جمعه, ۵ بهمن, ۱۴۰۳ / 24 January, 2025
یادگار امام
در آستانه هشتمین سالگرد عروج ملکوتی مرحوم حاج سید احمد آقا خمینی هستیم . به پاس خدمات و زحمات و نقش اثرگذار و تعیین کننده یادگار عزیز امام در حوادث قبل و حین و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی و سهم برجسته ایشان در تثبیت و ثبات انقلاب اسلامی و همچنین به منظور پاسداری از دستاوردهای عظیم انقلاب اسلامی، به صورت خلاصه به بررسی ابعاد گسترده شخصیت آن عزیز از دست رفته میپردازیم:
یادگار حضرت امام عنصری متعهد، پارسا، مهذب، پرهیزکار، مومن، سیاسی هوشمند، موقعشناس، فهیم، شجاع، صریح، دقیق، امانتدار، درد آشنا، رقیقالقلب، مردم دوست، مردمی، احترامگذار، دشمنشناس، استکبار ستیز، ضد آمریکا، ضد لیبرال، ضد محافظهکار، ضد ریا، ضد نفاق، ضد دورویی، خوش خلق، عاطفی، پراحساس، دوستداشتنی، دل رحیم، خشونتگریز، با معرفت، سپاسگزار انقلابی، گرهگشا، صبور، پر تحمل، بردبار، حلیم ... بود
همه صفات بالا به صورت اتم و اکمل در امام بزرگوار موجود بود و یادگار امام که فرزند امام و امانتدار امام بود و تنها کسی بود که از مواضع دقیق و نقطه نظرات امام اطلاعات دقیق و اصولی داشت صفات امام را در خود متجلی ساخته بود و این اوج مریدی و شاگردی و در یک جمله تابع و تسلیم امام بودن در همه مواضع و مسایل بود .
این افتخار برای یادگار امام، ماندگار و دیرپای و برقرار خواهد ماند که مرحوم حاج سیداحمد آقا تنها کسی بود که امام را دقیقا شناخت و دقیقا صفات امام را در خود جمع کرد و از آنها جانبداری نمود . برای آنکه ارادت مخلصانه نگارنده نسبتبه یادگار امام را گروهی حمل بر تعصب نکنند در اینجا تصویر یادگار امام را از آینه چشم جانشین برحق و راستین حضرت امام، مقام معظم رهبری حضرت آیهٔ الله خامنهی مدظله العالی مشاهده میکنیم:
"مرحوم حجهٔ الاسلام والمسلمین حاج سید احمد خمینی یکی از موثرترین عناصر در جریانات کلی کشور و انقلاب بود . او برای رهبر کبیر انقلاب فرزندی مهربان و در عین حال مشاوری امین و یاری دیرین و سربازی فداکار و مریدی گوش به فرمان و کارگزاری لایق و کارآمد بود . امام بزرگ ما، بارها محبت پرشور و اعتماد عمیق و تحسین قلبی خود نسبتبه این فرزند خاضع و مطیع خود را به زبان آورده بود . "
"در طول سالهای انقلاب چه بسیار گرهها که به دست او گشوده شد و چه بسیار کارهای بزرگ که به تدبیر او انجام شد . "
"تاریخچه خدمات ارزنده آن مرحوم به دوران پس از پیروزی، منحصر نمیشود . نقش ایشان در دوران مبارزات ملت ایران نیز برجسته و فراموش نشدنی است . "
"امام خمینی دوبار گفتند: "احمد اعز اشخاص استبرای من . " (۱)
اینک برجستهترین صفات ایشان را به صورت خلاصه مینگاریم تا خوانندگان عزیز بیشتر به ابعاد روحی آن عزیز از دست رفته آشنا شوند و علاقه و شور انقلابی آنها همراه با شعور عاطفی بیشتر شود .
۱) تهذب و تدین
از جمله صفات برجسته و ارزشمند و اثرگذار یادگار امام، مهذب ایشان بود . همان چیزی که خدای سبحان به صورت کامل آن را به امام بزرگوار اعطا فرموده بود . عالیترین سرمایه هر انسان موحد و خداپرست، ایمان به خداست . به میزانی که این ایمان کاملتر و عمیقتر باشد آن شخص در نزد خداوند عزیزتر و مقرب تر است "ان اکرمکم عندالله اتقکم" (۲)
بدیهی استشخصی که در نزد خداوند به دلیل تقوی از جایگاه ویژه برخوردار باشد نزد مردم نیز عزیز و گرانقدر است که خداوند میفرماید: "ان الذین امنوا و عملوا الصالحات سیجعل لهم الرحمن ودا" (۳)
و چنین شخصی که نزد خداوند از جایگاه ویژه برخوردار باشد و محبوب و مطلوب مردم گردد، روز رستاخیز نیز جایگاهی رفیع و ارزشمند که حاصل تهذیب نفس و خدامحوری استبه او عطا میشود .
"ان المتقین فی جنات و نهر فی مقعد صدق عند ملیک مقتدر" . (۴)
به دور از تعصب، یادگار امام چنین مشخصه و صفات بازری داشت . ایشان به رغم صمیمیت و سادگی ظاهری و به رغم دقت نظر و استکبار ستیزی، خداجو و پارسا و دین مدار و خداترس بود .
۲) امانتداری
یکی از اساسیترین و مهمترین موضوعات در زندگی شخصیتهای بزرگ سیاسی - مذهبی وضعیت اطرافیان رهبر و زمامدار است . همانهایی که باید نقطه نظرات سکاندار کشتی نجات ملت را دقیقا به زیر مجموعه منتقل نمایند . آفتبزرگ برای هر جامعه و نظام، دخل و تصرف در گفتهها و نقطه نظرات رهبر، حین انتقال به زیرمجموعه است . به راستی یکی از نعمتهای الهی که خداوند نصیب حضرت امام خمینی نموده بود وجود مرحوم حاج سید احمد آقا در کنار ایشان بود . یادگار امام، به رغم تیزبینی، موقعیتشناسی، درک بالا و هوش سرشار ... نظرات بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران را بدون کم و کاست و بدون دست کاری به مسوولان کشور انتقال میداد .
این موضوع حساس و دقیق که در تداوم حرکت انقلاب در صراط المستقیم خود نقش حیاتی دارد به عهده حاج سید احمد آقا قرار گرفت . این خود دلیل محکمی بر اطمینان و اعتماد عمیق حضرت امام به ایشان بود . حضرت امام خود درباره حاج سید احمد آقا و نقش حائز اهمیتشان در این امر خطیر میفرمایند:
"من شهادت میدهم که احمد فرزند اینجانب از موقعی که در مسایل روز وارد شده است و تماس با کارهای اینجانب داشته است تا حال تحریر این کلمات، از او خلاف دستورات اینجانب مشاهده نکردهام و در اعلامیهها و امثال آنها تصرفی بدون رضای من نکرده است و چیزی برخلاف گفتههای من به من نسبت نداده است و بالجمله خلافی از او مشاهده نکردم ... " . (۵)
۳) روحیه انقلابی
این خصلت را بهتر است از زبان خود یادگار امام بشنویم:
"ما هرچه در مقابل ابرقدرتها خصوصا امریکا نرمش به خرج دهیم وضعمان در تمام زمینهها بدتر خواهد شد . این تحلیل که اگر ما مسائلمان را در تمام زمینهها با کشورهای غربی و قدرتهای شرقی حل کنیم . مساله دیگر نداریم، اشتباه است . " (۶)
"ما امروز با تمام توان در مقابل امریکا ایستادهایم، هیچ کسی جرات نزدیک شدن به غرب و امریکا را ندارد . نرمش سیاسی در صورتی مورد قبول است که آن روی سیاستخشم انقلابی اسلام باشد و الا مردم عزیز ایران از هیچ مقامی سازش را نمیپذیرد . ما هنوز خود را دشمن قسم خورده امریکا و انگلستان میدانیم . " (۷)
این سخنان استوار و محکم را که همان مواضع مستحکم و انعطافناپذیر حضرت امام است از زبان یادگار برجسته و عزیز و دشمن ستیز امام عزیز میشنویم . انگار یادگار امام، اینک روبروی ما ایستاده و ضمن یادآوری مواضع دیرپای امام، ما را نسبتبه مکاید دشمن قسم خورده انقلاب اسلامی یعنی امریکا بیشتر واقف میکند . ارزش موضعگیری فوق در قرار دادن انگلیس در کنار امریکاست . شاید عدهای باور کرده بودند که استعمار پیر، دیگر سر کشورگشایی و اسلامزدایی را ندارد . امروز که انگلیس در برنامه خطرناک صهیونیزم در جهت محو اسلام و مسلمانان، در کنار امریکا تمام قد ایستاده است ارزش دقت نظر یادگار امام در دشمنشناسی به خوبی روشن میشود .
۴) استکبار ستیزی
" ... آقای مهندس بازرگان فردای آن روز (فردای اشغال لانه جاسوسی امریکا) از نخست وزیری دولت موقت استعفا کرد و استعفای ایشان علی رغم وساطت عدهای، سریعا از سوی امام مورد قبول قرار گرفت ... من در نخستوزیری در اتاق بازرگان و دکتر سحابی بودم که از قم تلفن کردند و مرا که به تهران آمده بودم از آن طرف بیسیم خواستند . آقای صانعی گفت: امام استعفای بازرگان را پذیرفت . من به روی خودم نیاوردم سحابی و بازرگان میگفتند معلوم است که امام استعفای ما را قبول نمیکنند! ولی ما باید شرط و شروط بگذاریم که یکی از آنها آزادی امریکاییهاست . من سکوت کرده بودم ...
تلفن قطب زاده را در رادیو گرفتم و به او گفتم که قضیه چیست و گفتم پس از قبول استعفای بازرگان از سوی امام سرود خمینی ای امام را بگذارید تا مردم متوجه شوند یک خطر بزرگ از انقلاب رفع شده است و آن حاکمیت لیبرالها بود . (۸) "
یادگار حضرت امام از آغاز مبارزه، خوی استکبار ستیزی داشت . این البته به دلیل نزدیکی به حضرت امام و ایمان و اعتقاد کامل ایشان به همه مواضع امام بود . از آنجایی که حاج سید احمد آقا تسلیم محض امام بود و در برابر نص قول و فعل امام، هرگز اجتهاد نکرد . همواره دشمن شناس بود و دشمن دین و مردم و انقلاب و استقلال کشور را امریکا میدانست . از آغاز مبارزه حضرت امام حدود چهل سال میگذرد . امام از همان آغاز دشمن اصلی راامریکا اعلام کردند . در این چهل سال اگر به فرض چیزی عوض شده است، دشمنی دشمن قسم خورده انقلاب اسلامی یعنی امریکا عوض نشده است و یقینا عوض نخواهد شد . مگر آنکه، عوض شویم و در مواضع اصولی و الهی خود تجدیدنظر کنیم .
۵) بینش سیاسی عمیق
یادگار امام عنصری فهیم، باهوش، عمیق و دارای درک سیاسی بسیار بالا بود . آنهایی که از نزدیک ایشان را میشناختند و به خصوص آنان که در کار سیاسی بودند و درباره مسایل سیاسی با ایشان به بحث مینشستند به عمق توانمندی یادگار امام در مسایل سیاسی و تجزیه و تحلیل آن، اذعان میکردند .
نگارنده که خود به مدت دهسال در حساسترین سالها به عنوان قائم مقام وزیر امور خارجه به دلایلی چند با ایشان در تماس دائم بودم به این مورد اعتراف دارم . سفرهای سیاسی متعدد، گزارش سفر و تجزیه و تحلیل رخدادها، چیزهایی بود که پیوستگی و تماس دائمی ما را با ایشان میطلبید . بدون اغراق باید بگویم هرچند یادگار امام به ظاهر در تهران و در جماران زندگی میکرد امام دارای اطلاعات سیاسی به روز، دقیق، تازه و تجزیه و تحلیل عمیق بود .
در این مورد بهتر است از زبان آیهٔ الله هاشمی رفسنجانی یار دیرین امام و یادگار امام بشنویم:
"حاج احمد آقا خیلی جدی و فعال بود . ایشان یک آدم صاحب نظر بود . احمد آقا خیلی باهوش بود . احمد آقا واقعا نظرات خوبی میداد و برای ما مهم بود که ایشان در ریز مذاکرات باشند . "
"احمد آقا به خاطر اینکه کنار امام قرار گرفت، هم در اواخر دوره عراق و هم در پاریس و بعد هم در ایران، سهمی که پیدا کرد در اداره و هدایت انقلاب خیلی زیاد بود . بالاخره تصمیمات امام در مسایل انقلاب خیلی کارساز بود و احمد آقا در این تصمیمات خیلی شرکت جدی داشت . " (۹)
۶) مردمداری
از دیگر خصلتهای الهی یادگار امام، مردمداری و ارتباط پیوسته با مردم بود . یادگار امام هم به عنوان یک ماموم صدیق و صمیمی امام با مردم پیوندی ناگسستنی داشت و هم اینکه ذاتا با توجه به تواضع دیرپا و عمیق و نهادینه شده ایشان با مردم که به تعبیر حضرت امام صاحبان اصلی انقلاب بودند عشق میورزید .
حجهٔالاسلام والمسلمین احمد آقا با همه گروهها و اقشار جامعه ارتباط پیوسته داشتند . آخر شرط لازم جهت قرار گرفتن در بطن جامعه ارتباط با اقشار مختلف جامعه است . این اشتباه است که گروهی تصور میکنند از طریق جراید میتوانند از تمامی رخدادها و مسایل جامعه و مشکلات اجتماع و خواستهای مردم مطلع شوند . رسانههای عمومی بخشی از مسایل را منعکس میکنند . تا انسان با مردم در تماس صادقانه نباشد تجزیه و تحلیلش از رویدادهای کشور خام و نارساست .
حاج احمد آقا هم به منظور انتقال اخبار جامعه به حضرت امام با مردم در تماس بودند و هم اینکه روحیه ایشان اینگونه بود .
البته یادگار امام در دوران حیات پربار حضرت امام به خاطر ذوب شدن و ذوب بودن در حضرت امام یک شخصیت مستقل جهت ملاقاتهای مردمی نداشتند و اصولا صحیح نمیدانستند که بخواهند به شهرها سفر کنند و با مردم ملاقات حضوری و یا گروهی داشته باشند . این مساله بسیار مهمی است . وی شدیدا مردمی و طرفدار اقشار مختلف مردم خاصه طبقات پایین جامعه بودند به همین دلیل پس از ارتحال حضرت امام حسینیه جماران زیارتگاه عاشقانی شد که دیگر برای زیارت یادگار امام میآمدند . یادگار امام نیز عاشقانه با مردم برخورد میکردند و با صداقتبا آنها صحبت داشتند و با کمال دوستی و علاقه متقابل صفت الهی مردمداری را به منصه ظهور میرساندند .
۷) تواضع
یکی دیگر از خصلتهای ارزشمند و زیبای یادگار امام، تواضع بسیار و فراوان ایشان بود . حاج سید احمد آقا بسیار افتاده، بیادعا، صمیمی، با صداقت و فروتن بود .
یادگار امام با هرکس که دو عنصر تقوا و روحیه انقلابی را داشتبه سادگی و به راحتی دوست میشد و به وی احترام میگذاشت . تا آنجا که من اطلاع دارم برای یادگار امام، مسایل مادی کمترین ارزش نداشت . او که دل به خدا سپرده بود به چیزی جز به خدا نمیاندیشید . تقوا و انقلابی بودن که مورد توجه ویژه ایشان بود نیز در راستای خدا محوری یادگار امام بود .
رفتار فروتنانه و متواضعانه ایشان به قدری آشکار و معروف بود که مورد انکار هیچ یک از نزدیکان و دوستان ایشان نبود . به طوری که همسر مهذبه و محترمه ایشان میگویند:
... خود را کوچکترین فرد حس میکرد و کارهای خود را خیلی کوچک میشمرد . (۱۰)
در مورد تواضع ایشان نیز خاطرهای رانقل میکنم:
یک شب یادگار حضرت امام به منزل ما تلفن زدند و حال و احوال کردند . والده ما نیز در تهران میهمان ما بودند و در کنار من نشسته بودند . مادر به من فرمودند که سلام مرا به حاج سید احمد آقا برسانید . من نیز مراتب ارادت والده را به یادگار امام منتقل کردم . یادگار امام به من گفتند گوشی را به مادر بدهید تا سلام کنم . من گوشی تلفن را به مادرم دادم . والده به ایشان گفت: شما و پدرتان که عالم را تسخیر کردهاید به شما التماس دعا دارم . حاج سید احمد آقا به مادرم گفتند: گوشی را به فلانی بدهید . گوشی تلفن را من گرفتم . یادگار امام گفتند: این مادر را باید زیارت کرد . کمتر از نیم ساعتبعد حاج آقا برای دیدن والده به منزل ما آمدند و با کمال تواضع با مادرم صحبت کردند . صائب میگوید:
تواضع است دلیل رسیدگان کمال
سوار چونکه به مقصد رسد پیاده شود
اعتماد فراوان و گسترده حضرت امام نسبتبه یادگار امام به حدی است که بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران صریحا و آشکارا ضمن اذعان به امانتداری و صداقت و صمیمیت فرزند دلبند خود مسوولیتخطیر و حساس و دقیق تنظیم و تدوین آثار خودشان را به یادگار امام محول میفرمایند و این اوج اعتماد عمیق امام به مرحوم حاج سید احمد آقاست . ببینید امام چگونه خصیتیادگار خود را به تصویر میکشند:
"فرزند عزیزم احمد حفظه الله تعالی و ایده
از آنجا که شما را بحمدالله تعالی در مسایل سیاسی و اجتماعی صاحبنظر میدانم و در تمامی فراز و نشیبها در کنار من بودهای و هستی و با صداقت و کیاست امور سیاسی و اجتماعی اینجانب را متصدی هستی لذا شما را برای تنظیم و تدوین کلیه مسایل مربوط به خود که بسا در رسانههای گروهی اختلافات و اشتباهاتی رخ داده است انتخاب مینمایم ... " . (۱۱)
امانتداری و صداقتیادگار حضرت امام، امری بدیهی و مشهور و مورد تایید مقامات بالای انقلاب بود . همانهایی که طی سالیان دراز و طولانی و به خصوص در بحرانها و مواقع حساس امانتداری و دقتحاج سید احمد آقا را مشاهده کرده بودند . مقام معظم رهبری میفرمایند:
"مرحوم حجهٔ الاسلام و المسلمین حاج سید احمد خمینی یکی از موثرترین عناصر در جریانات کلی کشور و انقلاب بود . او برای رهبر کبیر انقلاب، فرزندی مهربان و در عین حال مشاوری امین و یاری دیرین و سسربازی فداکار و مریدی گوش به فرمان و کارگزاری لایق و کارآمد بود ... "
"امام بزرگ ما بارها محبت پرشور و اعتماد عمیق و تحسین قلبی خود نسبتبه این فرزند خاضع و مطیع خود را بر زبان آورده بود . " (۱۲)
▪ خاطرهای خطیر
خاطره زیر را تاکنون در جایی ننوشتهام و در هیچ کجا به صورت رسمی نقل ننمودهام:
زمانی که در وزارت امور خارجه به عنوان قائم مقام وزیر خدمت میکردم کلیه کارهای دفتر حضرت امام خمینی در رابطه با مسافرتهای خارج اعم از صدور گذرنامه سیاسی و یا خدمت، گرفتن ویزا، انعکاس آن به خارج و خلاصه تسهیلات سفر افراد به خارج به عهده اینجانب بود . یک روز مرحوم حاج سید احمد آقا تلفنی گفتند: برای آقای ... گذرنامه سیاسی صادر کنید ویزای انگلیس هم بگیرید به سفارتخانه خودمان در لندن هم بگویید که چون حضرت ایشان (به لحاظ حفظ شخصیت آن مقام روحانی نامش را نمیبرم هرچند مرحوم شده است) برای معالجه به لندن میآیند به ایشان در جهتبستری شدن و عمل کمک کنید . کلیه هزینهها را هم بپردازید که قبول است . من به ایشان گفتم: من که چنین کاری نمیکنم . پرسیدند چرا؟ گفتم او یک عنصری ضد انقلاب است . علنا از حضرت امام انتقاد تند و زشت میکند . مسجد او محل ضد انقلاب شده است ... مرحوم حاج احمد آقا گفت: نظر من هم مثل نظر شماست . ایشان ضد انقلاب است . اما ایجاد تسهیلات برای وی نظر امام است . گفتم به چشم . چون امام فرمودند ما هم اطاعت میکنیم . آنگاه به همکاران خود در وزارت امور خارجه گفتیم که تسهیلات لازم را برای آن روحانی ضد انقلاب فراهم کردند! !
غرض از نقل این خاطره میزان انقیاد و عمق احترام به نظرات امام توسط یادگار امام بود . ایشان که انقلابی بود به خاطر احترام به نظرات مراد و امام خود مشکلات یک عنصر ضدانقلابی را مرتفع نمود .
۸) صراحت
"روانشناسان معتقدند کسانی که نمیتوانند مسایل خود را آشکارا بیان کنند و یا به هر دلیل دچار محظور در بیان نقطه نظرات خود هستند، تدریجا درونگرا میگردند . این بیماری که به ظاهر بسیط و ساده مینماید کم کم به شکل یک درد جانکاه بروز میکند که نفاق سادهترین ترجمان این روحیه است" . (۱۳)
برعکس صراحت در بیان نظرات و شجاعت در ابراز وجود از صفات برجسته خداجویان خدامحور است . امام سجاد در خطبه دمشقیه که در کنار طاغوت زمان یزید و درباریان خونخوارش در مسجد دمشق ایراد فرمودند، خود را این گونه معرفی کردند:
"ایها الناس اعطینا ستا و فصلنا بسبع اعطینا العلم و الحلم و السماحهٔ و الفصاحهٔ والشجاعهٔ والمحبهٔ فی قلوب المومنین" . (۱۴)
مردم! به ما شش صفت ممتاز عطا شده و با هفتخصلتبر دیگران برتری داریم . به ما علم و حلم و مردانگی و جوانمردی و فصاحت و شجاعت و محبت در دلهای مردم داده شده است . به راستی امام سجاد که به ظاهر اسیر بودند و با مرگ و شهادت فاصله بسیار کمی داشتند علاوه بر آن مسوولیت عظیم حمل پرچم پرشکوه ولایت و امامتبر دوش خود احساس میکردند در این خطبه غرا و بسیار خردمندانه و اثرگذار، داد سخن دادند و با صراحت از مواضع اهلالبیت در پاسداری از ارزشهای اسلام دفاع کردند . شجاعتیکی از مشخصات خاندان وحی است .
یادگار امام از نظر شجاعت در صراحتبیان و لهجه، زبانزد خاص و عام بودند .
علیمحمد بشارتی
یادداشتها:
۱ . فصلنامه حضور، شماره ۱۴، ص۲۲ تا ۳۳ .
۲ . سوره حجرات، آیه ۱۳ .
۳ . سوره مریم، آیه ۶۹ .
۴ . سوره قمر، آیات ۵۴ و۵۵ .
۵ . صحیفه امام، ج۱۹، ص۱۰۷ .
۶ . سخنرانی یادگار امام در جمع مسوولان کمیته امداد ۱۲/۲/۶۹ ویژه نامه اولین سالگرد .
۷ . در دیدار با گروهی از سپاه پاسداران ۷/۸/۶۹ ویژه نامه اولین سالگرد ج۱، ص۴۸۹ .
۸ . مجموعه آثار یادگار امام، ج۲، ص۴۵ و ۵۰ در مصاحبه با مجله حضور ۱۳ آبان ۷۱ .
۹ . فصلنامه حضور، شماره ۱۴، ص۴۸ .
۱۰ . فصلنامه حضور، شماره ۱۴، ص۸۵ .
۱۱ . صحیفه امام، ج۲۱، ص۱۲۶ - ۱۲۷ .
۱۲ . فصلنامه حضور، شماره ۱۴، ص۲۴ تا ۳۳ .
۱۳ . روانشناسی و روانکاوی ج۲ ص۱۸۴
۱۴ . ولایتسرخ، ص۱۶۷ .
۱۵ . مصاحبه مقام معظم رهبری با فصلنامه حضور شماره ۱۴ ص۲۴ .
۱۶ . سوره انبیا، آیه ۱۰۷ .
۱۷ . سوره توبه آیه ۱۲۸ .
۱۸ . فرازهایی از تاریخ پیامبر اسلام ص۴۴۹ آیهٔ الله جعفر سبحانی .
۱۹ . از ظهور اسلام تا سقوط بغداد ص۵۸ علی محمد بشارتی .
۲۰ . سوره نازعات آیه ۴۴
۲۱ . نهج البلاغه
۲۲ . فصلنامه حضور شماره ۱۴ مصاحبه همسر یادگار امام ص۷۲
۲۳ . وصیتنامه یادگار امام، ۳۰/۶/۷۱ .
۲۴ . فصلنامه حضور شماره ۱۴ ص۳۴ .
۲۵ . فصلنامه حضور شماره ۱۴ ص۳ .
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست