یکشنبه, ۱۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 2 February, 2025
مجله ویستا

تزریق مرگ در شریان جامعه


تزریق مرگ در شریان جامعه

بحران مصرف مواد مخدر شیمیایی همچون آمپول های مخدر در سراسر كشور از جمله غرب كشور نیز روند فزاینده ای پیدا كرده است

بحران مصرف مواد مخدر شیمیایی همچون آمپول های مخدر در سراسر كشور از جمله غرب كشور نیز روند فزاینده ای پیدا كرده است.

مشاهده منظره افرادی كه در برخی محله ها و بوستان ها در حال تزریق آمپول مخدر هستند در بسیاری از شهرها تكراری شده است همانطور كه وجود سرنگ های خون آلود مخصوص تزریق انسولین در سطح معابر تعجبی بر نمی انگیزد.

افزایش سرنگ انسولین در سطح خیابان ها و بوستان ها در حالی است كه تعداد مبتلایان به بیماران دیابتی افزایش خاصی نیافته است.

آنچه كه تغییر كرده افزایش عرضه مواد مخدر شیمیایی از جمله آمپول های مخدر و گرایش به تزریق این نوع آمپول ها به وسیله سرنگ های انسولین است كه از نارسایی اجتماعی و به تعبیری «دیابت اجتماعی» خبر می دهد.

تزریق كنندگان آمپول های شیمیایی از لحاظ سن و جنس با تیپ سنتی معتادان تزریقی فرق می كنند، تزریقی های جدید بیشتر جوان و از خانواده های متوسط شهری هستند.

ظاهر آنان از نظر پوشش و صورت هیچ شباهتی با ظاهر زرد زرنگ و ژولیده معتادان تزریقی ندارند و سرحال به نظر می رسند اما با این وجود مرگ در حال جویدن اندام های داخلی آنان است.

گزارش خبرنگاران مراكز ایرنا از استان های كرمانشاه، همدان، لرستان، ایلام و كردستان بیانگر افزایش مصرف مواد مخدر شیمیایی به خصوص تزریق آمپول های مخدر است. شیوع مصرف این نوع مواد مخدر در استان هایی مانند كردستان و ایلام كه از دیرباز از حیث آلودگی مواد مخدر در ردیف استان های پاك قرار دارند نشانه عمق تهدید این نوع مواد است. تهدیدآورتر این است كه كارگاه تولید خانگی و غیراستاندارد این مواد شیمیایی در یكی از شهرهای استان های پاك كشف شده است.

دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر كردستان دراین خصوص گفت: كردستان به لحاظ اعتیاد به مواد مخدر طبیعی و مصنوعی در ردیف های پایانی رده بندی استان های كشور قرار دارد.

«سعید قاسمی آزادخانی» با اشاره به شیوع مواد مخدر مصنوعی و شیمیایی در كشور گفت: در استان كردستان هم به عنوان استانی كه جدا از كشور نیست این بحث مطرح است.

وی افزود: مصرف داروهایی مانند آمپول تمجیزك و بایزور در میان معتادان به چشم می خورد كه گاهی اوقات منجر به فوت آنان می شود.

وی در مورد چگونگی توزیع و یا وارد شدن این نوع دارو به استان می گوید: این دو نوع آمپول در لابراتوارهای خانگی و بیشتر به صورت دست ساز تولید می شوند كه عاملان اصلی آن در سنندج دستگیر و به مقامات قضایی تحویل داده شدند.

درایلام نیز، اعلام خبر متلاشی شدن یك باند تهیه و توزیع آمپول های شیمیایی مواد مخدر نظیر تمجیزك و افزور در ماه گذشته و تاثیر بد آن برافكار عمومی را می توان به صدای پای مرگ در كوچه و خیابان تشبیه كرد. صدایی كه سبب جلب توجه افكارعمومی جامعه به كلماتی جدید شده و پرده از دامی دیگر بر سر راه جمعیت جوان این استان برمی دارد.

مسوول مراكز خودمعرف بهزیستی ایلام نیز در این خصوص از آمپول های مخدر شیمیایی و كراك به عنوان دو ماده جدید مصرفی بین معتادان این استان نام برد.

