دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

آشپزخانه خود را دریاب


آشپزخانه خود را دریاب

۱۰ توصیه برای پیشگیری از حوادث خانگی

گاهی وقت‏ها حوادثی در خانه اتفاق می‌افتد که ممکن است آسیب‌های جدی در پی داشته باشد اما خوشبختانه بیشتر این حوادث قابل‌پیشگیری هستتند و با کمی دقت و رعایت چند نکته ساده می‌شود جلوی آنها را گرفت. ۱۰ نکته زیر را امتحان کنید و تاثیر فوق‌العاده‌اش را ببینید.....

۱) ظروف آشپزی را بازرسی کنید: هر چند وقت یک بار دسته قابلمه‏ها، ماهی‏تابه و زودپز را بررسی کنید و اگر پیچ آنها شل شده آن را محکم کنید. در صورت شل بودن پیچ دسته‏ها، ممکن است هنگام حمل قابلمه دسته ظرف جدا شده و قابلمه و غذای داغ داخل آن از دست شما رها شود و سوختگی و آسیب دیدگی به وجود بیاید.

۲) مراقب زودپز باشید: زودپز یکی از لوازم آشپزخانه است که در صورت بی‏دقتی می‏تواند حوادث شدید به بار آورد و حتی جان افراد را به خطر بیندازد. سوپاپ اطمینان در زودپز را همیشه به دقت شسته و از نظر مسدود نبودن به طور مرتب بررسی کنید‌. غذاهایی با قطعات ریز مانند گندم و جوی پرک و مواد غذایی که هنگام پخت کف می‏کنند و سر می‏روند در زودپر نریزید. در این صورت ممکن است دریچه خروج مسدود شود و زودپز منفجر شود. هیچ وقت در زودپز را قبل از پایین آمدن سوپاپ باز نکنید. اگر در زودپز نیاز به تعمیر دارد تا قبل از تعمیر از آن استفاده نکنید و در اولین وقت ممکن آن را تعمیر کنید.

۳) از لیز خوردن پیشگیری کنید: کف آشپزخانه را همیشه تمیز و خشک نگه دارید. خیس بودن کف آشپزخانه خطر لیز خوردن و افتادن را افزایش می‌دهد. در صورت ریختن غذا و چربی روی زمین سریع آن را تمیز کنید. بعد از شستشوی ظرف و یا شستن میوه‏ها و سبزی ممکن است کف آشپزخانه خیس و مرطوب شود که باید هرچه سریع‌تر آن را خشک کرد. نکته دیگر اینکه رطوبت مورد علاقه حشرات و جوندگان است و برای کنترل حشرات و جوندگان هم لازم است همیشه کف آشپزخانه را خشک نگه داشت.‏

۴)وسایل کابینت‏های بالایی را به دقت بردارید: گاهی وقت‏ها به دلیل نداشتن دسترسی و دید کافی هنگام برداشتن اشیا، آنها از روی کابینت یا ارتفاع سقوط کرده و موجب ایجاد جراحت، شکستگی و آسیب‏دیدگی در ناحیه سر و صورت یا دست‌ها و پاها می‌شوند. بهتر است وسایل و ظروف سنگین را در طبقات بالایی کابینت نگذارید. هنگام برداشتن ابزار و وسایل از طبقه‏های بالای کابینت از یک چهارپایه یا نردبان مخصوص استفاده کنید. در انتخاب چهارپایه دقت کنید و از چهارپایه مناسب استفاده کنید. استفاده از نردبان نامناسب خود می‏تواند موجب بروز حوادثی مانند شکستگی و ضرب دیدگی ‌شود. مطمئن شوید چهارپایه یا نردبان تحمل وزن شما را دارد و قبل از بالا رفتن از نردبان ضامن و قفل ایمنی آن را ببندید. بعد از برداشتن وسیله مورد نظر از کسی بخواهید آن را از شما گرفته و در پایین آمدن به شما کمک کند. نردبان یا چهارپایه را روی سطوح لیز و ناصاف قرار ندهید.‏

۵) گوشه‏های تیز و برنده را برطرف کنید: گاهی ممکن است وجود گوشه‏های تیز و برنده در کنار کابینت،‏ ظرف‏شویی یا اجاق گاز موجب ایجاد بریدگی و جراحت ‏شود.‏ این نقاط و گوشه‏های تیز و برنده از عوامل خطر در آشپزخانه به حساب می‏آیند و باید نسبت به برطرف کردن آنها حساس بود. این نقاط خطر گاهی با چند ضربه چکش صاف می‏شوند و همچنین می‏توان با استفاده از پشم شیشه یا چسب‏های پارچه‏ای روی آنها را پوشاند.

۶) مراقب ظروف شکستنی باشید: یک مشکل دیگر ترک خوردن و شکستن ظروف شکستنی است که به خصوص در فصول سرد بیشتر اتفاق می‌افتد. برای پیشگیری از وقوع این اتفاق از ظروف با کیفیت استفاده کنید. به یکباره آب جوش و غذای داغ را در ظروف نریزید و این کار را با احتیاط بیشتری انجام دهید.

۷) به ایمنی برق توجه کنید: کلیه وسایل و لوازم برقی مانند پلوپز، آب‌میوه‏گیری و چرخ گوشت را به طور مرتب از نظر ایمنی برق بررسی کنید. مراقب باشید سیم‌‌ها سالم و بدون نقص باشند. در صورت وجود پارگی و فرسودگی سیم‌ها را تعویض کنید. بدنه و سایر قسمت‌های وسایل برقی را همیشه تمیز نگه دارید و مراقب باشید در معرض رطوبت قرار نگیرند. هنگامی که از آنها استفاده نمی‌کنید، آنها را از برق بکشید.‏

۸) هنگام کار کردن با وسایل برقی احتیاط و دقت را فراموش نکنید: متاسفانه حوادثی مانند بریدگی و قطع انگشتان دست و برق گرفتگی در خانم‏های خانه‏دار شایع است.‏ برای پیشگیری از این حوادث لازم است هنگام کار با وسایل برقی احتیاط و دقت ویژه به خرج داد. قبل از بستن در وسایلی مانند چرخ‏گوشت، مخلوط‏کن و سبزی‏خرد‏کن آنها را روشن نکنید. هنگام قراردادن و برداشتن مواد غذایی از وسایل برقی آنها را خاموش کنید و صبر کنید تا تیغه یا پره آن کاملا متوقف شود.

۹) از آتش‎سوزی پیشگیری کنید: برای پیشگیری از حریق در آشپزخانه وسایل آتش‏گیر مانند دستمال‏ها و دستگیره‏های آشپزخانه را از اجاق گاز دور نگه دارید و هنگام آشپزی لباس آستین گشاد و بلند نپوشید. وقتی غذا روی اجاق گاز در حال پخت است، آشپزخانه را به مدت طولانی ترک نکنید.

۱۰) استفاده از مواد سفیدکننده و ضدعفونی‏کننده را محدود کنید: یکی دیگر از حوادث شایع در خانم‏های خانه‏دار مسمومیت با بخارات مواد سفیدکننده و ضدعفونی‏کننده است. تا جای ممکن استفاده از این مواد را محدود کنید و ظروف و سطح را با آب گرم و مواد شوینده تمیز کنید. درصورت استفاده نکات ایمنی و بهداشتی را رعایت کنید. این مواد را طبق دستور العمل روی بسته و در غلظت مناسب استفاده کنید. هنگام استفاده برای ایجاد تهویه مناسب در و پنجره‏ها را باز بگذارید و از دست‌کش و ماسک استفاده کنید.

فرزانه فولادبند