چهارشنبه, ۱۹ دی, ۱۴۰۳ / 8 January, 2025
مجله ویستا

رییس جمهوری با تمام امکانات


رییس جمهوری با تمام امکانات

تحلیل روز ۵۷ روز دیگر در ایران انتخاباتی برگزار خواهد شد که می بایست آن را پرماجراترین انتخابات تاریخ جمهوری اسلامی دانست این انتخابات اگر چه بنا بر عرف سیاست ایران بنا بود یکی از آرام ترین و کم چالش ترین انتخابات ایران باشد, اما به نظر می رسد اصرار دولتمردان در قدرت, جهت تغییر بخش قابل توجهی از عرف های سیاسی ایران, سرانجام دامان خودشان را نیز گرفت

تحلیل‌روز ۵۷ روز دیگر در ایران انتخاباتی برگزار خواهد شد که می‌بایست آن را پرماجراترین انتخابات تاریخ جمهوری اسلامی دانست. این انتخابات اگر چه بنا بر عرف سیاست ایران بنا بود یکی از آرام‌ترین و کم‌چالش‌ترین انتخابات ایران باشد، اما به نظر می‌رسد اصرار دولتمردان در قدرت، جهت تغییر بخش قابل توجهی از عرف‌های سیاسی ایران، سرانجام دامان خودشان را نیز گرفت و رییس دولتی را که مطابق قوانین نانوشته هنوز ۴ سال دیگر می‌بایست رییس‌جمهور باشد را ناگزیرنمود تا با ورود به رقابتی دشوار تلاش نماید طلب ۴ ساله‌اش از عرف را این‌بار از رقبای انتخاباتی باز پس بگیرد. اما محمود احمدی‌نژاد در این رقابت اگر چه به سبب نحوه عملکرد ۴ ساله‌اش با انتقادات فراوانی، هم در میان همفکران اصولگرا و هم در میان افکار عمومی مواجه است، اما از امتیازات و ویژگی‌هایی نیز برخوردار است که قطعاً نمی‌توان آنها را نادیده گرفت. ناظری دلداده مجری اولین و شاید چالش برانگیز‌ترین امتیاز دولت نهم در انتخابات آینده که دل‌نگرانی‌های زیادی را نیز در میان اصلاح‌طلبان پدیدآورده، همسویی دولت با ناظران انتخاباتی در برگزاری انتخابات پیش رو می‌باشد. تا پیش از این، هیچ‌گاه نهاد ناظر بر برگزاری انتخابات یعنی شورای نگهبان، تا بدین حد با دولت همسو نبوده است.

همدلی مجریان و ناظران این انتخابات از چندی پیش به بزرگترین دغدغه اصلاح‌طلبان بدل شده که دبیر شورای نگهبان به میان ناظران انتخاباتی رفت و ضمن هشدار به آنان مبنی بر این‌که دشمنان ایران اسلامی که در فکر براندازی نرم بودند، به دنبال این هستند که رییس‌جمهوری برسرکارآید که به خودشان و مقاصدشان نزدیک‌تر باشد از ویژگی‌های منحصر به فرد دولت نهم و رییس آن سخن به میان آورده بود. این سخنان چندی بعد با واکنش ناظران سیاسی و به ویژه اصلاح‌طلبان مواجه شد و شیخ اصلاحات را بر آن داشت تا با انتشار نامه‌ای سرگشاده حجت را با دبیر شورای نگهبان تمام کند. چندی بعد اما اصلاح‌طلبان نگران‌تر از همیشه اعلام نمودند که در پی آنند تا با تشکیل کمیته‌ای زیر نام صیانت از آرا تا حدودی از نگرانی‌هایشان در بحث سلامت انتخابات کم کنند، اما این درخواست خیلی زود با واکنش منفی ناظران و مجریان انتخابات مواجه شد و سخنگوی شورای نگهبان را بر آن داشت تا در همان روزی که حتا ریاست‌جمهوری زنان را نیز مجاز شمرد، تشکیل چنین کمیته‌ای را غیر قانونی اعلام دارد. به گزارش ایسنا، کامران دانشجو با اشاره به درخواست رییس ستاد میرحسین مبنی بر تشکیل کمیته صیانت از آرا گفت: این‌که عده‌ای این موضوع را مطرح می‌کنند که چنین کمیته‌ای تشکیل شود، من‌درآوردی است و به درد خودشان می‌خورد و بعضاً از جایی هم قلقلک می‌شوند که چنین کمیته‌ای تشکیل شود که این حرف‌ها را بزنند. آنها می‌گویند و ما هم می‌خندیم. وی همچنین با تاکیید بر این‌که از دولت حمایت می‌کند، افزود: معتقدم اگر این کار را نکنم به موقعیتی که در آن قرار گرفته‌ام خیانت کرده‌ام. تنها با نیم نگاهی به همین چند اظهار نظر پیش‌گفته، به نظر می‌رسد که دیگر نیاز به اقامه دعوی یا کاربست بحران جهت اثبات عدم بی‌طرفی ناظران و مجریان در انتخابات آینده نمی‌باشد. از سیب‌زمینی تا سکه تمایل مجریان و ناظران انتخابات به رییس‌جمهور کنونی، تنها امتیاز احمدی‌نژاد در انتخابات پیش رو نیست، چرا که وی به سبب حضورش در راس قوه مجریه از امکاناتی برخوردار است که خواه نا خواه، سایر رقبای انتخاباتی‌اش از آن محرومند. امری که اگر چه کم و بیش در خصوص کلیه نامزدهای که در حین رییس‌جمهور بودن نامزد انتخابات آتی هستند صادق است، اما نحوه بهره‌برداری انتخاباتی احمدی‌نژاد از آن، به گونه‌ای است که حتا جریانات اصولگرای حامی وی را نیز به اعتراض واداشته است. فارغ از وعده‌های رییس‌جمهور مبنی پرداخت نقدی یارانه‌ها که از یک سال پیش بدین سو محور اصلی تمام سخنرانی‌های مردم‌انگیز احمدی‌نژاد را تشکیل می‌دهد، از ابتدای سال جاری بهره‌برداری‌های تبلیغاتی رییس‌جمهور از امکانات دولتی به نحوی کم‌سابقه افزایش یافته است.

توزیع سیب‌زمینی رایگان در مناطق مختلف کشور، توزیع پول نقد بالغ بر ۱۲ میلیون تومان در یک جلسه میان کارکنان وزارت کشور به نام عیدی یا ثبت نام از دانشجویان کوی دانشگاه جهت دریافت عیدی به مبالغ صد و دویست هزار تومان از رییس‌جمهور، تنها بخشی از سریال انتخاباتی احمدی‌نژاد با بهره‌برداری از امکانات دولتی بود، امری که در فاز آخر خود با اهدای سکه‌هایی به نام هدیه تولد به کارمندان نهاد ریاست‌جمهوری تکمیل شد. امری که روز گذشته حتا با اعتراض روزنامه جمهوری اسلامی یکی از روزنامه‌های اصولگرای کشور نیز مواجه شده بود. جمهوری اسلامی در این زمینه می‌گوید: کارکنان این نهاد هرچند از گرفتن سکه بدشان نیامده، اما از این‌که چرا در نزدیکی انتخابات آقای رییس‌جمهور یادش آمده سکه به آنها بدهد؛ به شدت تعجب کرده و آن را حرکتی تبلیغی آن‌هم از کیسه بیت‌المال می‌دانند. اما آیا تمام آنچه در بالا از آن زیر نام امکانات یک رییس‌جمهور نام برده شد، می‌تواند احمدی‌نژاد را در بازپس‌گیری ۴ سال طلب ریاست‌جمهوری‌اش یاری کند‌؟ آنچه مسلم است بخش عمده‌ای از امکانات پیش‌گفته می‌تواند در میان طبقات متوسط شهری که بخش قابل توجهی از صاحبان رای را تشکیل می‌دهند به مثابه یک ضد تبلیغ عمل نماید. تمایل قدرت برتر جهت استیلای نظر خود و پخش پول از آن‌دست مسایلی است که می‌تواند با شکل دادن مقاومت منفی در میان رای‌دهندگان آنان را ترغیب به رای دادن به ضرر چنین تفکری نماید. از این رو به نظر می‌رسد چنانکه این رویکرد احمدی‌نژاد تداوم یابد، آرای خاموش ایرانیان که بیشتر در سبد رای مخالفان رویکرد کنونی احمدی‌نژاد ریخته خواهد شد در انتخابات آینده آمدن به صحنه را بر ماندن در خانه ترجیح داده و بدین ترتیب رویکرد تبلیغی وی که به قصد کسب رای در انتخابات آینده سازماندهی شده بود به مثابه یک ضد تبلیغ با بیدار کردن آرای خفته، زمینه شکست وی در انتخابات را فراهم می‌نماید.