پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
آندره ژید
«آندره ژید» نویسنده نامدار فرانسوی که نوشتههایش تأثیر شگفتآوری بر نسل جوان در سالهای پس از جنگ جهانی داشت، در سال ۱۸۶۹ در پاریس به دنیا آمد. خانواده او سخت پایبند به سنتهای مذهب پروتستان بود و این موضوع تأثیر زیادی برشکلگیری شخصیت او در نوجوانی و جوانی گذاشت. بروز بیماری در کودکی مانع از تحصیلات منظم او شد، اما علم دوستی و فضای فرهنگی خانواده توانست این خلأ را جبران کند. ژید، در پانزده سالگی با شوری عارفانه به یکی از بستگانش دل بست و در سال ۱۸۹۵ با او ازدواج کرد.
بیست و دو سالگی آغاز فعالیتهای ادبی اوست. دوستی با «استفان مالارمه» باعث روی آوردن به مکتب «سمبولیسم» و پدید آوردن آثاری مثل «یادداشتهای روزانه آندره والتر»، «شعرهای آندره والتر»، «رساله نرگس» و «سفر اورین» شد. اما پس از مدتی از این مکتب روی گرداند و به تجزیه و تحلیل و تأمل در پیچیدگیهای زندگی درونی انسان پرداخت. سفر ژید به آفریقا باعث تغییرات بسیاری در روح و جسم او شد و پس از آن ژید از تجربیاتی نوشت که از او انسانی تازه ساخته بود. آثاری همچون «مائدههای زمینی»، «ضد اخلاق»، «در تنگ» و «دخمههای واتیکان» زاییده همین انقلاب روحی اند.
با آغاز جنگ جهانی اول ژید مدتی خاموشی گزید؛اما بعد کتابهای «اگر دانه نمیرد»، «کوریدون» و «سکه سازان» را نوشت. او در «اگر دانه نمیرد» واقعیات زندگی اش را بیپرده بیان کرد وبا نوشتن رمان «سکه سازان» شیوه تازهای در رمان فرانسوی بنیاد نهاد. ژید کتابهای «بازگشت از کنگو» و «بازگشت از چاد» را با هدف تاختن به استعمار نوشت؛ عضو حزب کمونیست شد، اما با برآورده نشدن انتظارات و تمایلات عدالتخواهانه اش با نوشتن کتاب «بازگشت از شوروی» از این حزب کناره گرفت.
ژید همواره از ریا و تظاهر پرهیز میکرد و گاهی بیان بیپرده مسائل اخلاقی باعث برانگیختن دشمنیهایی بر ضد او میشد. او در سال ۱۹۴۷ جایزه ادبی نوبل را دریافت کرد و در سال ۱۹۵۱چشم از جهان فرو بست.
«مائدههای زمینی» کتابی است تماماً در ستایش شادی، شوق به زندگی و غنیمت شمردن لحظات آن. ژید در این کتاب همچون عرفای ایرانی خداوند را در همه موجودات هستی متجلی میبیند و آزادانه و برخلاف قید و بندهای مذهب رسمی عشق به هستی را مترادف عشق به خداوند میداند. شاید همین همذات پنداری با عرفان ایرانی- اسلامی باعث شد تا کتابش را باقسمتی از آیه ۲۲ سوره بقره (فاخرج به من الثمرات رزقاً لکم) و مصراعی از حافظ (بخت خواب آلود ما بیدار خواهد شد مگر) آغاز کند. او، خود، کتابش را «ستایشی از وارستگی» مینامد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست