دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

حاملگی دوقلویی؛ ۲ برابر آب، غذا، ویتامین


حاملگی دوقلویی؛ ۲ برابر آب، غذا، ویتامین

حاملگی دوقلویی با حاملگی عادی تفاوت چندانی ندارد و فقط کمی دشوارتر است. برای حفظ سلامت مادر و کودکان در حاملگی دوقلویی توجه به این نکات ضروری است.
● تغذیه بیشتر
در حاملگی دوقلویی …

حاملگی دوقلویی با حاملگی عادی تفاوت چندانی ندارد و فقط کمی دشوارتر است. برای حفظ سلامت مادر و کودکان در حاملگی دوقلویی توجه به این نکات ضروری است.

تغذیه بیشتر

در حاملگی دوقلویی مادر مجاز است میزان کالری دریافتی خود را تا دو برابر در روز افزایش دهد. برای مثال به جای افزودن ۳۰۰ کالری به برنامه غذایی می‌توان با مشورت پزشک، کالری دریافتی را تا ۶۰۰ کالری در روز افزایش داد. همچنین میزان مصرف پروتئین، کلسیم، غلات کامل، میوه و سبزیجات نیز باید بیشتر شود تا کودکان هنگام تولد از وزن مناسبی برخوردار باشند.

توجه به افزایش وزن مادرانی که حاملگی دوقلویی را تجربه می‌کنند باید توجه داشته باشند افزایش دریافت کالری به معنای افزایش وزن دو برابر نیست. در حاملگی دوقلویی میزان افزایش وزن مجاز بین ۱۶ تا ۲۰ کیلوگرم است و این در حالی است که افزایش وزن در بارداری عادی بین ۱۱ تا ۱۵ کیلوگرم است.

اگر افزایش وزن بیش از حد مجاز باشد احتمال بروز مشکلاتی مانند زایمان زودرس و عمل سزارین افزایش پیدا می‌کند. بطور میانگین مدت بارداری دوقلویی به جای ۴۰ هفته، ۳۵ هفته بوده و کودکان متولد شده وزن کمتری (بطور میانگین ۴/۲ کیلوگرم) دارند.

در اینجا مسئله حائز اهمیت افزایش وزن نیست بلکه زمان مناسب افزایش وزن از اهمیت بیشتری برخوردار است. مطالعات نشان داده است افزایش وزنی معادل ۱۰ کیلوگرم تا هفته بیست و چهارم بارداری احتمال زایمان زودرس و تولد کودک کم‌وزن را کاهش می‌دهد البته هنگام محاسبه میزان افزایش وزن مناسب، به وزن مادر قبل از بارداری نیز توجه می‌شود.

دریافت ویتامین

بیشتر پزشکان در حاملگی دوقلویی، میزان ویتامین‌های دریافتی مادر را بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد افزایش می‌دهند اما این روش صحیح نیست زیرا مقدار زیاد برخی از انواع ویتامین‌ها، مانند ویتامین (آ)، نواقص مادرزادی را به همراه خواهد داشت. از این‌رو باید در مورد میزان دریافت ویتامین‌های مورد نیاز و کلسیم با پزشک متخصص مشورت شود.

آهن

در بارداری عادی دریافت روزانه ۳۰ میلی‌گرم آهن در روز لازم است اما در حاملگی دو قلویی آهن اهمیت بیشتری پیدا می‌کند زیرا زنان در این نوع حاملگی بیشتر در معرض

کم خونی فقر آهن قرار دارند. از این رو باید گوشت قرمز، گوشت سفید و سبزیجات با برگ‌های سبز (مانند اسفناج) بیشتری مصرف کنند.

نوشیدن آب کافی

با پرآب نگاه داشتن بدن، از بروز یبوست، هموروئید و عفونت‌های ادراری و مثانه جلوگیری می شود. علاوه بر این نوشیدن آب کافی مانع از تورم پاها می‌شود. زنان باردار باید روزانه هشت لیوان یا بیشتر آب بنوشند.

ورزش

میزان ورزش در حاملگی دوقلویی به سلامت و توانایی مادر و تجویز پزشک بستگی دارد.

در سه ماهه اول بارداری مادر می‌تواند ورزش‌های سبک تا متوسط را دنبال کند اما در سه ماهه دوم باید آن را کاهش دهد.

در فاصله بین ۲۰ تا ۲۴ هفتگی بارداری مادر نباید ورزش‌های سنگینی را که نیاز به صرف انرژی زیادی دارند انجام دهد زیرا احتمال زایمان زودرس و انقباضات

زود هنگام وجود دارد. انجام ورزش‌هایی مانند شنا و پیاده‌روی در حد توان مادر می‌تواند برای او و کودکانش مناسب باشد.

حسن هدایتی