوف، ص ۱۸۸.
۷ ـ ر.ك: سفینهٔ البحار، ج ۱، ص ۵۸۰؛ معارف و معاریف، ج ۴، ص ۱۵۳۰؛ دایرهٔ المعارف بزرگ اسلامی، ج ۳، ص ۶۴۰ و فرهنگ عاشورا، ص ۳۰۵.
۸ ـ شفاء الصدور فی شرح زیارهٔ العاشور، ج ۱، ص ۳۷۰ و ۳۷۱، به نقل از مروج الذهب، مسعودی.
۹ ـ امالی، شیخ صدوق، مجلس ۲۸، ش ۶؛ شرح نهج البلاغه، ابن ابیالحدید، ج ۱، ص ۳۵۰ و ۳۵۱ و بحارالانوار، ج ۴۴، ص ۲۵۶، ح ۵.
۱۰ ـ بحارالانوار، ج ۴۵، ص ۵، ۳۱، ۵۶ و ۳۳۶؛ كامل ابن اثیر، ج ۴، ص ۲۳۷ و شفاءالصدور، ج ۱، ص ۳۷۸ ـ ۳۷۵.
۱۱ ـ كفشهای مكاشفه، ص ۲۰۵ و ۲۰۶.
۱۲ ـ احزاب/ ۳۳.
۱۳ ـ در زیارت جامعه كبیره، اهل بیت(ع) را از زلل (لغزش)، فتنه (گمراهی)، دنس (ناپاكی) و رجس (پلیدی) دور میدانیم و میگوییم: «عصمتكم اللّه من الزّللِ و آمنكم من الفتن و طهركم من الدنس و اذهب عنكم الرجس و طهركم تطهیراً»
در زیارت ائمه در روز جمعه، امام را كریم از اولاد كرام میخوانیم و در زیارت مخصوص امام حسین(ع) رو به حضرت كرده، او را صدیقّ، طیّب و زكیّ (راست سخن، پاك و پاكیزه) میخوانیم.
منبع:ماهنامه كوثر،
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست