جمعه, ۲۸ دی, ۱۴۰۳ / 17 January, 2025
فلسفه ، یار شریعت
نقش عقل در فلسفه اسلامی از آغاز ظهور آن و جدالهای متكلمین اشعری و معتزله چنان تاثیری بر روند فكر و اندیشه بر جای گذاشته است كه كمتر می توان از این تاثیر سخنی بر زبان نیاورد.
شاید به جد بتوان گفت كه سرآغاز آنچه از آن به عنوان فلسفه یاد می شود همین جدال عقل و وحی بوده كه بعدها از سوی فیلسوفان دیگری به گونه هایی مانند اشراق و متعالیه به حل و فصل نسبی به سرانجامی رسید. بحث عقلانیت كه امروزه در برابر حمله های بی امان پسامدرنیست ها و ساختارشكنان طرح شده و ادعای ورشكستگی عقل یا پایان فلسفه ، همان طوری كه مارتین هایدگر و ریچارد رورتی بیان كرده اند، بخشی از ستیز به واقع جاودانه لوگوس و ضدلوگوس است.
ارسطو در اخلاق نیكوماخس فعالیت عقل را برترین فعالیتی می دانست كه در حد توان آدمی است و اعلام می كند كه انسان بیش از هر چیز دیگری عقل است.
فیلسوفان مسلمانی كه شیفته چنین مفهومی از عقل بودند تا حدی از ارتقای آن به مرتبه الوهیت دل نگران شدند چرا كه این ارتقا با مفهوم قرآنی و بسیار دقیق تعالی خداوند در آیه «لیس كمثله شی ئ» ناسازگار بود. از این رو، آنان عقل فعال را چونان واسطه ای میان خدا و انسان و بواقع میان جهان تحت قمر و جهان معقول ماورای آن وضع كردند. همیشه عقل فعال در بطن نظر فلسفه اسلامی ۳ نقش مبنای ایفا كرده كه گاه در مرتبه معرفت شناختی و گاه در مرتبه كیهانی و بعضا در مرتبه صورت های جوهری ظهور پیدا كرده است.
اما در این میان نباید از سنت تهافت نویسی كه بر سنت عقل گرایی فلسفه اسلامی چنان ضربه ای زد كه كمر راست نكرد نیز غافل شد. تهافت الفلاسفه غزالی تا مدتهای مدیدی دستمایه ضربه های گوناگون بر پیكر فلسفه بود و از جدایی دین و فلسفه سخن برمی آورد.
اما بودند فیلسوفانی سكولارگونه بر جدایی عقل و شریعت فریاد سر می دادند و در زمان تنگناهای زمانه كوششهای جدی در باب نشان دادن عقل و ایمان كردند. به تعبیر لئون گوتیه «ابن رشد با نظریه خود، چیزی كمتر از این را منظور ندارد كه در اسلام ، از یكسو میان دین (دین ، نه كلام)، و فلسفه و از سوی دیگر میان فرقه های سیاسی - دینی ، صلحی همیشگی برقرار سازد، تا با كاربرد نظریه وی ، این فرقه ها در آینده ، پس از وی ، فرصت شكل گرفتن را از دست بدهند». اگر چه این قضاوت در دل كتاب مناهج الادله فی عقائد المله ابن رشد نیز آشكار است كه می گوید «منظور من این است كه ، در این كتاب ظاهر عقایدی را كه شرع قصد داشته است عامه مردمان را به آنها برانگیزد، پژوهش كنم ، و در همه این كار، مقصد شارع ص را به حسب كوشش و توانایی جستجو كنیم ، زیرا انسان ها، در این معنا، در این شریعت سخت پریشان شده اند، تا بدانجا كه فرقه های گمراه و گروههای گوناگونی پدید آمده اند كه هر یك از آنها باور دارد كه تنها او بر شریعت آغازین است و هر كس مخالف اوست یا بدعت گزار است یا كافر كه خون و مالش مباح است. همه اینها به دور از مقصد شارع است ، و علت آن ، گمراهی گریبانگیر ایشان از فهمیدن مقصد شریعت است».
بدینسان ابن رشد به منظور از میان برداشتن درگیری های ساختگی میان جهان بینی فلسفی و دینی كه پیش از همه از سوی متكلمان عنوان شده و سپس غزالی به آتش آن دامن زده بود، دو نوشته مهم پدید آورده است: فصل المقال و تقریر مابین الحكمه و الشریعه من الاتصال و (الكشف عن) مناهج الادله فی عقائد المله. در كنار این دو نوشته ، ابن رشد در معارضات خود با غزالی در كتاب تهافت التهافت خود نیز، جابه جا پیوند میان عقل و ایمان و دین و فلسفه پرداخته است. اما باید باور داشت كه فیلسوفان مسلمان هرگز در یقینی و قطعی بودن دریافت حاصل از فرآیند شناختی ، پیوستگی با عقل فعال تردید نكردند و چنین ارتباطی را ویژه طبقه خاصی از فیلسوفان متافیزیكی دانستند.
اگر دقت نظری خاص در باب فیلسوفان اسلامی داشته باشیم و به قول رالز از باب انصاف نظر بیفكنیم قطعا می دانیم كه عقل همواره در جایگاه مناسبی در گستره فلسفه اسلامی نقش خود را ایفا كرده و حتی به قول ابن رشد فلسفه یار شریعت بوده است.
نویسنده:پارسا جاودان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست