شنبه, ۲۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 18 May, 2024
مجله ویستا

نقش میوه و سبزیجات رنگارنگ در سلامت


نقش میوه و سبزیجات رنگارنگ در سلامت

طی دهه های اخیر دانشمندان بر لزوم گنجاندن سبزی و میوه در رژیم غذایی تاکید بسیاری کرده اند و علل بسیاری نیز بر آن برشمرده اند که یکی از این موارد وجود ترکیبات شیمیایی نظیر فیتوکمیکال …

طی دهه های اخیر دانشمندان بر لزوم گنجاندن سبزی و میوه در رژیم غذایی تاکید بسیاری کرده اند و علل بسیاری نیز بر آن برشمرده اند که یکی از این موارد وجود ترکیبات شیمیایی نظیر فیتوکمیکال می باشد. به گزارش «Reader digest» این ترکیب گیاهان را از خطر اشعه فرابنفش و حمله حشرات موذی محافظت می کند و انسان با مصرف میوه و سبزی این ماده شیمیایی را وارد بدن خود می کند علاوه بر این رنگدانه های گیاهی نیز فواید زیادی برای تامین سلامت دارد به عنوان مثال رنگ قرمز گوجه فرنگی به دلیل وجود ماده ای شیمیایی به نام Lycopeneاست که در پیش گیری از سرطان پروستات بسیار موثر است.

کارشناسان مصرف مواد غذایی نارنجی رنگ (هفته ای ۲ پیمانه) و سبزی پررنگ (هفته ای ۳ پیمانه) را که منبع خوب ویتامین A و مواد مغذی دیگر است، توصیه می کنند.

غذاهای قرمز عبارت است

از گریپ فروت قرمز، فلفل دلمه ای قرمز، گوجه فرنگی و هندوانه.

نارنجی؛ ۲ ماده به نام آلفا (Alpha) و بتا کاروتن (Beta Carotene) به مواد غذایی مانند هویج و کدو رنگ نارنجی روشن می بخشد. بدن این ترکیب ها را به نوعی ویتامین Aکه برای سلامت چشم، استخوان و سیستم دفاعی بدن مفید است، تبدیل می کند.

این ماده شیمیایی نیز مانند آنتی اکسیدان که رادیکال های آزاد بیماری زا را از بین می برد، عمل می کند. مواد غذایی نارنجی رنگ عبارت است از:

زردآلو، طالبی، هویج، انبه، پرتقال، کدو تنبل و نارنگی.

سبزی های برگ دار زرد و سبز؛ سبزی های زرد و سبز اغلب منبع خوب ۲ نوع ماده شیمیایی به نام Lutein و Zeaxanthinاست که مانع بیماری مربوط به پیری چشم و نابینایی در افراد مسن می شود. سبزی های برگ دار که غنی از بتاکاروتن است، عبارت است از ذرت، کاهو، کدو، کنگر فرنگی، برگ چغندر.

سبز:

سبزی هایی مانند کلم پیچ و کلم بروکلی دارای دو نوع ماده ترکیبی به نام indoles و isothiocyanatesاست که با افزودن تولید آنزیم که سم را از بدن دفع می کند، مانع بروز سرطان می شود.

این نوع گیاه عبارت است از:

کلم بروکلی، گل کلم، کلم سبز و کلم پیچ.

آبی و بنفش/ قرمز پررنگ:

میوه ها و سبزی دارای این ۳ رنگ سرشار از ۲ نوع آنتی اکسیدان به نام Proanthocyaninsو anthocyaninsاست که قلب و مغز را سالم نگه می دارد.

این نوع مواد غذایی شامل،

میوه های توتی، سیاه، بادمجان، آلو، زغال اخته، انگور، تربچه قرمز، توت فرنگی و تمشک است.