چهارشنبه, ۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 22 January, 2025
فیبروم غده خطرناک یا خوشخیم
فیبروم چیست؟ چرا دچار این بیماری میشویم؟ آیا این غده سرطانی است؟اینها پرسشهای است که برای یک خانم مبتلا به فیبروم رحمی، پیش میآید.
اغلب وقتی به یک خانم پس از معاینه یا سونوگرافی میگوییم شما دچار فیبروم رحمی یعنی یک غده داخل رحم شدهاید، دچار وحشت میشود و میخواهد بداند این غده چه خطراتی دارد و برای درمان آن چه باید بکند.
در پاسخ به این پرسشها باید گفت فیبروم (یامیوم) غدهای است از جنس عضلات رحمی که در بافت رحم ایجاد میشود و میتواند کوچک یا بزرگ، منفرد یا متعدد باشد.
در ایجاد این غده، زمینه ژنتیکی موثر است و سن شایع بروز آن ۴۵ تا ۵۰ سالگی است و در بیش از ۷۰ درصد خانمها در این سن دیده میشود.
به جز زمینه ژنتیکی، چاقی و بچهدار نشدن از عوامل زمینهساز آن است. همینطور کسانی که در سنین کم (۱۷ ـ ۱۶ سالگی) مصرف قرص جلوگیری را شروع میکنند، بیشتر به این بیماری مبتلا میشوند.
در مقابل فیبروم در کسانی که لاغر هستند یا ورزش میکنند یا حداقل دو بار حامله شده و زایمان داشتهاند و همینطور کسانی که سیگار میکشند، کمتر دیده میشود.
این غدههای عضلانی بندرت سرطانی میشود و از این نظر بسیار کم خطر است. فقط در کسانی که سابقه سرطان رحمی از این نوع نادر را در بستگان نزدیک دارند یا فیبرومهایی دارند که در مدت کوتاهی (مثلا ۶ ماه ) بسرعت رشد کرده است، احتمال سرطانی بودن غده وجود دارد.
اما فیبرومها در مبتلایان مشکلاتی هم ایجاد میکند. این غدهها بر اساس محل قرارگیری و سایزشان به مشکلاتی مثل خونریزی نامنظم، درد لگنی، درد حین پریود و نزدیکی، اختلال در مجاری ادرار، نازایی، سقط و زایمان زودرس منجر میشود البته بیش از نیمی از افراد مبتلا به فیبروم هیچ یک از این نشانهها را ندارند و صرفا حین معاینه یا سونوگرافی متوجه وجود فیبروم خود میشوند.
برای درمان فیبروم چه باید کرد؟ بسیاری از فیبرومها هیچ مشکلی برای بیمار ایجاد نمیکند، پس نیاز به درمان هم ندارد فقط برای کنترل میزان رشد غده باید پس از شش ماه معاینه و سونوگرافی تکرار شود و بدانیم که پس از یائسگی این غدهها بتدریج کوچک شده و از بین میرود، اما در کسانی که خونریزی شدید یا نامنظم دارند یا فیبروم درد لگنی یا اختلال ادراری شدیدی ایجاد کرده است یا سایز بزرگی دارد، باید درمان انجام شود.
متاسفانه درمانهای دارویی اثری کوتاهمدت داشته و پس از قطع دارو غده مجددا رشد میکند و مشکلات بیمار دوباره پدیدار میشود، پس تنها راهحل قطعی جراحی و خارج کردن فیبرومها از رحم است، اما احتمال عود بیماری پس از جراحی ۱۰ درصد است و در کسانی که فیبرومهای متعددی دارند احتمال عود پس از جراحی بیشتر است.
دکتر ثریا عالمی
جراح و متخصص بیماریهای زنان و زایمان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست