یکشنبه, ۳۱ تیر, ۱۴۰۳ / 21 July, 2024
مجله ویستا

گفته ها و ناگفته های فرش


گفته ها و ناگفته های فرش

كارگاه هاتعطیل و فرشبافان ورشكست
مواد اولیه نامرغوب , تك بافی , استفاده از رنگهای شیمیایی ,قیمت گذاری غیر واقعی , ارزیابی نامناسب , و حضور افراد غیر كارشناس از مشكلات عمده تولید فرش دستباف در ایران است رقبای خارجی

كارگاه هاتعطیل و فرشبافان ورشكست !؟

_مواد اولیه نامرغوب ، تك بافی ، استفاده از رنگهای شیمیایی ،قیمت گذاری غیر واقعی ، ارزیابی نامناسب ، و حضور افراد غیر كارشناس از مشكلات عمده تولید فرش دستباف در ایران است رقبای خارجی ....

_بافندگان فرش دستباف در منطقه مهربان ۷هزار نفرهستند و میزان تولید ات سالانه فرش در منطقه مهربان ۱۲۶۰۰۰۰۰۰مترمربع است (همانجا)(یكصدو بیست و شش میلیون مترمربع )

_ ارزش تولیدات فرش منطقه مهربان ۹۴میلیارد و ۵۰۰میلیون ریال است و قیمت مواد اولیه برای هر متر مربع ۲۵۰هزار ریال و در آمد هر بافنده فرش روزانه ۱۵هزار ریال است كه به هیچ وجه درآمد مناسبی نیست ...

_برای حضور دوباره در بازار جهانی و ساماندهی دوباره این هنر و صنعت باید با افزایش كیفیت بالای تولید به مقابله با كمیت بالای تولید فرش رقبای خود بپردازیم و از این طریق خود را صاحب اصلی بازار مطرح كنیم و بهره گیری از نتایج طرح ها و تحقیقات مرتبط علمی همراه افزایش تولیدات با كیفیت و بازاریابی بازار جهانی فرش دوباره تصاحب نمود . هر متر مربع فرش دستباف مهربان در اورپا به ۲۰۰الی ۲۵۰دلار و در امریكا به ۲۲۰الی ۲۷۰دلار فروخته می شود (همانجا) یاد حكایتی افتادم كه گویند: روزی مردی را به جرم شرب خمر پیش قاضی بردند و قاضی وی را به تحمل هزار تازیانه جزا داد و امر به اجرای حكم نمود .

مرد گفت : ای حاكم مگر تازیانه هم هزار باشد كه به نوع بشر نواخته شود !؟ قاضی برآشفت و گفت: این یاوه گو را ببرید و حكم بجا آورید .

مرد گفت : ای حاكم ترا چه ملامت كنم ، چرا كه نه در جمع مستان بوده ای كه رسم بدانی و نه قمار كرده ای كه حساب خوانی !یكصدو بیست و شش میلیون متر مربع تولید فرش ؟؟مطالب فوق كه از گفته های یك مسئول تعاونی فرش دستباف می باشد دارای موارد قابل تعمقی است كه بنابه ضرورت بایستی مورد تحلیل قرار بگیرد چرا كه اكنون از چندین سال قبل بصورت تكراری در تمام محافل طرح می گردد بدون اینكه یك بررسی كارشناسانه در آن صورت پذیرد . اولا لازم است بدانیم كه در یك تولید متوسط ما بر چه اساسی باید ارائه آمار نماییم كه تقریبا معیار های قابل قبولی داشته باشد و لاجرم جهت اطلاع میانگین تولید ۷ هزار كارگر بافنده را در سال به عرض خوانندگان عزیز برسانم اگر میانگین فرش تولیدی را در رجشمار ۳۰ محاسبه كنیم تولید سالانه تعداد ۷۰۰۰ بافنده بطور میانگین ۱۴۷۰۰۰ متر مربع می گردد كه هر متر مربع فرش مهربان در بازار ۸۰ هزار تومان كمتر نیست و با این حساب درآمد سالانه آن ۱۱۷۶۰۰۰۰۰۰۰۰ ریال معادل یكصد و هفده میلیارد و شصت میلیون تومان می گردد كه سرانه متوسط هربافنده ۱۶۸۰۰۰۰۰ریال سالانه و نزدیك به چهل و هفت هزار ریال روزانه می باشد . (در حالی كه رجشمار فرش مهربان در كمتر از ۲۰ بافته می شودو كاركرد در ۸ ساعت محاسبه گردیده )

گفته ها و نگفته ها

اگر نسیان و فراموشی گریبان گیرمان نباشد در بدو تاسیس تعاونیها ی فرش روستایی وظایفی سنگین بر عهده این ارگانها نهاده شد ، تا جایی كه در اساسنامه آنها نیز به صراحت بر این اصول تاكید شده است كه متاسفانه بعللی كه در آغاز مقاله نقل قول گردیده است این اهداف نه تنها به بار ننشست بلكه منجر به ورشكستگی و حتی تعطیلی نیز گردید .بر اساس تعریف در فصل اول كه می گوید : شركت تعاونی تولیدكنندگان فرش دستباف روستایی ... و نوع آن تولیدی است .حداقل ۵۱درصد سرمایه آن بوسیله اعضا تامین می گردد. در ماده ۳با ۹بند و ۴تبصره تهیه و یا تبدیل انواع مواد اولیه ،ابزار كار تجهیزات .. مورد نیاز اعضا ..... خرید و تامین ایجاد یا اجاره كارگاهها و كارخانجات تولیدی فرش وصنایع جانبی ارائه آموزش نظارت كنترل كمی و كیفی بر تولیدات اعضا تا مسائل رفاهی وبهداشتی و تسهلاتی و غیره می پردازد .با عنایت به موارد فوق اكنون باید اذعان نمود كه برای تحقق هریك از بند های مندرج فوق باید با كارشناسیهای دقیق برنامه ریزی كرده تا بتوان به اهداف رسیده یا حداقل نزدیك شد كه نه تنها به هیچ یك از برنامه های مندرج در این اساسنامه دست نیافته ایم بلكه در مواردی نیز برخی از سرمایه های فرهنگی و محصولات مخصوص روستایی را از دست داده ایم و از همین روزنه بهانه را به دست رقبای خارجی داده و میدان تولید معمولات روستایی خود را تنگ و میدان گسترش این بافته ها را به رقبای خود نهاده ایم كه می توان آذربایجان و تركیه را (خصوصا تركیه ) با سامان بخشیدن به تولیدات روستایی خود عرصه را برای گسترش صنایع دستی خود در جهان هموار سازد . بنابر این كسانی كه دستی در فرش دارند باید بپذیرند كه قشر وسیعی از جامعه ما از این حرفه امرار معاش می نماید لذا اگر در اتخاذ تصمیمی در این امر شركت می نماید باید ضریب خطای این برنامه را به حداقل برساند تا آسیبی به نظام تولید ی وارد نشود وسرمایه هایی نیز به هدر نرود و این میسر نبوده مگر اجرای صحیح برنامه های آموزشی و اطلاع رسانی دقیق در حیطه فرش .تقلب وقتی در یك صنعت جان می گیرد كه اركان اصلی آن صنعت نه تنها از دانش كافی برخوردار نباشند بلكه عوامل كنترلی استانداردی در امر تولید نظارت نداشته باشند لذا صنعت فرش نیز از معدود صنایعی بوده كه از دیر باز مورد هجوم متقلبان قرار گرفته و هم اكنون نیز ادامه دارد . مواد نامرغوب بطوركلی از دو مجرای عمده وارد صنعت فرش می گردد . یكی نداشتن علم كافی در چگونگی تشخیص مواد سالم ازنا سالم كه تبحر و تجربه در شناسائی آن كمك فراوانی به صاحبان حرفه می نماید غیر از مواد، مسائلی از قبیل نوع طرح ،سبك بافت ،رنگ نیز در نوبه خود از اهم موارد بشمار می رود . كه معمولا این مورد صاحبان اصلی این حرفه را چندان تهدید نمی كند چرا كه بعلت سوابق و تجارب كاری از عهده این امر بر می آیند و در مجتمع های كارگاهی فرش مدیران مطلع و آشنا به اصول قرار دارند كه حرفه اكثر این صنایع موروثی بوده و نبض كار را همواره در دست دارند .


شما در حال مطالعه صفحه 1 از یک مقاله 2 صفحه ای هستید. لطفا صفحات دیگر این مقاله را نیز مطالعه فرمایید.