«ایوب مروتی» افزود: این مواد شیمیایی كه در تركیب آن از مواد شیمیایی و حتی قرص های فاسد استفاده شده در یك سال گذشته به صورت فراوانی وارد این استان شده و برخی افراد را گرفتار كرده است.

«پریوش رحیم پور» پژوهشگر مسایل اجتماعی، در خصوص انواع مواد مخدر مصرفی در كشور و متاثر از آن در استان ایلام از تریاك، حشیش، هرویین و از چندی قبل كراك، شیشه و آمپول های تمجیزك و افزور نام برد.

وی گفت: با نیم نگاهی به سیر تاریخی پدیده اعتیاد می توان از كراك، شیشه و آمپول های افیونی به عنوان جدیدترین مواد مخدر مصرفی معتادان ایلامی نام برد.

استان لرستان با یك میلیون و ۷۵۰ هزار نفر جمعیت كه حدود ۷۰ درصد آن راجوانان تشكیل داده اند، امروزه با تهدید جدی اعتیاد و قاچاق موادمخدر مواجه شده است. روزانه یك نفر در لرستان بر اثر عوارض مصرف موادمخدر جان خود را از دست می دهد.

نتایج یك تحقیق نشان می دهد كه از ۴۸ تن مواد مخدر مكشوفه كشور در سال ،۶۱ حدود ۲۱ تن آن در استان لرستان كشف شده كه بیانگر رغبت مضاعف قاچاق موادمخدر در این استان است.

از سوی دیگر حدود ۵۱ درصد زندانیان دربند این استان محكومین و متهمین مربوط به قاچاق و اعتیاد به موادمخدر هستند.

قرارگرفتن لرستان در مسیر ترانزیت كالا و حصول درآمدهای هنگفت قاچاق موادمخدر از یك طرف و گستردگی مشكلات حاكم اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی از سوی دیگر باعث شده كه این استان از نظر تولید قاچاقچی موادمخدر و معتاد در زمره استان های صدرنشین كشور باشد.

زمینه اعتیاد و قاچاق مواد مخدر در لرستان در كنار گسترش این معضل در اكثر نقاط شهری از افزایش سطح مصرف مواد مخدر شیمیایی در این استان خبر می دهد.

در استان همدان نیز روند مصرف آمپول های مواد مخدر و دیگر مخدرهای شیمیایی فزاینده است.

در یك روز تعطیل در یكی از داروخانه های مركز شهر همدان دو ردیف مراجعه كننده دیده می شد، تعدادی از آنها به صورت عادی منتظر دریافت داروهای نسخه شده و تعداد بیشتر دیگر در بیرون داروخانه متقاضی دریافت سرنگ به ویژه خاص تزریق انسولین بودند.

متصدی داروخانه در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: از شروع كار روزانه داروخانه تا ساعت یك بعد از ظهر حدود ۷۰۰ سرنگ به این افراد داده شده است. اگر چه تسهیل در دادن سرنگ به معتادان تزریقی باعث جلوگیری از استفاده مكرر و دسته جمعی از سرنگ و در نتیجه پیشگیری از بیماری هایی چون ایدز می شود اما وجود تقاضای زیاد برای دریافت سرنگ به شدت نگران كننده است.

معاون مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی استان همدان نیزازمعضل گرایش جوانان به استفاده از مواد مخدر شیمیایی ازجمله مواد مخدر شیمیایی تزریقی خبر داد و خواستار تلاش خانواده ها برای جلوگیری از گسترش این مشكل شد. سرهنگ «علیرضا ملاحت» گفت: «نورجیزك»، «اورجیزك»، «تمجیزك»، «بوپروجیزك» از جمله ۲۰ نوع آمپول مخدر خانواده موسوم به «جیزك»ها است كه در سطح كشور و همچنین همدان مشاهده و كشف می شود.

وی گفت: این آمپول های مخدر عمدتا از كشورهای هندوستان و پاكستان به صورت قاچاق به ایران وارد می شوند و از طریق استان های مركزی به غرب كشور می رسد.