دوشنبه, ۲۴ دی, ۱۴۰۳ / 13 January, 2025
انقلاب دوم از نظر امام خمینی
سیزدهم آبان سال 1358 جمعی از دانشجویانی که به مناسبت سالگرد تبعید حضرت امام به ترکیه و همچنین سالروز شهادت شهدای دانش آموز راهپیمایی می کردند مسیر خود را از جمعیت جدا کردند و خود را به سفارت آمریکا رساندند و به آن حمله ور شدند همه ی کارکنان را مجبور به تسلیم کردند ، البته کارکنان سفارت قصد داشتند اسناد را نابود کنند با تلاش دانشجویان جلوی این کار گرفته شد.
اما بعد از اینکه اعضای سفارت به گروگانی درآمدند دانشجویان هدف خود را از این کار اعلام کردند هدف آنان در وهله ی اول واکنش به 25 سال سلطه ی آمریکا بر ایران و منابع آن و همچنین واکنش به عملکرد غیر انقلابی دولت موقت معرفی می کنند البته می توان میان اینها هدف فرعی نیز قرار داد و آن هم باز ستاندن شاه جهت محاکمه در ایران و مورد آخر اینکه باز گرداندن دارایی های شاه که از کشور خارج کرده بود.
بعد از این بود که قضایا یکی پس از دیگری شروع شد . بعد از اینکه دانشجویان سفارت را تصرف کردند بلافاصله دولت موقت استعفا کرد. البته قبل از این بعضی از اعضای دولت موقت می خواستند از آب گل آلود ماهی بگیرند برای مثال دکتر ابراهیم یزدی در اولین واکنش به اشغال سفارت امریکا این کار را حمایت از دولت خواند، چون آمریکایی هابه درخاست دولت درباره استرداد شاه پاسخ مثبت ندادند و دانشجویان سفارت را اشغال کردند که پس از استعفای دولت موقت همگان به هدف دانشجویان پی بردند به خصوص وقتی که امام خمینی اقدام دانشجویان را انقلاب دوم وچیزی بزرگتر از انقلاب اول نامیدند. در اینجا لازم می دانم که منظور حضرت امام را از این جمله قدری توضیح دهم چرا انقلاب دوم و چرا چیزی بزرگتر از انقلاب اول لابد تا به حال شنیده اید که می گویند به دست آوردن یک چیز مهم نیست مهم درست نگه داشتن آن است کشور ما در طول تاریخ قیام های زیادی را تجربه کرده است که در برخی از آنها هم موفق شده بود از جمله ی انها انقلاب مشروطه می باشد : انقلاب مشروطه در آن بازه ی زمانی خیلی پیشرفت خوبی بود برای مشروطه خواهان اما چرا نتوانست به هدف خود برسد ؟ دلیل این امر نفوذ دست نشانده های انگلستان در بین مشروطه خواهان بود یا به قولی روشنفکران غرب زده که انقلاب مشروطه را از مسیر اصلی خود منحرف کردند امثال فروغی ها میرزاملکم ها و طباطبایی ها یا جریان ملی کردن صنعت نفت که آن را نیز از مسیر خود منحرف کردند.
اما تسخیر لانه ی جاسوسی باعث شد که حکومت ارز دست لیبرالها میانه روها که به طور عمده طیف جبهه ملی و نهضت آزادی را در بر می گرفتند خارج شود . در واقع دانشجویان انقلاب را به ریل اصلی خود بازگرداندند. زیرا اسناد به دست آمده بیش از نصف اعضای دولت موقت را یا جاسوس یا به نحوی مرتبط با آمریکا می داند از جمله
مواضع ابوالحسن بنی صدر ـ اولین رئیس جمهور اسلامی ایران ـ که در نهایت ، پس از همدستی با منافقین از کشور متواری شد در اسناد باعنوان SD LURE از وی اسم برده شده است.
2. عباس امیر انتظام وی که از یاران نزدیک بازرگان و سخنگوی دولت موقت بود، شاخص ترین فردی است که به دنبال افشای اسناد لانه ی جاسوسی متهم ، محاکمه و به حبس ابد محکوم شد. وی پس از دوم خرداد سال 1376، به دلایل انسان دوستانه از زندان آزاد شد،
3. مهدی بازرگان ، (نخست وزیر دولت موقت ) روش محافظه کارانه ، سازشکار و غیرانقلابی مهندس بازرگان در جای جای اسنادلانه ی جاسوسی مورد اشاره قرار گرفته و در برخی موارد از آن پشتیبانی شده است .
4. حاج سیدجوادی ، علی اصغر (نویسنده و روزنامه نگار ملی گرا و لیبرال ) در اسناد سفارت آمریکا، حاج سیدجوادی نیز فردی روشنفکر، میانه رو و لیبرال معرفی شده است که تماس با او ـ از سوی سفارت ـ می تواند مفید باشد.
5. کریم سنجابی (از رهبران جبهه ی ملی و وزیر خارجه ی دولت موقت تا فروردین 1358) کریم سنجابی نیز فردی است که به عنوان یک فرد میانه رو و لیبرال از سال های قبل ازانقلاب ، مورد توجه مأموران سفارت آمریکا بوده است .
6. هاشم صباغیان (وزیر کشور دولت موقت ) هاشم صباغیان ـ وزیر کشور دولت موقت ـ نیز یکی دیگر از افراد میانه رو مشاور ومورد توجه سفارت آمریکا بوده است .
7. احمد صدر حاج سیدجوادی (وزیر دادگستری دولت موقت ) حاج سیدجوادی که از اعضای نهضت آزادی بود و فردی میانه رو به شمار می رود،یکی از کسانی است که مورد توجه سفارت آمریکا بوده است .
8. قطب زاده ، صادق (اولین رئیس صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و وزیر خارجه ی دولت موقت ) ) صادق قطب زاده که در ابتدای انقلاب با آن همراهی می کرد و پست های گوناگونی رانیز به خود اختصاص داد، پس از آنکه توانست با جاه طلبی های فراوان به آنچه که می خواست دست یابد، به تلاشی برای براندازی نظام جمهوری اسلامی اقدام کرد که حاصل آن اعدام وی بود.
9. متین دفتری ، هدایت الله وی که رهبر جبهه ی دموکراتیک ملی از گروه های لیبرال و راست گرای طرفدار غرب بود، در اسناد لانه ی جاسوسی بارها به او اشاره شده و ادعا شده که حزب وی می تواندحزب سیاسی نیرومندی در دولت ایران باشد.
10. مقدم مراغه ای ، رحمت الله (اسم رمز: اس . دی پروب / 1 پ 1،استاندار آذربایجان شرقی در دولت موقت و رئیس حزب منحله ی خلق مسلمان ) شاید مقدم مراغه ای را بتوان اولین فردی دانست که به دنبال افشای اسناد لانه ی جاسوسی که در مورد وی بود، مجبور به کناره گیری و فرار شد.
11. میناچی ، ناصر (وزیر ارشاد ملی در دولت موقت و از نزدیکان سیدکاظم شریعتمداری ) ناصر میناچی ـ از وزیران دولت موقت ـ نیز برخی از اسناد سفارت سابق آمریکا را به خود اختصاص داد و حجم فراوان تماس های او و آمریکاییان نشان می دهد که وی نیزیک منبع اطلاعاتی مناسب برای آمریکایی ها محسوب می شده است .
12. نزیه ، حسن (اسم رمز: اس . دی . پوتی ، مدیر عامل شرکت نفت دردولت موقت ) ضدیت نزیه با انقلاب اسلامی و مواضع ضدانقلابی او به اندازه ای بود که وی ، قبل ازافشای اسناد لانه ی جاسوسی ، از کشور فرار کرد؛ زیرا دادستانی انقلاب اسلامی وی رابه خاطر عملکردش به دادگاه احضار کرده بود.
13. یزدی ، ابراهیم (وزیر خارجه ی دولت موقت ) هرچند که مأموران سفارت آمریکا بر این عقیده بودند که ابراهیم یزدی ، فردی مذهبی تر بود و به خط میانه وابستگی کمتری داشت ، اما در جاهای مختلف اسناد، برجاه طلبی های شخصی و قدرت طلبی او و نیز امکان جایگزینی او به جای امام تأکید شده و به تماس و مذاکره و کسب اطلاعات از وی تمایل نشان داده شده است .
اما در فضای بین الملل نیز خبرهای جالبی وجود داشت دراجتماعی بی سابقه شورای امنیت سازمان ملل با پانزده رای بر آزادی فوری گروگانها تاکید می کند در این میان حتی شوروی نیز رای مثبت می دهد.
حدود 58 روز پس از جریان تسخیر شورای امنیت با 11 رای موافق وبی هیچ مخالفتی وبا ممتنع بودن رای شوروی و چک اسلواکی تصویب می کند که ایران بای تا 18 دی 1358 گروگانها را آزاد کند و اگر در این مدت گروگانها آزاد نشود قطعنامه ی شدیدتری صادر خواهد شد .
همزمان والدهایم دبیر کل سازمان ملل، تصمیم می گیرد شخصاً به ایران برود . اما روزنامه های ایرانی با عکسی قدیمی از او استقبال می کنند. در آن عکس والدهایم بر دست اشرف پهلوی، خواهر شاه، بوسه می زند. روزنامه جمهوری اسلامی در زیر این عکس این گونه به والدهایم طعنه می زند:«آقای والدهایم، این شما هستید که بر دست بدکاره ای بوسه می زنید. والدهایم به ایران می آید، اما هیچ یک از مقامات رسمی حاضر به دیدار او نمی شوند و او پس از سه روز بازمی گردد و هنگام بازگشت به شورای امنیت پیام می دهد که اعمال زور علیه ایران تنها به تشدید مقاومت آنها می انجامد.
140روز بعد کارتر در ۲۶ مارس ۱۹۸۰ (چهارم فروردین ۱۳۵۹) نامه ای محرمانه خطاب به امام می نویسد و اعلام می کند: «ما آماده پذیرش حقایق جدید که مولود انقلاب ایران است، می باشیم. این امر همچنان هدف و آرزوی ماست، زیرا من تصور می کنم که ما هدف واحدی را که صلح جهانی و برقراری عدالت برای همه ملل است، تعقیب می کنیم. »
اما امام خمینی با شجاعتی خارق العاده دستور می دهد تا نامه کارتر منتشر شود. در آمریکا انتشار این نامه یک افتضاح سیاسی برای کارتر بود.
اما افتضاح دیگری برای آمریکا شکست در عملیاتی بود که برای آزاد سازی گروگانها صورت گرفت ، و در صحرای طبس سیلی محکمی از امدادهای الهی خورد.
پس از مدت ها کشمکش بالاخره امام خمینی شروط چهارگانه ای را برای آزادی گروگانها اعلام می کند؛ بازگرداندن دارایی های شاه، تعهد به عدم مداخله در امور ایران، آزاد کردن داراییهای ایران در آمریکا و لغو ادعاهای آمریکا علیه ایران
موقعیت کارتر به عنوان سخنران تبلیغاتی انتخابات ریاست جمهوری همچون شمشیری دو لبه بود. برگشت با سلامت گروگانها انتخاب کارتر را حتمی می کرد اما اشتباه یا واکنشی عصبی امیدهای رونالد ریگان را پررنگ می کرد.
اشپیگل نوشت: «زمانی ایالات متحده می توانست تصمیم بگیرد که چه کسی در ایران بر مسند قدرت بنشیند، اما امروز، در ،۱۹۸۰ آیت اللهی در تهران می تواند سرنوشت انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده را تعیین کند.»
رهبر معظم انقلاب، حضرت آیت اللّه خامنه ای درباره نتایج عظیم تسخیر لانه جاسوسی می فرماید:
... مسئله، مسئله سفارت و اعضای آن و این قبیل مسائل نبود؛ مسئله این بود که امپراتوری عظیم زر و زور و تزویر با این عرض و طول در دنیای معاصر که تمام ملت ها و رهبرانشان را در مواجهه با قدرت استکباری خود، تحقیر می کند و دولت های برخاسته ازملت ها را به چیزی نمی انگارد و هر وقت اراده کند، آنها را برمی دارد و یا به آنها تهاجم می کند، یک جا تحقیر بشود و به دنیا نشان داده شود که زورِ زورگویان یک چیز مطلق نیست و اراده مستکبران امر غالب بر فطرت جهان نیست. آنها خواستند این باور غلط در ذهن مردم واقع بشود، در حالی که این باور واقعیت ندارد. آمریکایی ها در آن حادثه تحقیر شدند که هنوز هم غبار ملامتش از چهره سردمداران مستکبر آمریکا زدوده نشده است و در آینده هم زدوده نخواهد شد.
منبع : جعفر قهرمان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست