چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

۱۰ فرمان چشم پزشکان در فصل تابستان


۱۰ فرمان چشم پزشکان در فصل تابستان

تابستان شرایط خاص خودش را دارد از گرمای شدید و طولانی شدن روزها گرفته تا تعطیلات مدارس و برنامه ریزی برای اوقات فراغت بچه هایی که به سرگرمی هایی مثل شنا, دوچرخه سواری, کوه نوردی و بازی های کامپیوتری روی می آورند

تابستان شرایط خاص خودش را دارد؛ از گرمای شدید و طولانی شدن روزها گرفته تا تعطیلات مدارس و برنامه‌ریزی‌ برای اوقات فراغت بچه‌هایی که به سرگرمی‌هایی مثل شنا، دوچرخه‌سواری، کوه‌نوردی و بازی‌های کامپیوتری روی می‌آورند. زیر آفتاب تابستان، محافظت از چشم‌ها دشوارتر و ضروری‌تر است. به واسطه گازهای گلخانه‌ای و آلودگی هوا، لایه محافظت‌کننده جو زمین ضعیف‌تر شده و امواج فرابنفش و مضر خورشید راحت‌تر به چشم‌ها آسیب می‌زند. قرمزی و التهاب چشم، خشکی چشم، ناخنک و آب‌مروارید همگی محصول همین قضیه‌اند. چه باید کرد؟ ...

۱) خطر ناخنک: بر اثر نور خورشید ابتدا برجستگی زردرنگی در نزدیک سیاهی چشم در طرف داخل ایجاد شده که به تدریج اطرافش رگ‌های قرمز به وجود آمده و التهاب پیدا می‌کند و سپس به مانند یک ضایعه گوشتی برجسته درآمده که تمایل دارد به طرف وسط سیاهی چشم برود و درنهایت جلوی دید را می‌گیرد. در این موقع اگر عمل جراحی هم بشود، دید خیلی افت کرده و برنمی‌گردد. بهترین موقع عمل همان ابتدای ورود ناخنک به سیاهی چشم است، آن هم با تکنیک‌های خاص و مصرف قطره‌های ضدعود ناخنک.

۲) برنزه شدن و مخاطرات چشمی: برنزه شدن سفیدی چشم و ایجاد حلقه برنزه دور سیاهی چشم که در افراد با پوست گندمی و تیره بیشتر بر اثر نور خورشید به وجود می‌آید و کلا رنگ سفیدی چشم و جلای آن به زردِ کاهی تبدیل می‌شود. مصرف عینک آفتابی استاندارد در تمام مواقع روز لازم است.

۳) خطر آب‌مروارید: عدسی چشم به تدریج کدر شده و جلوی دید انسان را می‌تواند به طور کامل بگیرد. ابتدا دید ناراحت‌ مثلا سوزش موقع مطالعه و تلویزیون و ایجاد پخش شدن نورآفتاب در صبح جلوی چشم و سپس احساس دیدن دود در مسیر تصاویر و بعد از آن کدورت دید. یکی از دلایل اصلی ایجاد آب‌مروارید، اشعه ماورای‌بنفش خورشید است.

۴) خطر پیرچشمی زودرس: نور شدید و گرمای خورشید به خصوص در مناطق حاره باعث سفت شدن و از دست دادن آب عدسی چشم به‌طور دایم می‌گردد که سبب پیرچشمی زودرس شده و شخص نمی‌تواند در فاصله نزدیک مطالعه معمولی را انجام دهد و باید دست خود را دورتر ببرد تا تصاویر واضح گردند. استفاده از عینک آفتابی مناسب، مصرف ویتامین‌ها و آنتی‌اکسیدان‌های مفید و عینک مطالعه لازم است.

۵) خطر خشکی چشم: در خشکی چشم قرمزی چشم‌ها، سوزش و احساس جسم خارجی در چشم (مثل وجود مژه یا شن و خاک) احساس می‌‌گردد. خشکی چشم در افراد زیر بیشتر رخ می‌دهد:

▪ آنهایی که زمینه ژنتیکی دارند، مثل مبتلایان به انواع بیماری‌های مفصلی و رماتیسمی (که البته در زنان شایع‌تر است)

▪ کسانی که انواع خاصی از داروهای اعصاب یا داروی ویژه دیگری مصرف می‌کنند.

▪ کسانی که بیش از حد با کامپیوتر کار می‌کنند.

▪ کسانی که کشیک شب دارند یا بی‌‌خواب هستند. خوابیدن برای درمان خشکی چشم بسیار لازم است. پلک‌ها حداقل شش ساعت در شب چشم را مثل پانسمان می‌پوشانند و در صبح چشم به راحتی بازمی‌گردد. در درمان خشکی چشم از بین بردن عوامل زمینه‌ساز، مصرف عینک آفتابی و عینک حتی در داخل خانه، مصرف مداوم قطره‌های اشکی (نوع بدون ماده نگه‌دارنده ارجح است) و ژل و پماد برای شب موقع خواب ضروری است. مصرف منظم کپسول‌های امگا۳ در بهبودی عوارض خشکی چشم ثابت شده است که تبخیر سطحی اشک را کمتر می‌کند.

۶) خطر پوسیدگی مرکز بینایی در ته چشم: اگر در افراد مسن دید مرکزی از بین برود، شخص در هنگام روبه‌رو شدن با فردی دیگر فقط اطراف محیط صورت او را می‌بیند ولی چشم و ابرو و دهان طرف مقابل را نمی‌بیند. در افراد با رنگ چشم روشن (آبی و سبز و عسلی) چون میزان بیشتری از اشعه ماورای‌بنفش خورشید در طی سالیان مدید به تدریج روی مرکز دید آنها ایجاد پوسیدگی و تحلیل مرکز دید می‌کند، این اتفاق بیشتر می‌افتد (البته زمینه‌های ژنتیک و یا چربی خون بالا نیز در بروز آن موثر گزارش شده است) در اینجا نیز مصرف عینک آفتابی استاندارد ضروری است. عینک آفتابی استاندارد و مناسب عینکی است که به خوبی جلوی چشم‌ها را بپوشاند. قوس زیاد نداشته باشد چون باعث خستگی چشم، سرگیجه به علت ایجاد منشور می‌گردد. رنگ قهوه‌ای یا خاکستری مناسب‌ترین رنگ است. باید رنگ تصاویر آن سوی عینک طبیعی دیده شود و هیچ احساس فشاری روی دید یا حتی بینی احساس نشود و ایجاد احساس فشار و سردرد نکند و تا ۴۰۰ نانومتر اشعه مضر فرابنفش را بپوشاند. اگر دارای لایه آنتی‌رفلکس از طرف داخلی باشد، باعث رفع خستگی چشم نیز می‌گردد. این گونه عینک‌ها لزوما نباید حتما مارک‌دار باشند. حتی یک عینک با قیمت زیر صدهزار تومان هم می‌تواند همین شرایط را داشته باشد.

۷) آسیب‌های چشمی ناشی از کامپیوتر: در تابستان متاسفانه خیلی‌ها به واسطه اینکه برنامه‌ریزی مناسبی برای ورزش یا سایر فعالیت‌های مناسب ندارند، به سراغ بازی‌های کامپیوتری می‌روند که متاسفانه عوارض زیادی در پی دارد از خشکی چشم گرفته و خستگی و سوزش چشم و قرمزی آنها تا سردرد و درد گردن و شانه و بروز تیک در پلک‌ها (پرش بدون اختیار پلک و یا پلک زدن‌های غیرارادی) و حتی صورت و گردن و شانه، تشنج، کاهش رشد قدی به دلیل عدم تحرک، افزایش وزن و عوارض بسیار متعاقب آن در سال‌های بعد. حتما بارها شنیده‌اید که آقای بیل‌گیتس (صاحب شرکت مایکروسافت) که سازنده انواع نرم‌‌افزارهای رایانه‌ای است به بچه‌های خود پیشنهاد کرده بود که به بیش از ۴۵ دقیقه با کامپیوتر بازی نکنند. به هر حال زدن عینک ضداشعه جلوی مانیتورهای قدیمی (غیر از LCD)، استراحت در بین استفاده از کامپیوتر و گاهی استفاده از قطره اشکی بدون ماده نگه‌دارنده در موارد خشکی چشم موثر است. مساله ثابت شده دیگر این است که نگاه مستمر به نزدیک و یا انجام کارهای مرتب به چشم فشار آورده و عضلات چشم خسته شده و علاوه بر آن نزدیک‌بینی پیشرونده ایجاد می‌گردد و عدسی چشم تغییر حالت می‌دهد. معمولا پیشرفت‌ ضعف بینایی از نوع نزدیک‌بینی تا ۱۸ سالگی ادامه می‌یابد. البته زمینه ژنتیکی مساعد نیز رکن مهم این ضعف است و در مواردی حتی تا سالیان بیشتر! لذا مراقبت از چشم‌ها قبل از ایجاد چنین عوارضی لازم است.

۸) استخر و مخاطرات چشمی: اگر فردی قصد ورود به استخر را دارد، طبیعی است که نه از لنز خود استفاده کند و نه از عینک. مصرف لنز داخل آب ممنوع بوده باعث عوارض چشمی و خرابی لنز می‌شود. حتی گاهی لنز در آب فورا مفقود می‌گردد. افراد با چشم‌های حساس به آب کلردار حساسیت نشان می‌دهند و توصیه می‌شود کلیه گروه‌ها از عینک‌های شنای مخصوص و استاندارد و مناسب استفاده نمایند. عینکی که آب از بغل آن داخل نشود، بخار نکند و دید طبیعی بیرون از آب و در زیر آب داشته باشد. متاسفانه بیشتر عینک‌های موجود در بازار لوازم شنا از نوع غیراستاندارد و ازران‌قیمت است و هیچ خاصیتی ندارد. در آب بعضی استخرها ممکن است غیر از کلر مواد افزودنی نامشخص دیگری نیز باشد که عوارض نامشخصی برای چشم دارد، پس لازم است کلیه افراد از باز نگه‌داشتن چشم زیر آب بدون عینک پرهیز نمایند چون باعث ورم لایه اول قرنیه به نام اپی‌تلیوم شده که پس از خروج شخص از استخر همه جا را مه‌آلود دیده و دور چراغ‌ها هاله‌های رنگی ایجاد می‌گردد که نشانگر ورم قرنیه است. یکی از عفونت‌های شایع چشمی از آب استخر نامناسب ایجاد می‌شود که به درمان دارویی توسط چشم‌پزشک نیاز دارد.

۹) مسافرت و مخاطرات چشمی: دیدن تصاویر زیبای طبیعت و مناطق سرسبز و سواحل دریا و کوه و آسمان زیبا سیگنال‌های تصویری مناسبی برای قسمت‌هایی از مغز می‌فرستد که باعث تغییر روحیه خسته انسان شده و ایجاد شادابی طولانی‌مدت و تغییرات هورمونی بسیار مناسب می‌نماید و یادآوری این تصاویر حتی در سال‌های بعد نیز انرژی و شادابی خاصی را در انسان ایجاد می‌کند.

۱۰) موارد احتیاط: افراد عمل شده چشمی مثل پیوند قرنیه و جداشدگی شبکیه از شیرجه زدن به صورت غیراستاندارد و با ضربه شدید سطح آب به صورت و چشم کاملا پرهیز کنند چون ممکن است عوارض خطرناکی داشته باشد. ضربه شدید سطح آب به چشم‌های معمولی نیز گاهی باعث خون‌ریزی در چشم می‌گردد.

دکتر شاهرخ میلان

جراح و متخصص چشم