پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

بانک جهانی معلولان؛ چرا و چگونه


بانک جهانی معلولان؛ چرا و چگونه

لزوم برنامه‌ریزی در جهت خودکفاکردن معلولان، عدم اتکا و وابستگی نسبی آنان به مراکز حمایتی و توانبخشی و رسیدن به یک راه حل مطلوب نه تنها این طبقه از همنوعان را از وضعیت موجود …

لزوم برنامه‌ریزی در جهت خودکفاکردن معلولان، عدم اتکا و وابستگی نسبی آنان به مراکز حمایتی و توانبخشی و رسیدن به یک راه حل مطلوب نه تنها این طبقه از همنوعان را از وضعیت موجود به مسیری بهتر سوق خواهد داد، بلکه همین اصل یکی از عوامل ایجاد اشتغال برای اکثر جامعه معلولان خواهد بود که در نهایت در بهبود اقتصاد جهانی بی‌تاثیر نیست. با علم به اینکه اکثریت قریب به اتفاق انسان‌های سالم تا حدودی با واژه معلول آشنایی دارند. از نظر شناخت بیشتر به صورت خیلی ساده باید گفت معلول به فردی اطلاق می‌شود که به یک یا چند علت قادر به انجام تمام یا قسمتی از امور جاری زندگی خود نیست.

پیشگیری از معلولیت‌ها، عامل اصلی کاهش معلولیت‌هاست. بعضی از عوامل و حوادث غیرمترقبه مانند زلزله و سیل و از سوی دیگر عوامل ساخته و پرداخته فکر انسان مانند بروز جنگ‌ها، آتش‌سوزی، تصادفات و... موجبات فراهم آوردن بعضی از معلولیت‌ها می‌شوند که در این باب همه روزه شاهد تزاید معلولان به معنی اهم آن هستیم.

اما در اینجا بررسی وضع اقتصادی موجود معلولان و رفاه بیشتر آنان مورد نظر است. از آنجایی که خودکفایی و عدم وابستگی معلولان به بنگاه‌ها و نهادها در دراز مدت مورد نظر است. باید با دید کاملاً مثبت و با ارزیابی نوع معلولیت افراد معلول، توان کاری نوع استعدادهای آنان را بررسی و از خلاقیت آنان حداکثر استفاده را کرد.

در این مورد با علم به اینکه در حال حاضر اکثریت قریب به اتفاق این طبقه از هم‌نوعان در بیشتر جوامع مترقی همراه با افراد سالم در زمینه‌های مختلف فعالیت داشته و دارند، سهیم کردن آنان در سطوح بالاتر اقتصادی جوامع در روحیه آنان تاثیر بسیاری خواهد داشت و البته این حقیقت را باید پذیرفت که نماد اکثر معلولان با توجه به توان و راندمان کاری با کمک‌های دولت‌ها و بنگاه‌های خیریه همخوانی نداشته و ندارد و این نوع کمک‌ها مسکنی بیش نیست.

با اعتقاد به اینکه همه ساله در تمام کشورهای جهان مبالغ هنگفتی صرف هزینه‌های کمک به معلولان می‌شود، اختصاص درصدی از همین اعتبارات در جهت پی‌ریزی (تاسیس بانک جهانی معلولین) ضروری به نظر می‌رسد که پس از تدوین اساسنامه توسط کارشناسان امور اقتصادی تامین درصد بالایی از سرمایه اولیه بانک توسط خود معلولان فراهم می‌شود و در این راستا جذب نیروهای معلول که دارای توان کاری و بهره‌هوشی مناسبی هستند در جهت اداره مطلق شعبات بانک‌ها ـ مراکز صنعتی و بنگاه‌های اقتصادی که از سرمایه بانک به وجود می‌آید یکی از راه‌های اشتغال معلولان محسوب می‌شود.

یک فرد معلول پس از سهامدار شدن در بانک متعلق به خودش ولو اینکه سهام او اندک باشد در پیشبرد وضعیت اقتصادی یک فرد تصمیم‌گیرنده است که با آموزش‌های لازم در جهت انسجام بیشتر آنان نه تنها نیاز خود را برطرف خواهد کرد، بلکه نیاز افراد سالم به معلولان از نظر اقتصادی قابل پیش‌بینی است. از آنجایی که اکثر معلولان در امر تولیدات صنایع و هنر دارای خلاقیت‌های فوق‌العاده‌ای هستند، این امر را نیز نباید نادیده گرفت. مسلماً با برنامه‌ریزی صحیح در جهت مبادلات کالاهای تهیه شده توسط معلولان در بین کشورهایی که در آینده به عضویت بانک جهانی معلولان درخواهند آمد، موجبات افزایش سرمایه بانک خواهد شد در پایان مجدداً یادآوری می‌شود بحث در بهره‌برداری از توان کاری و افکار همنوعان معلول و دستیابی به رفاه بیشتر آنان است با هم فکری کارشناسان اقتصادی و موافقت دولت، مقدمات تاسیس بانک جهانی معلولان ابتدا در ایران فراهم شود.

کوپال سحابی