سه شنبه, ۹ بهمن, ۱۴۰۳ / 28 January, 2025
مجله ویستا

نیم میلیون جاسوس مصری خبرچینی می کنند


نیم میلیون جاسوس مصری خبرچینی می کنند

هنگامی که اسم جاسوس شنیده می شود بلافاصله قیافه اشخاصی در ذهن تداعی می شود که در گذشته ها پالتوهایی بلند در زمستان و تابستان بر تن داشتند, همیشه یک رو زنامه سوراخ شده را جلو صورت خود قرار می دادند و از سوراخ روزنامه مردم را زیرنظر داشتند و کوچک ترین حرکات افراد مشکوک را گزارش می کردند

هنگامی که اسم جاسوس شنیده می شود بلافاصله قیافه اشخاصی در ذهن تداعی می شود که در گذشته ها پالتوهایی بلند در زمستان و تابستان بر تن داشتند، همیشه یک رو زنامه سوراخ شده را جلو صورت خود قرار می دادند و از سوراخ روزنامه مردم را زیرنظر داشتند و کوچک ترین حرکات افراد مشکوک را گزارش می کردند.

اگرچه دوران به کارگیری این شیوه ها سپری شده و اکنون از ابزار دیگری از جمله دستگاه های پیشرفته و نامرئی و شنود و استراق سمع استفاده می شود، در کشور مصر هنوز هم از همان شیوه های قدیمی برای جاسوسی استفاده می شود. به گزارش ایلاف، در حال حاضر بیش از نیم میلیون جاسوس در مصر فعالیت می کنند که در مقایسه با کشورهای قدرتمندی همچون امریکا و روسیه رقم قابل توجهی محسوب می شود. تمامی این نیم میلیون جاسوس حقوق بگیر دولت مصر هستند نه اینکه برای «سیا»ی امریکا یا «ک گ ب» روسیه کار کنند.

این افراد در هر نقطه یی از مصر حتی در روستاها و مناطق دورافتاده نیز حضور دارند و همزمان که به کار و حرفه خود اعم از کسب آزاد یا دولتی مشغولند، حرکات و اقدامات افراد پیرامون خود را هم زیرنظر دارند و در صورت سر زدن رفتاری مشکوک بی درنگ سازمان مرکزی امنیتی و جاسوسی مصر را مطلع می کنند. به معنای دیگر، بسیاری از مردم عادی مصر مانند پلیس های مخفی قدیمی رفتار می کنند. دستگاه های اطلاعاتی مصر به مردم عادی در قبال گزارش هایی که ارائه می کنند دستمزد می دهند و به همین دلیل بسیاری از کسانی که کسب و کار پردرآمدی ندارند فرصت را غنیمت شمرده و به صف جاسوسان محلی ملحق می شوند و نه تنها از این طریق معیشت بهتری خواهند داشت بلکه به مرور زمان به یک جاسوس حرفه یی تبدیل خواهند شد.

گفته می شود برخی از این افراد از چهار یا پنج دهه قبل در خدمت سازمان های جاسوسی و امنیتی مصر بوده اند و برایشان مهم نیست رئیس جمهور مصر حسنی مبارک باشد یا انورسادات یا جمال عبدالناصر. آنچه مهم است ارائه گزارش به سازمان های جاسوسی و دریافت پاداش است. البته مقامات دستگاه های جاسوسی مصر به این افراد خبر چین اطمینان کامل ندارند و پس از دریافت گزارش های آنها، خود نیز به تحقیق در خصوص صحت این گزارش ها می پردازند زیرا بارها مشاهده شده که این جاسوسان و خبر چین های محلی با یک شخص بی گناه تسویه حساب شخصی داشته اند و به همین دلیل او را به عنوان مظنون و جنایتکار به سازمان مرکزی امنیتی مصر معرفی کرده اند و شخص بی گناه متحمل مجازات هایی شده است. اما در هر حال این خبرچین ها چشم و گوش افسران جاسوسی مصر به شمار می روند. بسیاری از این جاسوسان محلی که حتی سواد چندانی ندارند تحت آموزش در دستگاه های اطلاعاتی و امنیتی مصر بوده اند.

این افراد حتی یاد گرفته اند با مخالفان روابط خوبی برقرار کرده و وارد محافل و نشست های آنان شوند و فعالیت های آنها را به دولت و اداره اطلاعات مصر گزارش کنند. از جمله تعدادی از آنها حدود دو سال قبل که مصر شاهد اعتراضات و ناآرامی هایی از سوی قضات، وکلا و روزنامه نگاران به سیاست های دولت مبارک بود وارد نشست های معترضان می شدند و حتی با آنها چای می نوشیدند و آنها را همراهی می کردند اما در نهایت هر آنچه را در جریان این نشست های اعتراض آمیز دیده و شنیده بودند به سازمان اطلاعات مصر گزارش دادند. برخی مواقع همین افراد می توانند خطرساز شوند. از آنجا که این اشخاص حلقه مهمی در بازداشت افراد مظنون و خاطی در مصر محسوب می شوند و نخستین کسانی هستند که به دلیل حضورشان در بطن مردم، زودتر از وقوع جرم و شناسایی افراد مشکوک باخبر می شوند، در برخی موارد به منبع خطری واقعی برای دولت تبدیل می شوند زیرا از مسیری که انتخاب کرده اند منحرف شده و به نفع گروه های مخالف و احیاناً جنایتکار فعالیت می کنند. اگر یک گروه مخالف بتواند نظر یکی از این جاسوسان محلی را به نفع خود تغییر دهد، این موضوع به منزله از دست رفتن یک امتیاز از سوی دولت مصر است زیرا جاسوسان و خبرچین های محلی از بسیاری مسائل پشت پرده به دلیل همکاری هایشان با دستگاه های جاسوسی دولت مطلع هستند و در صورت پشت کردن به دولت مصر، خطری جدی و عاملی برای اذیت آن به شمار می روند.

● تاریخ خبر چینی و جاسوسی در مصر

نخستین نشانه های جاسوسی در مصر به سال ۱۸۸۵ و استعمار انگلیس بر مصر باز می گردد. در این سال و در پی اشغال مصر از سوی انگلیس، یک اداره سری در وزارت کشور مصر تاسیس شد که محدود به استان های قاهره، اسکندریه و سوئز می شد. افسران انگلیسی و اروپایی مسوولیت این اداره را بر عهده داشتند. به تدریج دایره فعالیت های این اداره سری به دیگر استان های مصر گسترش یافت و در آن زمان نام «بخش کنترل» بر آن اطلاق شد. در سال ۱۹۲۲ به دستور لرد لنبی نماینده عالی انگلیس در مصر، بخش ویژه مربوط به تحقیقات دارای صبغه سیاسی دایر شد که البته در پی حمله نیروهای مقاومت مصر به نیروهای انگلیسی در آن زمان صورت گرفت. در ۱۷ جولای ۱۹۳۷ دولت وقت مصر دستور تاسیس دفتر تحقیقات جنایی را در وزارت کشور مصر صادر کرد که هدف از آن نظارت بر تحقیقات جنایی در تمام مناطق مصر بود. این دفتر بعدها به شاخه های متعددی تقسیم شد و فعالیت های آن تاکنون ادامه دارد. اگر چه آمار مشخصی در خصوص تعداد جاسوسان رسمی در مصر وجود ندارد، اما براساس برخی گزارش ها و با احتساب خبرچین های محلی بیش از نیم میلیون جاسوس در مصر در حال فعالیت هستند.