سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مال و ثروت, ظرف خیر و برکت
بارها درباره موضوع انشاء «علم بهتر است یا ثروت» گفته و یا شنیده اید. طرح این موضوع، به این معناست که کدام یک، اصیل و ارزشی تر است. فرض در طرح این موضوع این است که هر دو آن ها ارزشی هستند، ولی از نظر پرسش شونده کدام یک از آن دو، ارزشی تر می باشند؟ فرض دیگر که در موضوع نهفته است این است که اگر امکان جمع میان آن دو نباشد و از مصادیق مانعه الجمع باشد، کدام یک را به عنوان ارزش و امر اصیل ترجیح می دهید؟
نویسنده دراین مطلب برآن است تا براساس آموزه های قرآنی، جایگاه ثروت و مال را در بینش و نگرش اسلامی ارایه دهد و تبیین نماید که از نظر اسلام، آیا برای ثروت و مال ارزشی می توان ثابت کرد؟ و اگر ارزشی دارد، این ارزش نسبی است یا اصیل؟ با هم این مطلب را از نظر می گذرانیم.
● مفهوم مال و ثروت
مال درلغت به معنای تمامی چیزهایی است که انسان مالک آن می شود. (لسان العرب، ابن منظور، ج ۱۳، ص ۲۲۳، ذیل واژه مول) ابن اثیر بر این باور است که درآغاز برآن چه انسان از زر و سیم مالک می شد، مال اطلاق می شده است. بعدها گستره ای عام یافت و شامل تمامی چیزهایی شد که تحت مالکیت انسان قرار می گیرد. درمیان اعراب، واژه مال بیشترین کاربرد را در شتر داشته است، زیرا بیش ترین اموال ایشان، شتر بوده است. (همان)
درمیان گله دارهای ایرانی نیز همین معنا مرسوم است؛ زیرا از نظر آنان، مال تنها گوسفند و گاو است. از این رو چوپان های رشته کوه های البرز از واژه «ریز مال»، گوسفند اراده می کنند که در برابر «درشت مال» به معنای گاو قرار می گیرد؛ زیرا تمامی سرمایه ایشان گوسفند و گاو است.
تفاوتی که زبان شناسان میان مال و ملک، قایل هستند، تفاوت جزیی و لطیف و دقیقی است؛ زیرا درکاربردهای عربی، هرگاه ملک به کار می رود، مقصود تحت تسلط و سلطه قرارگرفتن چیزی است؛ ولی وقتی مال به کار می رود، ناظر به ارزشمندی چیزی است. به همین دلیل انسان نسبت به نفس خویش مالکیت دارد، اما به نفس انسان، مال گفته نمی شود؛ این درحالی است که برخی از چیزها مالیت دارند، اما مالکی برای آن نیست. براساس همین ارزش است که در قرآن به چیزی که موضوع داد و ستد، هبه، انفال، تصرف، شرکت و مانند آن قرار می گیرد، مال گفته می شود. (التحقیق، حسن مصطفوی، ج ۱۱، ص ۲۱۶)
در فقه و حقوق اسلامی نیز، مالی که مورد معامله قرار می گیرد، باید دارای شرایطی باشد که عبارتند از:نفع و سودمندی از نظر خردمندان، حلیت نفع غالب آن و قابلیت نقل و انتقال. (مکاسب، شیخ انصاری، ص ۲۰ و ۷۹)
● نگرش قرآن به مال و ثروت
از نظر قرآن، مال و ثروت، فضل الهی است. (بقره، آیه ۱۹۸و مائده آیه ۲ و توبه آیه ۷۶) البته مال و ثروت بی توجه به نسبت ها و ارتباط آن با انسان، همانند دیگر آفریده های الهی درجایگاه ارزشی قرار دارد؛ ولی این بدان معنا نیست که در ارتباط با انسان نیز به طور مطلق یک ارزش باشد، هرچند که در آیه ۴۶سوره کهف از مال و فرزند به عنوان زینت های زندگی دنیوی یادشده، ولی این بدان معنا نیست که به عنوان یک ارزش باید مقصد و مقصود آدمی قرارگیرد.
به سخن دیگر، هرچند که خداوند در آیاتی از جمله ۱۸۰ و ۲۱۵ و ۲۷۲ و ۲۷۳ سوره بقره و ۹۵ سوره کهف و ۱۱ سوره حج و ۲۴ سوره قصص و ۸ سوره عادیات، از مال و ثروت و دارایی به عنوان خیر یادکرده که بیانگر ارزشی بودن آن است، ولی باید توجه داشت که واژه خیر درکاربردهای قرآنی، به مال و ثروتی گفته می شود که در جایگاه مناسب و برای مقصود اصلی آفرینش و تکامل و متاله شدن خود و جامعه انسانی، به کار گرفته شده باشد. بنابراین هر نعمتی را خیر نمی داند، بلکه با توجه به بهره برداری درست و مناسب آن است که به نعمتی خیر گفته می شود. از این رو خداوند در آیه ۱۱۶ سوره آل عمران، مال را به تنهایی دارای ارزش نمی داند و آن را ملاک و معیاری برای ارزش گذاری نمی شناسد.
اگر به آیاتی چون ۱۱ تا ۱۷ سوره مدثر توجه شود، دانسته می شود که در نگرش قرآنی و نظام ارزشی آن، زمانی مال و ثروت ارزش می یابد که زاویه دید انسان به مال، از منظر الهی باشد. از این رو خداوند، در این آیات، هرگونه برخورداری از مال وثروت بدون ایمان به خدا و آیات الهی و اهداف هستی را چیزی بی ارزش درنظام ارزشی قرآن معرفی می کند.
به سخن دیگر، نسبت انسان به مال و ثروت، زمانی ارزشی می شود که مال با توجه به اهداف الهی هستی و آفرینش مورد توجه قرارگیرد.
نقد و انتقادی که قرآن نسبت به دیدگاه کافران و دنیاپرستان دارد، خود بیانگر آن است که تنها در یک صورت است که مال و ثروت ارزش می یابد و در احوال دیگر، نه تنها ارزش نیست بلکه خود ضدارزشی و دامی در برابر انسان می باشد، زیرا موجبات غفلت وی از فلسفه آفرینش و حرکت تکاملی به سوی آن می شود و درنهایت انسان را خاسر و زیانکار می گرداند.
خداوند به اشکال گوناگون به ارزیابی انتقادی مال و ثروت از نگاه کافران و دنیاپرستان می پردازد. در آیاتی چون ۱۲ سوره هود، به نگرش ارزشی کافران به مال توجه می دهد و اهمیت و ارزش آن را نقد می کند و در آیات ۵۱ و ۵۳ سوره زخرف، به نقد دیدگاه فرعون درباره ارزش و اهمیت مال می پردازد و در آیات ۳۴ و ۳۶ و ۴۲ سوره کهف نشان می دهد که چگونه مال و ثروت از دیدگاه دنیاگرایان مشرک به یک ارزش و حتی ملاک و معیار ارزشگذاری انسان تبدیل شده است و آنان افزایش مال و ثروت را نشانه محبوبیت بیشتر انسان در نزد خداوند ارزیابی می کنند، در حالی که نگرش قرآن هرگز اینگونه نیست. بلکه ملاک و معیار ارزش گذاری و محبوبیت درنزد خداوند را تقوا و اموری دیگر برمی شمارد و راه دستیابی به گرامی شدن در نزد خداوند را گرامی داشتن یتیمان، نه برخورداری از مال و ثروت می داند و در همین آیات حتی مردم را تشویق می کند که از ثروت و مال خویش در راه خداوند به مساکین و یتیمان انفاق کنند تا محبوب خداوند شوند.
● معیار ارزشمندبودن ثروت
این بدان معناست که از نظر قرآن برخلاف تفکر مادی گرایانه مشرکان و کافران، نه تنها مال، فی نفسه ارزش مطلق نیست یا نمی تواند معیار ارزش گذاری و ارزیابی محبوب و غیرمحبوب شود بلکه تنها زمانی ارزش می یابد که در راه خدا و اهداف کمالی و متاله شدن به کار گرفته شود. از این روخداوند در آیه ۳۷ سوره سبا، ارزش و نقش معنوی مال و فرزند را زمانی ثابت می داند که این امور در مسیر کمالی به کار گرفته شود و همراه با ایمان و عمل صالح باشد.
از نظر قرآن، خلأهای ناشی از بی ایمانی به خدا و فلسفه آفرینش را نمی توان با مال و فرزند پرکرد. (آل عمران، آیه ۱۱۶ و حاقه، آیات ۲۷ تا ۲۹) این هشدار به همه کسانی است که معنویت را بی خداوند می جویند و می خواهند با اموری چون مال و فرزند و هرچیز ارزشی دیگر از نظر کافران و مشرکان چون عرفان های کاذب، به آرامش و آسایش برسند و از بحران روحی و روانی در امان مانند. از نظر قرآن، سرگرم شدن به این امور نه تنها ایشان را از مسیر حرکت های درست آفرینش دور می سازند و غافل می کند، بلکه حتی نمی تواند خلأ بی خدایی و بی ایمانی را پر کند.
به سخن دیگر، هر گونه معنویت بی خدا، نه تنها خلأ ایمان و خدا را پرنمی کند، بلکه آن چیزی که معنویت گرایان در پی آن هستند و می خواهند از طریق آن، به آرامش و آسایش روحی و روانی برسند، تحقق نمی یابد، بلکه حتی خلاف آن رخ می نماید و شخص در نهایت با پوچی مواجه می شود و از درون متلاشی شده و منفجر می گردد؛ زیرا این گونه معنویت گرایی بی خدا و ایمان، از مصادیق لهو و لعب و غفلت از خدا و یاد اوست. در نتیجه نه تنها دچار تنگناهای معیشتی می شود بلکه خوف و حزنی درونی شخصیت وی را متلاشی می کند و انسان، نامتعادل می گردد و فرجامش خودکشی می شود. این ها مطالبی است که از آیات قرآنی می توان به دست آورد.
خداوند در آیه ۱۱ سوره توبه در بیان جایگاه دین و ایمان نسبت به مال و ثروت به ارزیابی می پردازد و می فرماید که دین و ایمان از چنان ارزش و اهمیتی در زندگی دنیوی و اخروی بشر برخوردار است که جهاد در راه خدا و دین الهی ارزشمندتر از جان و مال انسان ها بشمار می رود. این بدان معناست که هرچیزی در سایه سار ایمان است که ارزش معناداری می یابد.
براساس همین دیدگاه اهل معرفت و ایمان نیز قدرت و ثروت را هرچند بسیار باشد، بسی کم ارزش تر از رضایت و خشنودی خداوند و پاداش های الهی برمی شمارند. (قصص، آیه ۸۰) به این معنا که اهل ایمان که ثروت و قدرت را برای رسیدن به اهداف عالی انسانی می خواهند و به کار می گیرند، حتی در مقام سنجش و داوری آن را کم تر از آن می دانند که به آن توجه ویژه ای مبذول دارند. البته این بدان معنا نیست که از نعمت و خیرالهی بهره نمی گیرند، بلکه به معنای آن است که آنان هرگز همانند کافران و دنیاپرستان دل به مال دنیا و ثروت آن نمی سپارند بلکه از آن برای اهداف آفرینش به درستی بهره می گیرند.
● نسبت انسان به ثروت
استاد حسن زاده آملی (مدظله العالی) نسبت انسان به ثروت و مال را همانند نسبت کشتی به آب ارزیابی می کند. به این معنا که کشتی با آب معنا و مفهوم پیدا می کند وگرنه تخته پاره هایی بیش نیست؛ ولی همین آب که به کشتی معنا می بخشد، اگر به درون کشتی برود موجب نابودی کشتی می شود. بنابراین، همان گونه که آب برای کشتی بستر حرکت است و کشتی بر دوش آب می رود، ولی اگر به درون آن رود کشتی را غرق و نابود می کند، مال و ثروت و قدرت نیز این گونه است که می بایست تنها به عنوان ابزار به آن نگریست و اجازه نداد تا در دل رود و انسان، دلبسته به مال و ثروت و قدرت شود که موجب هلاک آدمی است.
خداوند بارها در آیات قرآنی به انسان گوشزد می کند که مال تنها در دنیا می تواند به عنوان یک ابزار کمالی مطرح باشد و در آخرت از چنین جایگاه و اهمیتی برخوردار نیست. (کهف، آیه ۴۶ و شعراء، آیات ۶۹ و ۸۸ و آیات دیگر) از این رو دارایی های دنیوی نمی تواند انسان را از آتش دوزخ نجات دهد (همزه، آیات ۱ تا ۴ و لیل، آیات ۸ و ۱۱)، ثروت و مال تنها زمانی ارزش ابزاری پیدا می کند که انسان آن را به کار گیرد و با انفاق و اطعام و مانند آن به نیازمندان، خودسازی کرده و به مقامات عالی برسد. (فجر، آیات ۱۵ تا ۱۸)
نتیجه چنین نگرشی به مال موجب می شود تا انسان هرگز در اندیشه فریب دیگران نباشد و سعی نکند با کم ارزش جلوه دادن اجناس مردم، بخواهد مالی را به دست آورد (اعراف، آیه ۸۵ و هود، آیات ۸۴ و ۸۵)
به هر حال ، ثروت و قدرت تنها زمانی ارزش و اهمیت می یابد که برای استفاده و بهره برداری در مسیر اهداف آفرینش و کمالات انسانی باشد و هرگز دارایی و ثروت نمی تواند ملاک ارزش گذاری باشد، هر چند که دنیاپرستان و مترفان و اشراف چنین دیدگاهی دارند و آن را ملاک محبوبیت در نزد خدا و یا ارزش و اعتبار و امتیاز اجتماعی می دانند. (زخرف، آیات ۳۱ و ۳۲ و سباء، آیات ۳۴ و ۳۵ و هود، آیات ۲۷ و ۲۹ و آیات دیگر)
● امتحان و آزمون الهی با مال
یکی از سنت های الهی این است که انسان ها را با مال و ثروت آزمون می کند (قلم، آیه ۱۷) و در حقیقت ثروت و مکنت عرصه ای برای آزمون های الهی است. (همان) خداوند حتی اهل ایمان را نیز به آن می آزماید تا دانسته شود تا چه اندازه در مسیر آفرینش و اهداف آن هستند و آیا دلبسته به زینت های دنیا از جمله مال و فرزند می باشد یا نه؟ (انفال، آیه ۲۸ و تغابن، آیه ۱۵) از این رو، خداوند در آیه ۲۸ سوره انفال به مومنان هشدار می دهد مواظب خود باشند که با مال و فرزند آزموده می شوند؛ چرا که بسیاری از مردم در برابر آزمون های مالی از خود ضعف و سستی نشان می دهند (محمد، آیات ۳۶ و ۳۷) و گاه حتی نفوذ مال و ثروت در جان و دل آدمی به گونه ای است که حاضر است جانش را بدهد و مالش را ندهد.
از آیه ۲۸ سوره انفال بر می آید که این آزمون به سبب دشواری و مشکل زیادش، یکی از مهم ترین آزمون های الهی است که سربلندی و موفقیت در آن بسیار ارزشمند است.
خداوند در ادامه همین آیه ۲۹ سوره انفال روشن می سازد که تنها اهل تقوا می توانند در سایه عنایت و رضایت الهی از این آزمون ها سربلند بیرون آیند. (المیزان، ج۹، ص۵۶)
البته اهل تقوا به سبب این که به ربوبیت و پروردگاری خداوند ایمان دارند و از بینش و نگرش درست برخوردارند، اهل صبر و شکیبایی هستند و همین صبر در برابر مشکلات آنان را در برابر نقص در مال و ثروت و دیگر مصیبت ها حفظ می کند و توفیق را رفیق راهشان می کند.(بقره، آیه ۱۵۵)
آثار دلبستگی به مال و ثروت
چنان که گفته شد، ثروت، ابزار ارزشمندی در دنیا برای رسیدن به کمالات فردی و جمعی است. اما هرگونه دلبستگی و علاقه موجب غفلت و بسیاری از مشکلات می شود.
مال دوستی و وابستگی به ثروت، آثار زیانباری چون لغزش و خیانت در شهادت و گواهی دارد. (مائده، آیه ۱۰۶) در حقیقت کسانی که دل بسته به دنیا هستند، به سبب همین دلبستگی و وابستگی به مال، دچار لغزش و نافرمانی به فرمان های الهی می شوند و آینده خود را تباه می سازند. از این رو خداوند در این آیه هشدار می دهد که مواظب خود باشند تا دل بسته به دنیا و ثروت و مال آن نشوند.
همین دلبستگی، عامل مهم در بخل و خساست انسان است. (قلم، آیات ۱۷ تا ۲۴) چنان که عامل ناسپاسی و کفران نیز می باشد. چنین افرادی کمتر، شاکر و سپاسگزار خداوند هستند و مال و ثروت را در جای مناسب و درست به کار نمی گیرند. (عادیات، آیات ۶ تا ۹)
خداوند در آیه ۲۴ سوره توبه کسانی را که به دنیا و ثروت دلبسته می شوند سرزنش می کند و این دلبستگی شدید را عامل بسیاری از گناهان و نابهنجاری ها برمی شمارد. (محمد، آیات ۳۶ و ۳۷)
علاقه به ثروت از عوامل بی توجهی به بینوایان و ترک تلاش برای رفع گرسنگی آنان است (فجر، آیات ۱۸ و ۲۰)، چنان که موجب خیانت در امانت (انفال، آیات ۲۷ و ۲۸ و نیز مجمع البیان، ج ۳ و ۴، ص ۸۲۳)، تخلف از جهاد و مشارکت در فعالیت سیاسی و نظامی (توبه، آیه ۲۴)، مخالفت با حق (زخرف، آیات ۳۰ و ۳۱)، شکست در آزمون های الهی (فجر، آیات ۱۵ و ۱۸)، غفلت از خدا (منافقون، آیه ۹) و درنهایت خسران و زیان ابدی انسان می شود. (همان)
از آن جایی که عشق به مال و ثروت در عمق وجود انسان ها ریشه دارد (محمد، آیه ۳۷) مبارزه با آن بسیار سخت و دشوار است و لذا خداوند- چنان که گذشت- هشدارهای تند و شدید نسبت به مال دوستی و دلبستگی به آن می دهد و آن را آزمونی سخت و دشوار می داند که کم تر کسی از آن به سلامت می رهد.
خداوند برای مبارزه با مال دوستی و دلبستگی به آن از مومنان می خواهد تا با توجه به قیامت و حقیقت زندگی دنیا و آخرت (عادیات، آیات ۶ تا ۱۱)، خردمندی و تفکر درباره زندگی دنیا و جایگاه و اهمیت مال و ثروت نسبت به آخرت (قلم، آیات ۲۳ تا ۲۸) و در پیش گرفتن اعتدال (همان و نیز مجمع البیان، ج ۹ و ۱۰، ص ۵۰۷) و یاد زیاد خداوند و تسبیح او (قلم، آیات ۲۳ و ۲۴ و ۲۸) خود را از دام ثروت و مال و دلبستگی به آن رهایی بخشند و سربلند از آزمون های دنیا بیرون آیند.
سخن درباره مال اندوزی و زیان ها و آثار خطرناک آن مطلبی است که بیرون از حوصله این مقال است و به وقت دیگر وانهاده می شود. از همین مطالب می توان دریافت که ثروت هرگز از جایگاه مطلوبیت نفسی همانند علم برخوردار نیست، درحالی که علم از مطلوبیت نفسی برخوردار است اما ثروت ابزاری است که تنها زمانی ارزش می یابد که در مسیر آخرت و اهداف آفرینش به کار گرفته شود.
باقر رحیم زاده
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست