پنجشنبه, ۱۶ اسفند, ۱۴۰۳ / 6 March, 2025
مزایای تغذیه طبیعی نوزادان

۱) مزایای تغذیه با شیر مادر برای شیرخواران:
- شیر مادر به تنهایی از بدو تولد تا پایان شش ماهگی تمام نیازهای غذایی شیرخوار را تامین میکند و برای رشد طبیعی او کافی است.
- آغوز (کلستروم یا ماک) شیر غلیظ و زردرنگی است که حاوی موادمغذی است و اولین واکسن برای محافظت شیرخوار میشود.
- شیر مادر حاوی موادی است که احتمال ابتلای شیرخوار به بیماریهای عفونی را کاهش میدهد و در صورت ابتلاء از شدت بیماری میکاهد.
- میزان ابتلا به اسهال، عفونت گوش میانی، عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، در شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه میشوند کمتر است.
- در خانوادههایی که سابقه آسم و آلرژی وجود دارد، شیرمادر بهترین غذا برای شیرخوار است و امکان ابتلای شیرخوار به آسم و آلرژی را کاهش میدهد.
- ترکیب شیر مادر متناسب با سن و رشد شیرخوار تغییر میکند.
- ترکیب شیر مادر در هر وعده شیردهی تغییر میکند و درابتدا چربی شیر کمتر و آب آن بیشتر است؛ لذا تشنگی شیرخوار را برطرف میکند، در آخر چربی آن بیشتر میشود و شیرخوار را سیر میکند.
- در شیرمادر آب کافی وجود دارد و برای رفع تشنگی شیرخوار نیازی به آب یا آب قند وجود ندارد.
- شیر مادر به راحتی هضم میشود و در شیرخوارانی که بیمار هستند و اشتهای کمی دارند بهترین غذاست.
- شیر مادر پاک و بدون آلودگی میکروبی و دارای درجه حرارت مناسب است.
- شیر مادر در سال دوم زندگی، به تنهایی یک سوم انرژی و مواد مغذی مورد نیاز شیرخوار را تامین میکند و بهتر است از شیر مادر همراه با غذای خانواده استفاده شود.
- با مکیدن سینه مادر علاوه بر اینکه شیرخوار سیر میشود، غریزه مکیدن او نیز ارضاء میگردد.
- جذب کلسیم شیر مادر به سبب نسبت مناسبی که با فسفر موجود در شیر مادر دارد، بهتر انجام میگیرد و شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه میکنند کمتر به کمبود کلسیم دچار میشوند.
- جذب آهن شیر مادر به دلیل وجود «لاکتوفرین» در آن بهتر انجام میگیرد و تا شروع تغذیه کمکی، نیازی به دادن قطره آهن به شیرخوار وجود ندارد.
- به دلیل هضم و جذب راحت چربی و پروتئین شیر مادر، دردهای قولنجی و نفخ و حساسیت و استفراغ در شیر مادرخواران کمتر دیده میشود.
- سوخت و ساز کلسترول موجود در شیر مادر بهتر از کلسترول سایر شیرهاست و خطر افزایش کلسترول در بزرگسالی و بیماریهای قلبی و عروقی در شیر مادرخواران کمتر است.
- ترکیب شیر مادر به گونهای است که به کلیههای شیرخوار آسیب نمیرساند.
- تغذیه شیرخوار با شیر مادر باعث ایجاد رابطه عاطفی بین مادر و فرزند میشود و اثر مطلوبی بر رشد شیرخوار دارد.
- شیر خوارانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، در کودکی و بلوغ از تعادل روانی بهتری برخوردار هستند.
- شیر مادر برای نوزادان نارس مناسبترین غذاست و از بروز بیماریهای عفونی در این نوزادان جلوگیری میکند و ارزش حیاتی دارد.
- در شیر خوارانی که با شیر مادر تغذیه میشوند، احتمال ابتلا به اسهال کمتراست و سوختگی ناشی از کهنه، کمتر دیده میشود.
- هوش شیرخوارانی که از شیر مادر تغذیه میکنند بالاتر از هوش سایر شیر خواران است.
- مشکلات دهان و فک و دندان در شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه میشوند کمتر از شیرخوارانی است که با سر شیشه و پستانک تغذیه میشوند.
- خطر ابتلای به «آرتریت روماتوئید» جوانان در شیر مادر خواران کمتر است.
- شیر خوارانی که با شیر مادر تغذیه میشوند کمتر به افت قند خون دچار میشوند.
- خطر ابتلای به «لنفوما» در شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه میشوند کمتر است.
- شیرخوارانی که با شیر مادر تغذیه میشوند کمتر به MS (سختی عضلات) مبتلا میشوند.
- شیرخوارانی که قبل از یک سالگی با شیرگاو تغذیه شدهاند، در معرض خطر ابتلا به خونریزی گوارشی و «آنمی» هستند.
۲) مزایای تغذیه با شیر مادر برای مادران:
- در مادرانی که به طور انحصاری و مکرر در شب و روز، شیرخوارشان را با شیر خود تغذیه میکنند، تخمکگذاری و قاعدگی دیرتر اتفاق میافتد و امکان حاملگی مجدد کمتر است.
- در مادرانی که با شیر مادر، نوزادشان را تغذیه میکنند رحم زودتر جمع میشود و به اندازه طبیعی برمیگردد و چون قاعدگی نیز با تاخیر انجام میگیرد خطر ابتلای مادر به کمخونی کاهش مییابد.
- شیردادن باعث سوخت و ساز چربی ذخیره شده در دوران بارداری میشود واندام مادر زودتر به حالت قبل از بارداری بر میگردد.
- مادرانی که به شیرخوارشان شیر میدهند کمتر دچار مشکلات روحی و عاطفی میشوند.
- در مادران سزارین شده تماسهای مکرر با شیرخوار سبب کاهش درد میشود.
- ابتلای به سرطان سینه و تخمدان در زنانی که شیرخوارشان را با شیر مادر تغذیه میکنند کمتر اتفاق میافتد.
- شیردهی خطر ابتلا به پوکی استخوان و شکستگی استخوان لگن را در مادر کاهش میدهد.
۳) مزایای اقتصادی و اجتماعی تغذیه با شیر مادر:
- با وجود افزایش نیاز مادر به غذا در طول مدت شیردهی، هزینه داشتن یک رژیم غذایی صحیح و موفقیت در شیردهی به مراتب کمتر از هزینه خرید شیر خشک و غذاهای آماده برای شیرخواران محروم از شیر مادر است.
- به دلیل اینکه شیر خوارانی که با شیر مادر تغذیه میشوند کمتر به بیماری مبتلا میشوند، هزینه درمانی آنها کمتر است.
- تغذیه شیرخواران با شیر مادر از خروج مقادیر زیادی ارز به خارج از کشور جهت خرید شیر خشک جلوگیری نموده و به توسعه اقتصادی کشور کمک میکند.
- چون سلامت هر جامعه با ارتقای سطح تغذیه، رشد کودکان، پیشگیری از بیماریهای عفونی و تنظیم خانواده و کنترل جمعیت ارتباط مستقیم دارد، تغذیه با شیر مادر به تنهایی همه این موارد را با روشی آسان و مقرون به صرفه فراهم میسازد.
مزایای تغذیه با شیر مادر برای بیمارستانها:
در بیمارستانهای دوستدار کودک که نوزادان از اولین ساعت پس از تولد در کنار مادر قرار میگیرند و با شیر مادر تغذیه میشوند:
۱) محیط آرامتر و گرمتری ایجاد میشود.
۲)فضای کمتری مورد نیاز است.
۳) ابتلای به عفونت دوران نوزادی کاهش مییابد.
۴) کارکنان کمتری درگیر میشوند.
۵) تعداد بچههایی که پدر و مادر ترکشان میکنند (بچههای بیسرپرست و سرراهی) کاهش مییابد.
۶) در برخورد با موارد اورژانس، اقدامات اولیه سریعتر انجام میگیرد.
۷) این بیمارستانها بیشتر مورد قبول جامعه قرار میگیرند.

ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست