دوشنبه, ۷ خرداد, ۱۴۰۳ / 27 May, 2024
مجله ویستا

غـذای بـیـمـارسـتـان هـم طـعـم و مـزه مـی خـواهـد


غـذای بـیـمـارسـتـان هـم طـعـم و مـزه مـی خـواهـد

لذت بردن از طعم و بافت غذا در فطرت هر انسانی قرار داده شده اما از سوی دیگر و متاسفانه چاقی معضل اجتناب‌ناپذیر قرن است که باید از ابتلا به آن پیشگیری کرد. مردم تقصیری ندارند، قدیم‌ها …

لذت بردن از طعم و بافت غذا در فطرت هر انسانی قرار داده شده اما از سوی دیگر و متاسفانه چاقی معضل اجتناب‌ناپذیر قرن است که باید از ابتلا به آن پیشگیری کرد. مردم تقصیری ندارند، قدیم‌ها خوراکی‌ها و محصولات فرآوری شده این‌قدر متنوع و در دسترس همگان نبود...

مردم هم دلشان به یکی دو مدل شیرینی و کمی چربی طبیعی غذا خوش بود؛ هرچند که تحرکشان هم زیاد بود اما حالا فقط ببینید ما چند نوع دسر داریم! خود من در برنامه‌های تلویزیونی بارها تهیه این خوراکی‌ها را آموزش داده‌ام اما همیشه گفته‌ام که باید در مصرف آنها اعتدال به خرج داد. کسی می‌تواند با خیال راحت دسرهای چرب، شیرین و پرکالری بخورد که در طول روز با تحرک کافی، مقدار قابل‌توجهی کالری بسوزاند. اولین قدم برای سالم‌سازی رژیم غذایی ما ایرانیان می‌تواند آشپزی سالم باشد. مردم باید با سبزی‌ها و میوه‌ها میانه‌شان را بهتر کنند و یاد بگیرند چطور با مواد اولیه سالم، به غذای خود طعم دلچسبی ببخشند؛ مثلا خوردن ماهی بارها توصیه شده اما بیشتر مردم آن را در ظرفی پر از روغن سرخ می‌کنند.

ماهی را باید با روش‌های گریل، کباب یا بخارپز آماده و با انواع سبزی‌ها طعم‌دار کرد. کباب کردنی که ما پیشنهاد می‌دهیم، شاید فریاد اعتراض متخصصان انکولوژی و گوارش را بلند کند که این روش ماده غذایی را پر از مواد سرطان‌زا خواهد کرد اما منظور ما از ترویج این روش طبخ آن غذاهای سوخته‌ای نیست که بسیاری از مردم یادگرفته‌اند! کباب کردن باید در حدی باشد که ماده غذایی ویژگی‌های مطلوب و تازگی خود را از دست ندهد. گاهی مردم می‌گویند غذاهای سالم، مثل غذای بیمارستان‌ها بی‌مزه است و خوردن آن لذت‌بخش نیست اما به نظر من در همان بیمارستان هم اگر آشپزها یاد بگیرند چطور تنوع و طعم مطلوب را در غذاهای سالم ایجاد کنند، همه بیمارها بی‌صبرانه منتظر وعده‌های غذایی‌شان می‌مانند. مدتی قبل مسوولان بیمارستانی از من خواستند که شیوه طبخ غذای سالم را برای بیماران سرطانی که معمولا روحیه خوبی هم ندارند به آنها آموزش دهم؛ من هم از این دست‌اندرکاران خواستم که مرتب غذاهای یک شکل و یک مزه به بیمارانشان ندهند. ظاهر ظرف، چیدمان، تزیین و طعم‌دادن به غذا، هنری است که هر سرآشپزی باید یاد بگیرد. موقع آموزش به این عزیزان با خودم فکر کردم شاید فردا یکی از عزیزان من در آن بیمارستان بستری شود.

سامان گلریز

مدرس آشپزی