پنجشنبه, ۱۶ اسفند, ۱۴۰۳ / 6 March, 2025
مجله ویستا

مزایای تغذیه طبیعی نوزادان


مزایای تغذیه طبیعی نوزادان

شیر مادر به تنهایی از بدو تولد تا پایان شش ماهگی تمام نیازهای غذایی شیرخوار را تامین می کند و برای رشد طبیعی او کافی است

۱) مزایای تغذیه با شیر مادر برای شیرخواران:

- شیر مادر به تنهایی از بدو تولد تا پایان شش ماهگی تمام نیازهای غذایی شیرخوار را تامین می‌کند و برای رشد طبیعی او کافی است.

- آغوز (کلستروم یا ماک) شیر غلیظ و زردرنگی است که حاوی موادمغذی است و اولین واکسن برای محافظت شیرخوار می‌شود.

- شیر مادر حاوی موادی است که احتمال ابتلای شیرخوار به بیماری‌های عفونی را کاهش می‌دهد و در صورت ابتلاء از شدت بیماری می‌کاهد.

- میزان ابتلا به اسهال، عفونت گوش میانی، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، در شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند کمتر است.

- در خانواده‌هایی که سابقه آسم و آلرژی وجود دارد، شیرمادر بهترین غذا برای شیرخوار است و امکان ابتلای شیرخوار به آسم و آلرژی را کاهش می‌دهد.

- ترکیب شیر مادر متناسب با سن و رشد شیرخوار تغییر می‌کند.

- ترکیب شیر مادر در هر وعده شیردهی تغییر می‌کند و درابتدا چربی شیر کمتر و آب آن بیشتر است؛ لذا تشنگی شیرخوار را برطرف می‌کند، در آخر چربی آن بیشتر می‌شود و شیرخوار را سیر می‌کند.

- در شیرمادر آب کافی وجود دارد و برای رفع تشنگی شیرخوار نیازی به آب یا آب قند وجود ندارد.

- شیر مادر به راحتی هضم می‌شود و در شیرخوارانی که بیمار هستند و اشتهای کمی دارند بهترین غذاست.

- شیر مادر پاک و بدون آلودگی میکروبی و دارای درجه حرارت مناسب است.

- شیر مادر در سال دوم زندگی، به تنهایی یک سوم انرژی و مواد مغذی مورد نیاز شیرخوار را تامین می‌کند و بهتر است از شیر مادر همراه با غذای خانواده استفاده شود.

- با مکیدن سینه مادر علاوه بر اینکه شیرخوار سیر می‌شود، غریزه مکیدن او نیز ارضاء‌‌ می‌گردد.

- جذب کلسیم شیر مادر به سبب نسبت مناسبی که با فسفر موجود در شیر مادر دارد، بهتر انجام می‌گیرد و شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند کمتر به کمبود کلسیم دچار می‌شوند.

- جذب آهن شیر مادر به دلیل وجود «لاکتوفرین» در آن بهتر انجام می‌گیرد و تا شروع تغذیه کمکی، نیازی به دادن قطره آهن به شیرخوار وجود ندارد.

- به دلیل هضم و جذب راحت چربی و پروتئین شیر مادر، دردهای قولنجی و نفخ و حساسیت و استفراغ در شیر مادرخواران کمتر دیده می‌شود.

- سوخت و ساز کلسترول موجود در شیر مادر بهتر از کلسترول سایر شیرهاست و خطر افزایش کلسترول در بزرگسالی و بیماری‌های قلبی و عروقی در شیر مادرخواران کمتر است.

- ترکیب شیر مادر به گونه‌ای است که به کلیه‌های شیرخوار آسیب نمی‌رساند.

- تغذیه شیرخوار با شیر مادر باعث ایجاد رابطه عاطفی بین مادر و فرزند می‌شود و اثر مطلوبی بر رشد شیرخوار دارد.

- شیر خوارانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، در کودکی و بلوغ از تعادل روانی بهتری برخوردار هستند.

- شیر مادر برای نوزادان نارس مناسب‌ترین غذاست و از بروز بیماری‌های عفونی در این نوزادان جلوگیری می‌کند و ارزش حیاتی دارد.

- در شیر خوارانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند، احتمال ابتلا به اسهال کمتراست و سوختگی ناشی از کهنه، کمتر دیده می‌شود.

- هوش شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه می‌کنند بالاتر از هوش سایر شیر خواران است.

- مشکلات دهان و فک و دندان در شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند کمتر از شیرخوارانی است که با سر شیشه و پستانک تغذیه می‌شوند.

- خطر ابتلای به «آرتریت روماتوئید» جوانان در شیر مادر خواران کمتر است.

- شیر خوارانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند کمتر به افت قند خون دچار می‌شوند.

- خطر ابتلای به «لنفوما» در شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند کمتر است.

- شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند کمتر به “MS” (سختی عضلات) مبتلا می‌شوند.

- شیرخوارانی که قبل از یک سالگی با شیرگاو تغذیه شده‌اند،‌ در معرض خطر ابتلا به خونریزی گوارشی و «آنمی» هستند.

۲) مزایای تغذیه با شیر مادر برای مادران:

- در مادرانی که به طور انحصاری و مکرر در شب و روز، شیرخوارشان را با شیر خود تغذیه می‌کنند، تخمک‌گذاری و قاعدگی دیرتر اتفاق می‌افتد و امکان حاملگی مجدد کمتر است.

- در مادرانی که با شیر مادر، نوزادشان را تغذیه می‌کنند رحم زودتر جمع می‌شود و به اندازه طبیعی برمی‌گردد و چون قاعدگی نیز با تاخیر انجام می‌گیرد خطر ابتلای مادر به کم‌خونی کاهش می‌یابد.

- شیردادن باعث سوخت و ساز چربی ذخیره شده در دوران بارداری می‌شود واندام مادر زودتر به حالت قبل از بارداری بر می‌گردد.

- مادرانی که به شیرخوارشان شیر می‌دهند کمتر دچار مشکلات روحی و عاطفی می‌شوند.

- در مادران سزارین شده تماس‌های مکرر با شیرخوار سبب کاهش درد می‌شود.

- ابتلای به سرطان سینه و تخمدان در زنانی که شیرخوارشان را با شیر مادر تغذیه می‌کنند کمتر اتفاق می‌افتد.

- شیردهی خطر ابتلا به پوکی استخوان و شکستگی استخوان لگن را در مادر کاهش می‌دهد.

۳) مزایای اقتصادی و اجتماعی تغذیه با شیر مادر:

- با وجود افزایش نیاز مادر به غذا در طول مدت شیردهی، هزینه داشتن یک رژیم غذایی صحیح و موفقیت‌ در شیردهی به مراتب کمتر از هزینه خرید شیر خشک و غذاهای آماده برای شیرخواران محروم از شیر مادر است.

- به دلیل اینکه شیر خوارانی که با شیر مادر تغذیه می‌شوند کمتر به بیماری مبتلا می‌‌شوند، هزینه درمانی آنها کمتر است.

- تغذیه شیرخواران با شیر مادر از خروج مقادیر زیادی ارز به خارج از کشور جهت خرید شیر خشک جلوگیری نموده و به توسعه اقتصادی کشور کمک می‌کند.

- چون سلامت هر جامعه با ارتقای سطح تغذیه، رشد کودکان، پیشگیری از بیماری‌های عفونی و تنظیم خانواده و کنترل جمعیت ارتباط مستقیم دارد، تغذیه با شیر مادر به تنهایی همه این موارد را با روشی آسان و مقرون به صرفه فراهم می‌سازد.

مزایای تغذیه با شیر مادر برای بیمارستان‌ها:

در بیمارستان‌های دوستدار کودک که نوزادان از اولین ساعت پس از تولد در کنار مادر قرار می‌گیرند و با شیر مادر تغذیه می‌‌شوند:

۱) محیط آرامتر و گرمتری ایجاد می‌شود.

۲)فضای کمتری مورد نیاز است.

۳) ابتلای به عفونت دوران نوزادی کاهش می‌یابد.

۴) کارکنان کمتری درگیر می‌شوند.

۵) تعداد بچه‌هایی که پدر و مادر ترکشان می‌کنند (بچه‌های بی‌سرپرست و سرراهی) کاهش می‌یابد.

۶) در برخورد با موارد اورژانس، اقدامات اولیه سریعتر انجام می‌گیرد.

۷) این بیمارستان‌ها بیشتر مورد قبول جامعه قرار می‌گیرند.