پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا

بفرمایید سمبوسه داغ


بفرمایید سمبوسه داغ

سمبوسه در گروه ساندویچ ها قرار می گیرد اما غذایی است جنوبی که مردم اهواز علاقه زیادی به خوردن آن دارند

سمبوسه در گروه ساندویچ‌ها قرار می‌گیرد اما غذایی است جنوبی که مردم اهواز علاقه زیادی به خوردن آن دارند...

غذایی که در میان برش‌های نان لواش پیچیده‌ و سرخ می‌شود و با مخلوط‌های مختلفی از مواد غذایی می‌توان داخل آن را پرکرد. البته در صورتی که با خمیر نان تهیه‌شده باشد به آن پیراشکی می‌گویند.

● نکـتـه خانـه‌داری

هر برش نان لواش در این غذا به اندازه یک سوم نان لواش کامل است که باید دولا و مایه روی آن ریخته شود. بهتر است نان‌ها جوری پیچیده شوند که مواد از لابه‌لای آنها خارج نشود زیرا به این ترتیب در روغن داغ می‌سوزد و ترکیب‌هایی ایجاد می‌شود که مصرفشان برای مصرف‌کننده زیانبار خواهدبود. نکته دیگر اینکه سمبوسه‌ها را فقط برای مصرف همان لحظه سرخ کنید زیرا در صورت سرخ شدن و قرارگرفتن در معرض هوا، احتمال اکسیدشدن روغن آن وجود دارد و باعث می‌شود خاصیت سرطان‌زایی پیدا کند.

● مـقـدار کـالـری

مواد این غذا ۱۸۵۰ کیلوکالری انرژی دارد که در صورت تقسیم‌ این عدد به ۸، میزان کالری دریافتی حاصل از خوردن هر سمبوسه به بیش از ۲۳۰ کیلوکالری خواهدرسید.

● مـواد لازم (برای۴ نفر)

نان لواش/ ۸ برش/ ۶۴۰ کیلوکالری

سیب‌زمینی متوسط/ ۲ عدد/ ۱۶۰ کیلوکالری

جعفری، گشنیز و مرزه خرد‌شده/ ۱ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری

گوشت چرخ‌کرده/۳۰۰ گرم/ ۵۵۰ کیلوکالری

پیاز خرد‌شده/ ۱ لیوان/ ۲۵ کیلوکالری

روغن مخصوص سرخ‌کردن/ ۵ قاشق غذاخوری/ ۴۵۰ کیلوکالری

نمک، فلفل‌سیاه و قرمز و زردچوبه/ به‌میزان دلخواه/ ۰ کیلوکالری

● طـرز تـهـیـه

ابتدا پیاز را سرخ‌ و به آن گوشت و ادویه‌ها را اضافه کنید. سیب‌زمینی‌های خرد‌شده و سبزی‌ها را کمی تفت دهید. یادتان باشد که سبزی‌ها نباید زیاد سرخ شوند. شما می‌توانید برای ایجاد طعم ترش در این غذا از تمبرهندی نیز استفاده کنید. برای این منظور تمبرهندی را در مقداری آب حل‌ کنید و از صافی عبور دهید و آب باقیمانده را در مایه سمبوسه بریزید. حالا برش‌های نان لواش را دولا کنید. با قاشق کمی از مایه تهیه‌شده را لای آن بریزید و به صورت مثلثی درآورید. سمبوسه‌ها را در روغن داغ سرخ‌ کنید تا طلایی شوند.

● گــوشــت؛ دوســت اعـصــاب

با خوردن تکه‌ای از این ماده‌غذایی پرپروتئین، تمام اسیدهای آمینه ضروری بدن دریافت می‌شود و به همین دلیل برای افراد کم‌اشتها مناسب است. ویتامین B۱۲ فراوانی که در گوشت قرمز یافت می‌شود، نیاز بدن به این ویتامین که دریافت آن سلامت اعصاب را به همراه دارد، تامین می‌کند زیرا ویتامین B۱۲ در ساخت و حفظ میلین که غلاف نگهدارنده اعصاب است، دخالت دارد. مصرف گوشت به کسانی که به التهاب معده دچارند، سالمندان، ‌بیماران کبدی و یا سیگاری‌ها توصیه می‌شود زیرا این افراد بیش از دیگران در معرض کمبود ویتامین ‌B۱۲ قرار دارند.

● ســیــب‌زمـیـنـی؛ دوســت قــلــب

سیب‌زمینی منبع پتاسیم است بنابراین با خوردن آن می‌توان از بروز بیماری‌های قلبی پیشگیری کرد. فراموش نکنید مصرف سبزی‌های ریشه‌ای مانند سیب‌زمینی می‌تواند به میزان قابل‌ملاحظه‌ای احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش دهد. دلیل این موضوع فیبر و پتاسیمی است که در این ماده‌غذایی یافت می‌شود. البته در موارد کمبود انرژی نیز می‌توان سیب‌زمینی را وارد برنامه غذایی کرد زیرا هر ۱۰۰ گرم سیب‌زمینی، ۱۶ گرم کربوهیدرات دارد و هر گرم کربوهیدرات، ۴ کیلوکالری انرژی تولید می‌کند. گنجاندن این سبزی در برنامه غذایی بیمارانی که دوره نقاهت را طی می‌کنند، بچه‌های کم‌اشتها و ورزشکاران کمبودهای احتمالی انرژی را جبران خواهد کرد.

● مـرزه؛ دوسـت مـعــده

مرزه سبزی علفی یک ساله‌ای است از خانواده نعناع که بوی خیلی نافذی دارد و به‌دلیل تند و تیزی مزه‌اش، کمتر تازه استفاده می‌شود ولی برخی خانواده‌ها در سبزی خوردن هم مقادیری مرزه می‌گذارند یا برای عطر دادن به غذای‌شان از آن استفاده می‌کنند. مرزه خاصیت ضدمیکروب دارد، تعریق را کنترل می‌کند و به‌همین‌دلیل به عنوان برطرف‌کننده تشنگی برای افراد مبتلا به مرض قند تجویز می‌شود. این گیاه ضد ویروس تبخال، ضدکرم، خلط‌آور، محرک و تقویت‌کننده معده است. با اینکه مرزه برای انسان مسمومیت یا عوارضی ندارد اما مصرف بیش از اندازه‌اش به دلیل تند و تیزی می‌تواند التهاباتی را در مخاط دهان ایجاد کند.

● همراه این غذا

مردم اهواز این غذا را با سس تمبرهندی می‌خورند به این ترتیب که تمبرهندی را با آب مخلوط و به شکل سسی غلیظ در می‌آورند و روی سمبوسه می‌ریزند اما شما می‌توانید آن را با سس گوجه‌فرنگی‌ای که خود تهیه‌کرده‌اید، میل کنید. البته یک کاسه ماست چکیده که با خیار و هویج خلال‌شده و جوانه ماش مخلوط‌شده باشد، می‌تواند تکمیل‌کننده وعده غذایی شما باشد.

● اگر کم خون هستید

می‌توانید علاوه بر گوشت قرمز در این غذا از بروکلی خرد شده، گوجه فرنگی و البته فلفل دلمه‌ای رنگی نیز استفاده کنید به این ترتیب بتاکاروتن دریافتی، قابلیت جذب آهن موجود را افزایش می‌دهد و بخشی از آهن موردنیاز بدنتان تامین خواهد شد.

● اگر چربی خون دارید

برای اینکه مقدار چربی مصرفی‌‌تان را کم کنید، می‌توانید سینی فر را چرب‌ کنید و سمبوسه‌ها را در آن بچینید و در فر بپزید به این ترتیب میزان روغن مصرفی به حداقل ممکن می‌رسد. البته افزودن سبزی‌هایی مانند کدو سبز و لوبیاسبز نیز می‌تواند موثر باشد.

● اگر گیاهخوار هستید

می‌توانید به جای گوشت در این غذا از سویا استفاده کنید. نوشیدنی‌‌تان نیز بهتر است دوغ کفیر باشد و با افزودن حبوباتی مانند نخود و عدس (البته به صورت پوره شده)، کیفیت پروتئینی آن را افزایش دهید.

ساقی اخوان