چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

موسیقی کودک و ضرورت آموزش آن


ایرنا: كارشناسان معتقدند بايستي به موسيقي كودك به عنوان گزينه‌اي كه مي تواند پيام كودكان ايراني را به ديگر همسن و سالانشان در دنيا منقل كند بيشتر بها دهيم.

به گفته اين كارشناسان ، قابل درك و فهم بودن ، تحرك داشتن ، ملوديك و شاد بودن ، ساده و روان بودن از ويژگي‌هاي موسيقي كودكان بشمار مي‌رود.

حالتهاي موزيكال، ريتم‌هاي زيبا و سوال و جوابهاي ريتميك و تكرار الگوهاي ريتميك كه كودكان در قالب بازي انجام مي‌دادند و بصورت دسته جمعي مي خوانند ميتواند شروع موسيقي كودك را از همين جا دانست.

البته در سالهاي اخيرفعاليت‌هاي بسيار ماندگاري انجام شده كه موسيقي كودك رادر ايران رونق بخشيده است. امروزه خيلي از مردم اين بخش از موسيقي راكمابيش ميشناسند ما در تمام شهرهاي بزرگ اين موسيقي را داريم.

موسيقي كودك يك روند كاملا صعودي را داشته و اگر چه موانعي همچون كمبود نوازندگان چيره دست در اين مسير وجود دارد اما موسيقي امروز رشد كرده وفرهنگ عمومي پذيرش موسيقي بالاتر رفته است.

ناصر نظر آهنگساز و مدرس موسيقي ارف در گفتگو با خبرنگار ايرنا گفت:

موسيقي كودك در ايران هر چند كه نسبت به دهه‌هاي گذشته پيشرفت و روند صعودي داشته ولي براي رسيدن به نقطه مطلوب بايد تلاش بيشتري صورت گيرد.

وي با تاكيد بر اينكه موسيقي كودك به سبب نداشتن رشته آكادميك نسبت به ديگر موسيقي‌هاي كشور جايگاه مطلوب ندارد ، خاطر نشان كرد:متاسفانه هنرستان‌ها و دانشگاه‌هاي موسقي سعي در تربيت نوازنده و مدرس دارند و كمتر متخصص موسيقي كودك تربيت مي‌كنند.

اين آهنگساز و مدرس موسيقي ارف با تاكيد بر اينكه سرزمين ايران مهد هنراست ، اظهار داشت: هر چند كه در موسيقي كودك در مقايسه با كشورهاي خاورميانه بسيار پيشرو است ولي بايد با همت متوليان هنري و فرهنگي بتوان اين هنر را با كشورهاي اروپايي همسطح كرد.

وي با اشاره به ويژگي‌هاي موسيقي كودك گفت: ارائه مفاهيم خاص در عين سادگي ، داشتن ريتمي شاد و تلفيقي از موسيقي محلي و بومي مي‌تواند بر جذابيت موسيقي كودكان موثر واقع شود.

ناصر نظر ادامه داد: متاسفانه در برنامه‌هاي كودك صدا و سيما كمتر به ساخت موسيقي كارشناسي كه جنبه علمي و محتوايي داشته باشد پرداخته شده است و مسوولان از افراد متخصص و تحصيل كرده هيچ مشورتي نمي‌گيرند.

مسعود نظر يكي ديگر از مدرسين موسيقي كودك گفت: شعر يكي از عناصري است كه در موسيقي مشرق زمين بخصوص براي ما ايرانيها اهميت بسزايي دارد لذا بيشتر آثار موسيقايي كه در ايران تصنيف مي‌شود با كلام است كه براي ترسيم و خلق تصوير در يك قطعه موسيقي مي‌تواند موثر باشد.

وي افزود: شعر در موسيقي كودك خيلي مهم است و بسيار اهميت دارد كه كودك بتواند شعر را بخواند و با آن ارتباط برقرار كند، به همين خاطر شاعر بايد متخصص سرودن اشعار كودكان باشد .

آهنگساز قطعات، فرزند ايران، كفش دوزك، صداي سبز، امير بچه ، خاطر نشان كرد: با سازهاي ساده مثل سيلفون ها، فلوت ريكوردها و سازهاي تيغه‌اي و آگوستيك كه نواختني ساده دارد مي‌توان قطعات مناسب براي كودكان ساخت.

وي گفت: استفاده مطلق سازهاي افكتيو مثل ارگ و سينتي سايزر فاجعه است اما متاسفانه به دليل سهل وصول تر و كم هزينه بودن اين سازها رايج شده است.

در ايران از زماني كه اشعار كودكانه از طريق رسانه‌هاي ديداري و شنيداري رونق پيدا كرد، زمينه رشد موسيقي كودك نيز بصورت منسجم و همراه آن فراهم شد به گونه‌اي كه توانست تا حدي به همسن سالان كودكان ايراني در ساير كشورهاي جهان فرهنگ و پيام كودكانه ايراني را منتقل كند.