شنبه, ۲۹ دی, ۱۴۰۳ / 18 January, 2025
آلرژی شدید و عمومی
آنافیلاکسی یا شوک آنافیلاکسی، یک واکنش ناگهانی و خطرناک آلرژی است که همه بدن را در بر می گیرد. آنافیلاکسی مجموعه ای از علائم ایجاد می کند که در ترکیب با هم به یک واکنش شدید حساسیتی عمومی همراه با اشکال تنفسی و کاهش فشار خون منتهی میشود. واکنش اولیه تورم و خارش در محل ورود ماده آلرژی زا به بدن است.
درمان فوری این عارضه ضروری است و گرنه ممکن است بیمار به علت اختلال گردش خون و قلب بمیرد.در حال حاضر دقیقاً معلوم نیست که چرا عده ای از افراد به آنافیلاکسی دچار می شوند، اما آنافیلاکسی معمولاً در افرادی رخ می دهد که سابقه آلرژی دارند.
گردو ، بادام ، فندق و سایر میوه های دارای مغزخوراکی، خوراکی هایی هستند که بیش از همه در افراد مستعد ممکن است آنافیلاکسی ایجاد کنند.همچنین ماهی ، صدف ، تخم مرغ و لبنیات نیز ممکن است آلرژی های شدید به وجود آورند. در افراد حساس حتی خوردن مقدار اندکی از این غذاها ممکن است به آنافیلاکسی منجر شود.آلرژی نسبت به نیش زنبور و نیز آلرژی به داروهایی مثل آنتی بیوتیک ها ممکن است آنافیلاکسی ایجاد کند.
برای مثال در آلرژی غذایی ، دهان و گلو دچار تورم و خارش می شود یا در حساسیت به سم زنبور محل گزیدگی به شدت تورم پیدا می کند و خارش شدیدی به وجود می آید.سپس به سرعت دانه های پوستی خارش داری سراسر بدن را می پوشاند. صورت و بافت های نرم از جمله مخاط راه های هوایی متورم می شوند و فرد اشکال تنفسی پیدا می کند.بیمار به شدت هیجان زده است و احساس می کند که «دارد می میرد»، فشار خون شروع به پایین آمدن می کند و فرد هوشیاری خود را از دست می دهد.این علائم به سرعت و در طول چند دقیقه پس از تماس با ماده حساسیت زا ظاهر خواهند شد. آنافیلاکسی باید به فوریت درمان شود زیرا انسداد مجاری تنفسی و افت فشار خون به سرعت رخ می دهد. درمان اورژانس شامل تزریق داروی آدرنالین است که فشار خون را بالا می برد، اختلال تنفسی را برطرف می کند و تورم را کاهش می دهد، بیمار در این صورت معمولاً به سرعت بهبود می یابد.در هر حال مبتلایان به آنافیلاکسی باید برای بررسی بیشتر به بیمارستان برده شوند، زیرا هنگامی که اثر آدرنالین تمام می شود ممکن است درمان های بیشتری از جمله آنتی هیستامین ها، داروهای کورتونی و گاهی اکسیژن و تزریق سرم لازم باشد.
● اقدامات اولیه در برخورد با بیمار دچار آنافیلاکسی :
۱) اگر شخص هوشیار است و مشکل تنفس دارد، به او کمک کنید بنشیند. اگر بیمار به علت کاهش فشار خون دچار شوک شده است، بهتر است دراز بکشد و پاهایش بالا برده شوند.
۲) اگر شخص به هوش نیست وضع تنفس او را ارزیابی کنید و او را به پهلو بخوابانید.
۳) اگر مطمئن هستید که او به علت حساسیت دچار آنافیلاکسی شده است، ببینید که سرنگ آدرنالین در دسترس هست یا نه. در صورت لزوم به بیمار در تزریق آن به داخل عضله ران کمک کنید.
۴) فوراً اورژانس را خبر کنید تا بیمار به بیمارستان منتقل شود.
● پیشگیری از آنافیلاکسی:
برای پیشگیری از آنافیلاکسی، در صورتی که حساسیت شدید در ماده ای در شما تشخیص داده شده است، همیشه باید سرنگ خودکار تزریق آدرنالین و نیز سایر داروهای تجویز شده را به همراه داشته باشید. همچنین باید به اطرافیان، همکاران و بستگان خود اطلاعات لازم در مورد بیماری خود و نحوه درمان آن را بدهید. اطمینان حاصل کنید که تاریخ مصرف داروهایتان نگذشته باشد و یک دستبند یا گردنبند هشدار پزشکی بپوشید که بیماری شما روی آن ثبت شده باشد.
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست