سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
فرصتی برای ارتقای ذایقه ایرانی
بیست و چهارم مهر هر سال (روز جهانی غذا) فرصتی است، برای ارتقای سطح سواد تغذیهای جامعه، فراهم کردن همکاریهایی جهت مقابله با عوارض و پیامدهای سوءتغذیه و اصلاح عادات غذایی و تغییر الگوهای غذایی خانوادهها. اهمیت این موضوع از آنجایی است که بررسیهای صورت گرفته درخصوص الگوی مصرف غذایی در کشورمان حاکی از آن است که باید به میزان، کیفیت، تنوع و نوع مواد مصرفی در سبد خانوار بیشتر توجه کرد.
امروزه همه میدانیم که بیتوجهی به تغذیه میتواند عوارض جبرانناپذیری برای جامعه به بار آورد.
تغذیه بد، ناقص و نادرست با تاثیر مستقیم روی عملکرد اندامها و دستگاههای مختلف بدن، سرمنشاء ایجاد بیشتر بیماریها و اختلالات بدنی در انسان است. بررسیهای متعددی بیانگر تاثیر سوءتغذیه در بروز اختلالات قلبی-عروقی، مشکلات و بیماریهای گوارشی، عوارض خونی، بروز انواع عفونتها و حتی برخی سرطانهاست. همچنین ضعف و تحلیل سیستم ایمنی بدن، تاخیر در بهبود انواع عفونتها، تحلیل قوای جسمانی و ضعف در انجام فعالیتهای فیزیکی و نیز نقص در عملکرد سیستم گوارش از دیگر عوارض پیچیده سوءتغذیه در بدن است. شرط موفقیت در این تحول تغذیهای آن است که ارتقای تغذیه در جامعه، شکلی پایدار به خود بگیرد.
جامعه ما نیازمند نگرشی نو به تغذیه به عنوان عامل اصلی پیشگیری از بیماریها و رویارویی با عوارض ناخواسته زندگی مدرن است.
در حقیقت با پیشرفت علم و گسترش صنعت، تغییرات گسترده و عظیمی در شیوه زندگی و تغذیه افراد ایجاد شده است. نحوه تغذیه، الگوی غذای مصرفی و رفتارهای تغذیهای، دستخوش دگرگونیهای وسیعی قرار گرفته است که به بروز تفاوتهای فاحشی نسبت به گذشته منجر شده است و در این میان، ذایقه ایرانی نیز دچار تغییرات چشمگیری شده است. سنتهای غذایی ما به کلی تغییر کرده و هماکنون به هیچوجه غذا با مفهوم سنتیاش مصرف نمیشود. تغییر سیستم زندگی موجب شده مردم فرصت کمی برای تهیه غذا داشته باشند و کمتر به ارزش تغذیهای آن توجه کنند. گاهی اوقات ما دوست داریم آنچه میخوریم، خوشمزهتر باشد حتی اگر بدانیم به سلامتمان آسیب میزند. مسلما نتیجه طبیعی غذا خوردن به این سبک و سیاق، چیزی جز اضافه وزن، افزایش آمار بیماریهایی مانند سکتههای قلبی و مغزی، دیابت، کلسترول بالا و... نخواهد بود.
خوشبختانه در این میان شاهد برخی تغییرات مثبت نیز در سفرههای ایرانی بودهایم.
به عنوان نمونه میتوان به حضور غذاهای خوشمزه و بسیار غنی که در آنها به نحوی از قارچ، سویا، گوشت شترمرغ و میگو استفاده شده است، در سفرههای ایرانی اشاره کرد. (البته ناگفته پیداست که هر یک از این موارد نیز دارای محدودیتهای خاص خود هستند.) بدون شک یکی از راهکارهایی که مسیر را برای این تحول عظیم هموار میکند، آشنا کردن افراد جامعه با محصولات جدید و ذایقهسازی برای رویکرد جامعه به آنهاست. کارشناسان معتقدند، ایجاد آگاهی و تعریف ذایقه در پدید آوردن یک سنت غذایی (هرچند درست یا غلط) نقشی بسزا دارد و اینگونه محصولات که از لحاظ تغذیهای ارزش بالایی دارند و میتوانند در مسیر مقابله با عوارض سوءتغذیه راهگشای بسیاری از مشکلات موجود باشند، برای حضور در سبد خانوار، نیازمند معرفی، ترویج و ذایقهسازی هستند.
یکی از محصولات فرآوریشده که سالهاست در جهان به عنوان جانشین شایسته منابع دارو و غذا و به عنوان مکمل سلامتی مورد استفاده قرار میگیرد، عصاره نوعی از جلبکهای دریایی به نام «کلرلا» است. «کلرلا» به دلیل آنکه حاوی مقادیر قابلتوجهی اسیدهای آمینه، ویتامینها، مواد معدنی، آنتیاکسیدانها و اسیدهای چرب است، مورد توجه پژوهشگران و محققان قرار گرفته است. دانشمندان از «کلرلا» برای درمان و کنترل بیماریهای مختلفی نظیر کبد چرب، آلزایمر و تقویت رژیم غذایی استفاده میکنند. حتی امروزه از «کلرلا» به عنوان یک مکمل سلامتی نهتنها به عنوان غذای فضانوردان و سربازان، بلکه در فرآیند ترک سیگار بیماران نیز مورد استفاده قرار میگیرد. سخن پایانی آنکه روز جهانی غذا را باید فرصت مناسبی برای تقویت ذایقه ایرانی بدانیم و تمام تلاش خود را در مسیر تحقق تحول عظیم تغذیهای جامعه به کارگیریم.
دکتر سیدمحمدرضا شاهاحمدقاسمی
متخصص تغذیه و رژیمدرمانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست