یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
فواید شیرمادر
در کشورهای در حال توسعه مسأله سوءتغذیه در بکام مرگ کشیدن بیش از پنجاه درصد از کودکان زیر پنج سال نقش تعیین کننده دارد . شاید هیچ عاملی به اندازه تغذیه و به ویژه تغذیه با شیرمادر در کاهش مرگ و میر خیل عظیمی از کودکان مؤثر نباشد . پس این رسالت ماست که به منظور تأمین، حفظ و ارتقاء سلامت انسان تغذیه با شیرمادر را ترویج کنیم که خداوند منان خود به دفعات در قرآن کریم بدان اشاره و در سوره بقره توصیه فرموده است . و رسول اکرم (ص) و حضرت علی (ع ) به اینکه برای طفل هیچ شیری بهتر از شیرمادرش نیست اشاره می فرمایند و حضرت امام جعفر صادق (ع ) مادر شیرده را به مجاهد فی سبیل الله تشبیه فرموده و اجر او را در صورت فوت مشابه شهید می دانند .
تأثیرات اعجاب انگیز تغذیه با شیرمادر بر سلامت مادران و کودکان ، کشورها و سازمانهای بین المللی را برآن داشت تا با مشورتها و نشست های متعدد ، از راههای گوناگون برای ترویج تغذیه با شیرمادر تلاش کنند . سازمان ملل متحد در نوامبر۱۹۸۹ ( آبان ۱۳۶۸) این امر که همه مادران باید بتوانند فرزندان خود را از شیرمادر تغذیه کنند را بعنوان حقوق بشر قلمداد نموده ، بتصویب رسانید . سازمان جهانی بهداشت و یونیسف ، تغذیه با شیر مادر را بعنوان رکنی مهم برای تأمین ، حفظ و ارتقاء سلامت کودکان و مادران معرفی نمودند . میزان اهمیت تغذیه با شیرمادر در حدی است که در نشست سالانه کشورهای جهان در مهرماه ۱۳۶۹ در محل سازمان ملل متحد ، ترویج تغذیه با شیرمادر بعنوان یکی از اهداف و برنامه های مهم بتصویب سران کشورها رسید . در این اعلامیه تأکید شده است که همه مادران باید بتوانند فرزندان خود را از لحظه تولد تا پایان ۶-۴ ماهگی منحصراً از شیرخود تغذیه نموده و آنگاه همراه با مصرف غذای کمکی مناسب و کافی تا پایان ۲ سالگی یا طولانی تر تغذیه باشیر خود را ادامه دهند . در اعلامیه مزبور این حق به کودکان نیز داده شده است که همگی باید بترتیب فوق الذکر تغذیه شوند .
تغذیه با شیرمادر علاوه بر اینکه خود یکی از استراتژیهای بسیار مهم برای رشد و بقاء کودکان بشمار می آید در عین حال در صورت توقف تغذیه با شیرمادر از تأثیر تمام استراتژیهای دیگر هم کاسته می شود . اثرات ثابت شده شیرمادر شامل :
۱ - مهمترین و ارزنده ترین اثر حفاظتی ، در مقابل دو قاتل عمده شیرخواران و کودکان یعنی بیماریهای اسهالی و عفونت های حاد دستگاه تنفسی است . چه از این دسته از بیماریها ، توسط برنامه ایمن سازی همگانی پیشگیری نمی شود لذا تغذیه باشیرمادر موجب کاهش شدید بروز این قبیل بیماریها و کاهش مرگ و میر ناشی از آنها می شود .
تغذیه انحصاری با شیرمادر ، امکان ابتلا به عفونتهای حاد تنفسی را تا ۵ برابر و احتمال مرگ ناشی از این بیماریها را تا ۴ برابر کمتر می کند . احتمال مرگ و میر ناشی ازعفونتهای گوارشی و بیماریهای اسهالی در بین شیرخواران زیر ۶ ماه که منحصراً از شیرمادر تغذیه می کنند تا ۲۵ برابر کمتر از آن دسته از شیرخوارانی است که از شیرخشک تغذیه می کنند .
باید توجه داشت که نه تنها مصرف شیرخشک بلکه حتی مصرف آب بر میزان ابتلاء مرگ و میر ناشی از بیماریهای اسهالی می افزاید و این امر حتی در کشورهای صنعتی هم به ثبوت رسیده است ، لذا باید حتی از دادن آب به کودکانی که انحصاراً با شیرمادر تغذیه می کنند اجتناب نمود .
۲ - اگر مادر از بدو تولد نوزاد ، او را با شیرخود تغذیه نموده و در اوقات شب و روز او را مطابق تمایلش تغذیه نموده و بجز شیر خود تا پایان ۶ ماهگی به او ماده غذایی دیگری نخوراند بشرط آنکه عادت ماهیانه مادر شروع نشده باشد ، تغذیه با شیرمادر ، تحت چنین شرایطی از بیش از ۹۸٪ از بارداریها جلوگیری می کند .
۳ - مشکلات ناشی از روئیدن دندانها و نیز کرم خوردگی دندان در کودکانی که از شیرمادر تغذیه می کنند به مراتب کمتر است . احتمال مرگ ناگهانی در بین کودکانی که شیرمادر می خورند فوق العاده کمتر است .
۴ - تغذیه با شیرمادر احتمال بروز انواع بیماریهای ناشی از آلرژی نظیر آسم ، اگزما و غیره را بشدت کاهش می دهد .
۵ - تغذیه با شیرمادر منجر به ایجاد رابطه عاطفی مستحکم و دو طرفه بین مادر و فرزند می گردد و احتمال کودک آزاری خیلی کمتر می شود .
۶ - تکامل بینائی ، تکلم و راه افتادن کودکانی که از شیرمادر تغذیه نموده اند خیلی سریعتر صورت پذیرفته و این قبیل کودکان در آینده از تعادل روانی مناسبتری برخوردارند .
۷ - مکیدن پستان مادر موجب انقباض رحم و در نتیجه کاهش خونریزی مادر می شود .
۸ - مادرانی که فرزند خود را از شیر خود تغذیه می کنند کمتر دچار سرطان پستان و تخمدان می شوند .
۹ - اندام مادران شیرده بواسطه مصرف شدن تدریجی مقدار چربی که در دوران بارداری در بدن آنان ذخیره شده بود زودتر به حالت عادی قبل از بارداری برمی گردد و
۱۰- ضریب هوشی اطفالی که از شیرمادر استفاده می کنند بالاتر است و قدرت فراگیری بیشتری دارند
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست