جمعه, ۱۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 7 February, 2025
افکاری متفاوت از دو دو تا چهار تای زندگی
امروز که این یادداشت را میخوانید احتمالا در تدارک سفر هستید. فردا اگر این یادداشت را بخوانید احتمالا به سفر رفتهاید. جمعه اگر این یادداشت را بخوانید یا شنبه، یا در سفر هستید یا از سفر برگشتهاید. شاید هم فارغ از کار و دوندگیهای روزانه در خانه خودتان یا اقوام و آشناهایتان هستید و به هر حال استراحت میکنید.
روزهای تعطیل در پیش است. شنبه هم یک مناسبت مذهبی است؛ اربعین که خیلی از ما را دوباره به هیاتهای مذهبی و تکایا و حسینیهها میکشاند.
موضوع این یادداشت اما اربعین حسینی نیست. موضوع این یادداشت روزهای تعطیل و مسافرتهای آخر هفته هم نیست. موضوع این یادداشت فراغت از کار و دوندگیهای روزانه و پرداختن به خود است.
بسیاری از ما در گیر و دار فعالیتهای روزانه و در کشاکش مراودات خوشایند و ناخوشایند اجتماعی از مقولهای به نام پرداختن به خود غافلیم.
بسیاری از ما صبح تا شب در پی زندگی میدویم و آن هنگام که اشتباهی از ما سر میزند یا خبطی میکنیم در مقابل پرسشهای دیگران که میپرسند چرا؟ میگوییم فکرمان مختل شده بود.
موضوع این یادداشت فکر کردن است البته نه از آن فکرهایی که دو دو تا چهار تای زندگی و نه از آن فکرهایی است که مدام میگوییم: فلانی، نمیدونی این روزها چقدر فکرم مشغوله. حسابی درگیرم. دخلم به خرجم نمیرسه یا از آن فکرهایی که حتی ابا داریم آنها را بلند بلند برای کسی بگوییم. فکرهایی که در واقع نقشههایی برای این و آن است. یا فکرهایی که نتیجه عملش فاصله گرفتن از ذات انسانی و تن دادن به کارها و اموری است که در ترازوی وجدان جای ندارد.
بسیاری از ما در روزهای تعطیل فرصتی داریم تا به استراحت بپردازیم. به سر و وضع ظاهری خود بپردازیم. به مهمانی برویم و به هرحال کاری کنیم که فکرمان از گرفتاریهایمان فاصله بگیرد.
اما چقدر به «فکر کردن» فارغ از فکرهای مادی و ناخوشایند میاندیشیم؟
چقدر به خودمان رجوع میکنیم که کجا بودیم و کجا هستیم؟ چقدر فکر میکنیم در طول یک روز به چند نفر دروغ گفتیم؟
چقدر فکر میکنیم که اگر این دروغها گفته نمیشد تا چه حد کارمان لنگ میماند؟ چقدر فکر میکنیم که ناخواسته و بدون فکر چه کارهایی کردیم و چه حرفهایی زدیم؟ چقدر به حقوق پایمال شده دیگران فکر میکنیم؟ چقدر به ریا نکردن فکر میکنیم؟ چقدر به این مساله فکر میکنیم عادتمان شده دلیل همه مشکلاتمان را دیگران بدانیم؟ چقدر فکر میکنیم که از کارهای ساده ولی مهم زندگی غافل شدهایم؟ چقدر به کم توقع بودن یا پر توقع بودن خودمان فکر میکنیم؟
چقدر فکر میکنیم که در گرفتاریهایمان خودمان چند درصد مقصریم و دیگران چقدر مقصرند؟ چقدر به این مساله فکر میکنیم که آیا واقعا همیشه حق با ماست؟ به انسان بودن خودمان چقدر فکر میکنیم؟ چقدر فکر میکنیم که زیادی خوشبین هستیم و یا زیادی بدبین؟ چقدر فکر میکنیم که پول آیا همه فکر و ذهنمان شده یا نشده است؟ چقدر به این مساله فکر میکنیم که....
در روزهایی که فکرمان پشت ترافیک شهری گیر نکرده، روزهایی که فکرمان پشت در اتاق رییس منتظر اجازه ورود نیست و روزهایی که فکرمان آزادتر است، متفاوت فکر کنیم.
درباره خوبیهایی که شاید یادمان رفته و بدیهایی که شاید باید دور بریزیم.
صولت فروتن
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست