یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا

شادی مسری است


شادی مسری است

۹ قدم به سوی شادکامی و موفقیت

دلم گرفته! مثل یک ابر سیاهم، پر از باران و بغض، دلم گرفته، خسته‌ و دلتنگم و زندگی برایم شبی شده بی‌ماه و بی‌ستاره؛ اما نه! نمی‌خواهم این‌گونه باشم. می‌خواهم بخندم به زندگی و بخندد زندگی به من. ولی چگونه؟ راز شاد زیستن را که می‌داند؟ راه شاد زیستن را که می‌تواند برایم هجی کند؟ ...

اگر شما دل‌گرفته‌اید و می‌خواهید (این نکته خیلی مهم است: خواستن) شادی به دلتان و زندگی‌تان و حتی اطرافیانتان راه پیدا کند باید بدانید حتما زندگی شما نیازمند یک تغییر است؛مثل فرشی زیبا که تکانی می‌خواهد تا گردگرفتگی از رویش بلند شود. با این نوشته همراه شوید به شرط آنکه بخواهید حالتان خوب شود و زندگی‌تان تغییر یابد! بدون شک همه آدم‌ها معتقدند که تغییر و تحول خوب است اما مطمئن باشید وقتی دنیای ما آدم‌ها حسابی در هم پیچ می‌خورد و از کنترل خارج می‌شود بیشتر ما اصلا نمی‌دانیم از چه راهی وارد شده و تغییر ایجاد کنیم تا دوباره همه چیز مانند روز اول شود. اغلب وقتی اوضاع و احوال فکری و خلاصه کل زندگی اجتماعی، خانوادگی و شغلی ما آدم‌ها درگیر مشکلاتی شده و به هم می‌ریزد به تنها چیزی که احتیاج داریم یک تغییر اورژانسی است تا دوباره اعتماد به نفس، خوش‌بینی و امید را به زندگی برگردانیم.

● آغوشی باز برای تغییری دلپذیر

در راهکاری جدید، «دوره ۳۰ روزه اول» پیشنهاد می‌شود. یعنی وقتی مشکلی در زندگی پیش می‌آید که روال آن را به هم می‌زند (از طلاق و تغییر شغل گرفته تا رنگ کردن منزل و یا اسباب‌کشی) حداقل به یک دوره یک ماهه نیاز است تا آدم‌ها تغییراتی در خود و روند زندگی‌شان ایجاد کنند و بتوانند در ماه‌های بعدی مشکلات کمتری را تحمل کنند. به نظر متخصصان روان‌شناسی، تغییر، جزو ثابت زندگی آدم‌هاست و باید یاد بگیریم آن را با آغوش باز بپذیریم چون این با ارزش‌ترین راهکاری است که می‌تواند به شما کمک کند زندگی‌تان را بیش از پیش دوست داشته باشید. برای اینکه بتوانید تغییراتی را در زمان مناسب ایجاد کرده و آن را با موفقیت‌ طی ‌کنید تا زندگی شادتری داشته باشید، این ۹ راهکار را تجربه کنید. مطمئن باشید با انجام این روش‌ها مسیر را تا انتها با موفقیت طی خواهید کرد؛ به شرط آنکه سعی کنید در ۳۰ روز اول این روش‌ها را به کار بگیرید.

۱) در گام اول باید در مورد زندگی، خودتان و تغییرات آن باورهای مثبت داشته باشید. طرز فکر خوش‌بینانه اولین ابزاری است که برای گذر از تغییر به آن احتیاج دارید و اگر تا به حال خوش‌بین نبوده‌اید حتما آن را به خانه دلتان دعوت کنید. ممکن است خودتان تغییری را که برایتان اتفاق افتاده انتخاب نکرده باشید اما می‌توانید باورهایتان را در مورد آن انتخاب کنید و این موضوع کاملا در دست خودتان است. برای آنکه بتوانید ذهنتان را در چنین شرایطی به سمت مثبت حرکت دهید از خودتان سوالاتی بپرسید که همه آنها با اگر شروع شود: اگر من باور قلبی داشته باشم که اوضاع بهتر می‌شود چه؟ اگر چرخه زندگی در این تغییر در نهایت به نفع من باشد چه؟ اگر این بحران به وجود آمده بهترین زنگ خطری باشد که مرا بیدار کرده است چه؟ به این ترتیب حتی به ظاهر بدترین و سخت‌ترین اتفاقات به نظر شما جنبه مثبت و خوش‌بینانه پیدا خواهد کرد و راحت‌تر از بحران عبور می‌کنید. در این شرایط به خودتان بگویید تغییرات همیشه ثمرات خوبی در زندگی من به همراه داشته است. این قاعده را قبول کنید: زندگی فراز و نشیب‌ بسیار دارد. ورشکستگی‌، از دست دادن عزیزان، به هم خوردن برنامه‌های شغلی، تشخیص بیماری لاعلاج و... اگر چه تحقیقات نشان می‌دهد تطابق با اتفاقات منفی به زمان بیشتری نیاز دارد اما تغییرات مثبت و دلخواه هم با چالش‌هایی همراه هستند. برای مثال بچه‌دار شدن و یا کاهش وزن تغییری مطلوب است اما مشکلات خاص خود را دارد و چه بخواهیم و چه نخواهیم تمام این تجربیات ما را خسته و آزرده می‌کند اما حتی سخت‌ترین و دردناک‌ترین تغییرات در نهایت ثمراتی را در زندگی شما به همراه خواهد داشت و گاهی این ثمرات مشهود است و گاهی مدت‌ها و حتی سال‌ها طول می‌کشد تا به آن پی ببرید بنابراین وقتی با مشکلی روبه‌رو شدید فوری به یاد مشکلات گذشته و ثمرات مثبت آن بیفتید. برای مثال ممکن است شغل مورد نیاز خود را پیدا نکرده باشید اما در عوض وقتی وارد محیط کاری دیگری شدید در آنجا با همسرتان آشنا شده و ازدواج کرده باشید.

۲) سعی کنید بارها و بارها این جملات را تکرار کنید: من مقاوم، قوی و توانمند هستم و می‌توانم هر مانعی را پشت سر بگذارم. وقایعی را که پشت سر گذاشته‌اید به یاد بیاورید: مرگ همسر، به دنیا آوردن سه قلوی شیطان و پرکار، بیماری طولانی مادر و مواردی از این قبیل. در تمام این وقایع لحظاتی است که نشان می‌دهد شما توانسته‌اید آنها را پشت سر بگذارید.

۳) حالا یک نفس عمیق بکشید و به خودتان بگویید: من قدرتمند و مقاوم‌تر از قبل با مشکل جدید روبه‌رو خواهم شد. برای آنکه مقاومت‌تان را به یاد بیاورید یک شرح حال از تغییرات سابق تهیه کنید و قدرت خود را در حل و فصل مشکلات بنویسید تا در مواقع لازم به شما روحیه بدهد.

۴) باید به این باور برسید که عواطف و احساسات‌تان که موارد منفی را هم شامل می‌شود یک راهنما به حساب می‌آید: یعنی باید آنها را بشناسید و بعد می‌توانید عواطف مثبت را جایگزین آنها کرده و به این ترتیب تغییر و بحران را پشت‌سر بگذارید. به عنوان مثال، ترس قدم به قدم با تغییر همراه است و اگر آن را نادیده بگیرید حذف نمی‌شود و اتفاقا برعکس یعنی باید عواطف منفی مانند ترس، گناه و بی‌صبری را حس کرده، آنها را بشناسید و بعد عواطف مثبت را جایگزین کنید. نادیده گرفتن افکار عواطف منفی، بیشترین ضربه را به شما زده و کاملا شما را از پا درمی‌آورد. به عنوان مثال وقتی برای اولین بار فرزندتان را به مهد کودک می‌فرستید ترس از این کار شما را فرا می‌گیرد. بخش عمده‌ای از این ترس در خودتان است که تنها مانده‌اید. پس وقتی با واقع‌بینی این ترس را شناختید حالا افکار مثبت را به کار بگیرید. می‌توانید کمی آزاد و راحت باشید، استقلال پیدا می‌کنید و می‌توانید کارهای معوقه‌تان را تمام کنید.

۵) این اصل را به یاد بسپارید که هر چه سریع‌تر تغییر را انتخاب کرده و بپذیرید ناراحتی و سختی آن کمتر می‌شود. زندگی مانند یک رودخانه طویل است و همه ما سوار بر یک قایق بر این رودخانه شناوریم. می‌توانیم به یک تخته سنگ بچسبیم و راه را ادامه ندهیم. می‌توانیم با عصبانیت و تعصب به سمت خلاف رودخانه پارو بزنیم و سعی کنیم به جایی برگردیم که رسیدن به آن امکان‌پذیر نیست، یا می‌توانیم پاروها را رها کنیم و انتظار داشته باشیم قایق به هر کجا که ما مایلیم حرکت کند! حالا به این سوالات جواب دهید. آیا نپذیرفتن تغییر به معنی رها کردن پاروها نیست؟ آیا جنگ و نبرد با تغییرات به ما کمکی می‌کند؟ با رها کردن پاروها زندگی ما به یک تخته سنگ می‌چسبد و از حرکت بازمی‌ماند.

۶) از سوالات و کلماتی استفاده کنید که به شما قدرت بدهد. بهتر فکر کنید و بگذارید احساسات‌تان بروز کند. اگر هر روز صبح بیدار شده و بگویید: عجب زندگی نفرت باری دارم و یا امکان ندارد اوضاع بهتر شود، به تدریج این عبارات منفی را باور می‌کنید و انعکاس آن را در زندگی خود می‌بینید.

۷) وقتی حس کنید و باور قلبی داشته باشید که به یک قدرت برتر مرتبط هستید روحتان آرامش پیدا می‌کند. در زمان بروز تغییر باید جایگاه معنوی عمیقی را درون خودتان پیدا کنید و به خداوند پناه ببرید چون اوست که ورای همه قدرت‌هاست و تغییر نمی‌کند. بعد روحی شما در این شرایط به تقویت نیاز دارد.

۸) سعی کنید با افرادی ارتباط داشته باشید که در شرایط بحرانی به شما کمک کنند، خوش‌بین باشید و به این ترتیب محیطی فراهم کنید تا در شرایط بروز تغییر از شما حمایت شود. صحبت با افرادی که مشکلات مشابه داشته‌اند نیز بسیار کمک‌کننده است. در چنین شرایطی آدم‌ها فکر می‌کنند تنها هستند و این مشکل فقط برای آنها به وجود آمده است. قبول کنید که در چنین شرایطی به کمک احتیاج دارید و هیچ‌کس کامل نیست و نمی‌تواند به تنهایی از عهده مشکلات برآید. پس از افرادی که واقعا توانایی کمک دارند استفاده کنید.

۹) برنامه‌ریزی کرده، وارد عمل شوید و مراقب خودتان باشید. گاهی برای گذر از تغییرات حتی یک عملکرد به ظاهر کم‌اهمیت می‌تواند کمک‌کننده باشد.

افسوس خوردن و یا در رویا فرو رفتن شما را از هدف دورتر می‌کند. پس با بررسی دقیق اوضاع، وارد عمل شوید و از بحران به بهترین نحو عبور کنید. ضمن اینکه مواظب باشید با عجله و بدون برنامه‌ریزی عمل نکنید تا مشکلی جدید برایتان ایجاد نشود.

● دیگران را هم دوست بدارید

وقتی قرار است با تغییری تازه روبه‌رو شوید خودمحوری را کنار بگذارید چون در این صورت تنها چیزی که می‌بینید خودتان است. این طرز فکر مغایر تغییرات مثبت است. اگر جزو آدم‌هایی باشید که فقط به خود و منافع شخصی‌شان فکر می‌کنند با بروز مشکل و تغییری تازه، به شدت آسیب می‌بینید. باید افکاری نوعدوستانه داشته باشید. کمک به سایر آدم‌ها و در نظر گرفتن مشکلات دیگران روحتان را تغذیه می‌کند، خودمداری را از شما گرفته و در شرایطی که به کمک احتیاج دارید از نیروهای مثبت سایر افراد نوعدوست بهره‌مند می‌شوید. روح انسان‌دوستی و مددکاری داشته باشید تا بتوانید با هر تغییری به راحتی روبه‌رو شده و از آن بگذرید.

منبع: Web MD: RedbooKl Magazine

ترجمه: فرشته آل‌علی