یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
عوامل تهدید کننده سرمایه اجتماعی
آنچه که از مفهوم سرمایه اجتماعی می توان فهمید این است نمی توان آن را با چشم مشاهده کرد، اما می توان آن را در جوامعی که انسان ها با هم همکاری و تعاون متقابل دارند،دید. در حقیقت ، افراد جوامع با رعایت و در نظر گرفتن ابعادی که سرمایه اجتماعی (شامل : احساس مسوولیت، اعتماد ، وجدان کاری، راستگویی، امانت داری، انضباط و کنترل و نظارت، احترام متقابل، قانون مداری و ...)، را تشکیل می دهند، می توانند به اهداف مشترک خود دست یابند. اما باید فهمید که چه عواملی جزو تهدید کنندهای سرمایه اجتماعی هستند ، تا با شناسایی به موقع آنها، از بروز آسیب ها جلوگیری کرد.
با توجه به این که بحران های ناشی از جهانی شدن را در پیش رو داریم، امروزه، افزایش بی بندو باری های جنسی، بیماری ایدز و انحرافات اخلاقی، جنبش های فمینیستی و گرایش افراد به تجرد، با دلایل مختلف، بنیاد خانواده ها را متزلزل و سست کرده است که اگر مورد غفلت واقع شود، آثار ناگواری را در تشکیل سرمایه اجتماعی مطلوب به همراه خواهد داشت.
در خصوص نهاد مذهب که باعث ایجاد وحدت در اجتماع است می توان به کمرنگ شدن نقش آموزه های دینی در بین جوانان در جوامع مختلف اشاره کرد. پایبند نبودن به تعالیم دینی و مذهبی می تواند عواقب ناگواری را برای جوامعی که دین را از صحنه اجتماع خود خارج کرده اند ، داشته باشد که این خود باعث عدم شکل گیری و انسجام سرمایه اجتماعی در چنین اجتماعاتی خواهد بود. اما در خصوص نهادهای اقتصادی باید گفت فسادهای اداری مالی که غالبا در بطن دولت ها و به دلایل مختلف رخ می دهند، (رانت خواری، تبعیض، عدم شایسته سالاری و...)، حاصلی جز فقر و بیکاری و اعتیاد جوانان به دنبال نخواهد داشت. این عامل، به علاوه سو» مدیریت و ضعف بهره وری، سرمایه اجتماعی را به طور جدی در معرض خطر قرار می دهد. در نهادهای آموزشی نیز موانع مختلفی که از ورود بدون تبعیض علاقه مندان به محیط های مدرسه و دانشگاه جلوگیری می کنند، امکان تحرک اجتماعی برای یافتن یک پایگاه اجتماعی مناسب توسط افراد را از بین می برند و چنین افرادی ممکن است دست به اعمالی بزنند که علاوه بر خود، دیگران را نیز به تباهی بکشانند.
با توجه به آنچه که گفته شد عضویت هر فرد از اعضای جامعه در گروه ها و سازمان ها می تواند باعث بقای سرمایه اجتماعی باشد; زیرا اعضا با درونی کردن ارزش ها و هنجارها و نیز ملزم کردن خود به رعایت آنها ، باعث بوجود آمدن سرمایه اجتماعی می شوند.
نویسنده : احمد آقامحمدی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست