چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

وقتی هورمون ها از اعتدال خارج می شوند


وقتی هورمون ها از اعتدال خارج می شوند

دکتر محمدرضا صفری نژاد می گوید سیلان منی در حوالی بلوغ شایع تر است

واکنش جنسی در انسان‌های مختلف متفاوت است و به چگونگی تحریک آنها بستگی دارد. زمانی که احساس لذت جنسی در انسان آغاز می‌شود، چرخه واکنش جنسی فعالیت خود را آغاز می‌کند...

این چرخه دارای ۵ مرحله تمایل، لذت، تداوم لذت، ارگاسم و آرامش است. تحریک‌های جنسی در آقایان باعث خروج منی می‌شود و برای بروز این حالت، به یک چرخه کامل فعالیت جنسی نیاز است که از ۴ مرحله تشکیل می‌شود، این مراحل به ترتیب عبارتند از مرحله برانگیختگی، کفه یا تداوم تحریک جنسی، انزال و بالاخره مرحله فروکش. با برقراری رابطه زناشویی و ایجاد مرحله برانگیختگی، پروستات، مایع منی را تولید می‌کند. هرچند این مایع خارج نمی‌شود ولی ممکن است بعدا مقداری از آن خودبه‌خود یا حین ادرار خارج شود اما گاهی در مواردی فرد بدون اینکه رابطه زناشویی برقرار کند یا به حالت ارگاسم برسد، منی خودبه‌خود و غیرارادی خارج می‌شود. بروز چنین حالتی در بیشتر موارد باعث نگرانی فرد می‌شود. این افراد معمولا این سوال‌ها برایشان مطرح می‌شود که آیا به دلیل خاصی دچار این مشکل می‌شوند و اصلا راه‌حلی برای این مشکل وجود دارد یا نه؟ و... برای پاسخ به این سوال‌ها و بیشتر دانستن در این مورد، گفت‌وگویی داشته‌ایم با دکتر محمدرضا صفری‌نژاد، اورولوژیست و رییس انجمن علمی سلامت خانواده.

▪ سیلان منی چه مشخصاتی دارد؟

این حالت غیرارادی است و تحت کنترل فرد نیست و ممکن است چند بار در روز اتفاق بیفتد. معمولا در افرادی که مستعد استرس هستند، بیشتر دیده می‌شود. بیشتر این افراد از نظر روانی دچار مشکل می‌شوند.

▪ این عارضه جزو اختلال‌های شایع به شمار می‌رود؟

این عارضه در سنین نوجوانی و جوانی تا پایان دهه سوم زندگی خیلی شایع است و پس از آن به‌ندرت دیده می‌شود. معمولا سیلان منی بیشتر در سنین نوجوانی و بلوغ اتفاق می‌افتد و علت آن، افزایش هورمون‌ها و تولید مایع منی است. در چنین شرایطی با کمترین تحریک یا حالت نعوظ، منی خارج می‌شود.

▪ چه عواملی باعث خروج خودبه‌خود و غیرارادی منی می‌شود؟

شایع‌ترین علت‌های آن عوامل روانی، محیطی و همچنین استمنا یا مقاربت بیش از حد است. گاهی فرد به علت نبود آگاهی، افکار خود را بیش از حد روی تحریک‌های جنسی متمرکز می‌کند (عوامل روانی) و وارد مرحله برانگیختگی جنسی که اولین مرحله از ۴ مرحله چرخه جنسی است، می‌شود و چون این چرخه کامل نشده به ارگاسم نمی‌رسد و مکررا حالت سیلان منی به وی دست می‌دهد. در مواردی هم فرد از عوامل موجود پیرامون خود (عوامل محیطی) مانند کتاب، رسانه‌های صوتی و تصویری، اینترنت و... برای تحریک جنسی استفاده می‌کند و مغز وارد مرحله برانگیختگی می‌شود. اگر چرخه جنسی کامل نشود، ممکن است سیلان منی اتفاق بیفتد. عوامل روانی، ناخودآگاه هستند ولی فرد از عوامل محیطی به‌صورت ارادی استفاده می‌کند. انزال دارای یک مرکز در نخاع شوکی است که باعث تخلیه کیسه‌های منوی می‌شود. استمنا یا مقاربت بیش‌ازحد (مثلا چند بار در روز) باعث تحریک بیش از حد این مرکز می‌شود و ممکن است در عده‌ای حتی بدون تحریک جنسی، به صورت غیرارادی کیسه‌های منی خالی شوند. در خستگی جسمی یا روانی شدید ناشی از کار مفرط نیز ممکن است فرد به خواب عمیقی برود. در خواب عمیق مهار از قشر مغز برداشته می‌شود. اینگونه افراد بلافاصله پس از خوابیدن، بدون وجود کوچک‌ترین افکار فانتزی یا رویای محرک، دچار خروج منی می‌شوند. این حالت با خروج منی در خواب ناشی از افکار فانتزی یا رویا تفاوت می‌کند.

▪ این مشکل، جزو اختلال‌های جنسی است؟

نه، ولی در بعضی موارد باعث آزار و اذیت روانی شدید فرد می‌شود.

▪ آیا این عارضه قابل‌درمان است؟

بله، با شناخت علت‌هایی که باعث بروز سیلان منی می‌شود، می‌توان تا حدود زیادی این مشکل را برطرف کرد.

▪ بی‌توجهی به درمان، ممکن است چه عوارضی در پی داشته باشد؟

معمولا افراد متاهل به‌ندرت دچار این مشکل می‌شوند و در صورت بروز با افزایش تعداد روابط زناشویی مشکل برطرف می‌شود.

▪ حرف آخر؟

سیلان منی بیشتر در افراد با تمایل‌های جنسی زیاد و در مواجهه زیاد با مواردی که در برانگیختگی جنسی موثر است، دیده می‌شود. این مشکل معمولا پس از ازدواج برطرف می‌شود و در صورت لزوم دارودرمانی موثر برای آن وجود دارد.

راضیه پاشایی