جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
ویژگی های محله های قدیمی فردوس
قبل از زلزله شهریور ماه ۱۳۴۷ شهرستان فردوس دارای ۵ محله به نام های سادات، عنبری، میدان، تالار و سردشت بود.
۱) محله سادات: این محله که با محله سردشت هم قرینه بود در جنوب غربی شهر قرار داشت که حدود ۲۶ درصد مردم شهر فردوس در این محله زندگی می کردند، که از این تعداد تقریبا ۳۰ درصد کشاورز، ۳۸ درصد کارگران روزمزد و ۳/۲۴ درصد کسبه و پیشه ور و ۲/۸ درصد کارمندان جزء بودند.
لازم به ذکر است که هر یک از محله ها با وحدت و انسجام با دیگر محله ها در رفت و آمد بودند و مایحتاج یکدیگر را بر طرف می کردند.
دایره همسر گزینی غالبا در محدوده خود محل انجام می گرفت.وجود هیئت های مذهبی و مساجد بسیار باعث شده بود که مردم با یکدیگر تماس داشته باشند، به طوری که در ماه محرم با برپایی دسته های سینه زنی و زنجیرزنی و برافراشتن علم و بیرق و با یک برنامه حساب شده هیئت هر محله ای به محله دیگر می رفت و مراسم عزاداری را در آن جا برگزار می کردند که این مسئله نقش قابل توجهی در جلوگیری از اختلاف داشت.
۲) محله عنبری: از مغرب به محله میدان و از شمال به محله تالار و از مشرق به زمین های زراعی محدود می شد و حدود ۲۰ درصد از مردم در این محله زندگی می کردند که از این تعداد ۱/۱۹ درصد کارمندان دولت، ۹/۱۸ درصد تجار و کسبه، ۵/۲۷ درصد کشاورز و ۵/۳۴ درصد کارگران روزمزد بودند.
در این محله بیشتر افراد ثروتمند زندگی می کردند.
۳) محله میدان: این محله از قدیمی ترین محله های شهر بود که از شمال به محله تالار و از مشرق به محله عنبری و از مغرب به محله سادات محدود می شد و حدود ۳/۱۸ درصد از مردم در این محله زندگی می کردند که از این تعداد ۵/۱۷ درصد کارمندان، ۴/۴۴ درصد تجار و کسبه و ۱۰ درصد کشاورز و ۱/۲۸ درصد کارگران روز مزد بودند.
بازار شهر و مسجد جامع و مزار سلطان محمد و سلطان ابراهیم و مدرسه علمیه به نام مدرسه حبیبیه در این محله قرار داشت.
۴) محله تالار: این محله هم مانند محله میدان از قدیمی ترین محله های شهر بود که از مغرب و شمال غربی به محله سردشت و از جنوب به محله میدان و از جنوب غربی به محله سادات و از جنوب شرقی به محله عنبری محدود می شد.
خیابان پهلوی (فرهنگ امروز) مرز مشترک این محله با محله میدان بود حدود ۲۰ درصد از مردم در این محله زندگی می کردند که از این تعداد ۱۳ درصد کارمندان، ۸/۲۶ درصد تجار و کسبه و ۶/۱۹ درصد کارگران روز مزد بودند.
۵) محله سردشت: در مجاورت تالار و در شمال غربی شهر قرار داشت و خیابان فردوسی مرز مشترک بین دو محله بود.
حدود ۱۵ درصد از مردم در این محله زندگی می کردند که از این تعداد ۷/۶ درصد کارمندان، ۹/۱۴ درصد تجار و کسبه و ۴/۳۵ درصد کشاورز و ۴۳ درصد کارگران روزمزد بودند.
برگرفته از کتاب تاریخ و مشاهیر فردوس
حسین جوادی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست