یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
امنیت اجتماعی در سایه مشارکت مردمی
انسان موجودی اجتماعی است که میتواند نیازهای خود را در تعامل با جامعه بر آورده سازد. با این تعریف، نقش مشارکت افراد جامعه در برقراری امنیت بسیار پررنگ میشود. اما امنیت و ضرورت آن تنها به برقرار شدن آن محدود نیست، بلکه مشارکت درامنیت، شامل سه بعد؛ ایجاد، حفظ و گسترش امنیت میشود.
هر چند که مشارکت افراد جامعه در ایجاد امنیت اجتماعی بسیار حائز اهمیت است، اما عوامل گوناگون فردی و اجتماعی نظیر تورم، بیکاری، نوع پایگاه اجتماعی -اقتصادی،میزان شهرنشینی، قومیت، احساس بی قدرتی،انگیزشهای دینی،سطح تحصیلات، جنسیت، شغل، منشا اجتماعی و غیره بر میزان و نوع مشارکت و هم چنین تمایل و انگیزه آنها نسبت به مشارکت در امور اجتماعی تاثیر میگذارد.
در یک تعریف کلی امنیت اجتماعی عبارت است از تضمین پاسداری از جامعه در برابر خطرات و تهدیدها و ایجاد فرصت ها، به منظور ارتقا و بهینه سازی جامعه.
اگرچه مشارکت افراد اجتماع در برقراری امنیت اجتماعی، بسیار حائز اهمیت است، اما برای این که بتوانیم این امر را در افراد درونی سازیم باید با استفاده از روشهایی، مشارکت آنها را جلب کنیم .از جمله مواردی که در جلب مشارکت افراد بسیار مهم است، مساله آگاهی بخشی است. چرا که اطلاع و آگاهی از هر چیزی، زمینه ساز کشش عاطفی در گرایش ملی است. چرا که وقتی افراد نسبت به پدیدهای علم ندارند، نسبت به آن هیچ انگیزه یا گرایش مثبت یا منفی نخواهند داشت.
خطرها و تهدیدها ولو به صورت محتمل، بیدارکننده و حرکت آفرینند. تمامی موجودات در صورتی که بدانند خطری آنها را تهدید میکند واکنشی قوی نسبت به خطر نشان میدهند. نبودن امنیت در یک اجتماع یک خطر بزرگ و تهدید کننده محسوب میشود، اما گاه به دلیل عدم آگاهی افراد از این تهدید، واکنش آنها نسبت به امنیت کم رنگ میشود که این خود تهدید دیگری برای اجتماع محسوب میشود.
اما مساله آگاهی از تهدیدها و خطرها دارای بعد روانشناسی بالایی است و بحث این که چگونه افراد را باید از این عدم امنیت آگاه سازیم بسیار مهم میشود.
برانگیختن وجدان اخلاقی و اجتماعی، یکی از عوامل جلب مشارکت اجتماعی است. همان حالتی که در تعابیر گوناگون هم چون حیثیت، تعصب، غیرت ورزیدن و حساسیت اجتماعی و سیاسی بیان میشود و مفهوم مقابل آن، عبارت است از بیتفاوتی، بیحسی عاطفی و آرامش بیمارگونه در برابر پدیدههای تلخ و نامطلوب انسانی، اجتماعی و سیاسی.
همان طور که واکنشهای طبیعی بدن در برابر عوامل بیماری، نشانه سلامت زیستی موجود زنده است، حساسیتهای اخلاقی،انسانی، اجتماعی و سیاسی نیز نشانه سلامت عاطفی و اجتماعی یک جامعه به شمار میآید.
از این رو شایسته است، مسئولان و دست اندرکاران دولتی با شفافیت سازی موضوعات مبهمی که جامعه را در معرض مخاطره قرار میدهد، مشارکت مردم برقراری امنیت افزایش دهند.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست