پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مگر مد از آسمان آمده است
● اپیزود اول:
دختر تمام تلاشش را میكرد تا دستش را از جیب مانتویش بیرون نیاورد، تازه در دانشگاه قبول شده بود، وقتی وارد كلاس میشد چشمان زیبا و درشتش را با نگرانی به اطراف میچرخاند، تا یك هفته اول كسی از پسرهای كلاس متوجه نشد.
اما روزی كه از پلهها افتاد و زمین خورد همه با حیرت به دست چپ (نگار) نگاه میكردند كه بیشتر به گلولهای از گوشت شبیه بود و هیچ انگشتی نداشت! هیچ وقت به كسی در این مورد چیزی نگفت. تنها دوست و هم اتاقیاش میدانست كه او وقتی گوشت چرخ میكرده، ماشین دستش را جویده بود، تنها به این دلیل كه (نگار) پیراهنی آستین بلند كه آستینش روی انگشتان دستش میافتاده پوشیده بود و ماشین چرخ گوشت سر آستین پیراهن و دست او را... پیراهن آستین بلندی كه آن روزها مد شده بود!
● اپیزود دوم:
صدای نالههای زن در راهروی خلوت بیمارستان میپیچید. دكتر به مچ پای او خیره شده بود. قوزك پایش چنان بیرون زده بود كه حتی پرستاران هم با حیرت به آن نگاه میكردند. دكتر به پای دیگر زن كه هنوز كفش پاشنه بلندش را در نیاورده بود نگاه كرد و با عصبانیت گفت:(خانم! این چه كفشیه كه پوشیدی؟ حالا یك عمر باید تاوان بدهی!) زن گریه میكرد و بریده بریده جملاتی میگفت:...( توی شبكه ...fashion مد شده بود... توی مهمونی پوشیدم، پاشنهاش در اومد و...) سفیدی قوزك زن انگار به او میخندید.
● اپیزود سوم:
سالها پیش كه روپوشهای دمدار مد شده بود، خانمی، از حادثهای وحشتناك جان سالم به در برد. او بعد از پرداختن كرایه به محض پیاده شدن از تاكسی در را بست.
اما هنوز گامی برنداشته بود كه به شدت زمین خورد و تاكسی او را كشانكشان روی آسفالت به دنبال خود میبرد.
فریادهای زن كه داشت روی آسفالت تكهتكه میشد به گوش راننده نمیرسید. ردی از خون و پارچه روی آسفالت كشیده شده بود. رهگذران وقتی راننده را متوجه كردند، بدن تكه پاره زن در خون خود میغلتید و بیهوش افتاده بود.
پس از تلاش پزشكان و ترمیم استخوانهای شكسته، زن در بیمارستان به شكوه گفت:(مانتوی بلند مد شده بود، من هم خریدم، ولی همیشه به جایی گیر میكردم، تا این كه روز حادثه وقتی در تاكسی را بستم متوجه نشدم كه گوشهای از مانتو لای درگیر كرده و..)!
● اپیزود چهارم:
باز هم تصادف! روی تخت بیمارستان مرد در كما بود، زن هم در اتاق دیگری با دست و پایی گچ گرفته نمیدانست كه دختر دو سالهاش در جریان تصادف كشته شده است.
تنها به خاطرش میآمد كه سه نفری با موتورسیكلت به خرید میرفتند، توی خیابان كه خلوت بود مرد هوس كرد كه كمی تندتر براند و دختركش از شادی جیغ بزند، اما یك باره موتور واژگون شد، زن احساس كرده بود كه پایش به داخل سیمهای چرخ عقب كشیده شده بود و... افسر پلیس كه كروكی حادثه را میكشید گفت:(پای زن به پرههای سیمی چرخ عقب گیر كرده و باعث تصادف شده، در واقع شلواری كه زن پوشیده لای چرخ گیر كرده...) پاچه گشاد شلواری كه مد شده بود، به همین سادگی خانوادهای را برای همیشه عزادار كرد.
● اپیزود پنجم:
مرد نشسته بود توی راهروی دادگاه و ناخنهایش را میجوید، بلند میشد، قدم میزد و زیر لب غرغر میكرد تا این كه قاضی او را صدا زد، آمده بود تا زنش را طلاق بدهد، چند لحظه گذشت و بعد صدای فریادهای مرد از توی اتاق بلند شد:
آقای قاضی! چرا دلایلم برای طلاق كافی نیست؟! این زن منو به خاك سیاه نشونده هفتهای یك دست لباس میخرد، هر كیف و كفشی كه مد میشود میخرد، من كارمندم، بدبخت شدم از بس قرض كردم برای خریدهای خانوم! اندازه یك هزارپا كفش دارد ولی باز دیروز رفته كفش خریده، كه این كفش مد است!
دیگه نمیتونم ادامه بدم، مدخواهی زنم زندگیمو متلاشی كرده...)
● اپیزود ششم:
كلانتری شلوغ بود، دو خانواده هنوز هم داشتند با هم بحث میكردند. جوانی كه دماغش شكسته بود به زحمت حرف میزد و به افسر گفت:( این پسره به من گفت (سگ دیوانه) من هم كنترلم را از دست دادم و چاقو كشیدم و زدمش، باید میفهمید توی رستوران جاده پیش اون همه آدم چطور با من حرف بزنه... روی تیشرتم هر چی نوشته، به خودم مربوطه! این مد است، خوشگله، پوشیدمش.
جوان چاقو خورده گفت:(جناب سروان! من گفتم روی تیشرتت نوشته (سگ دیوانه) ! شما خودتون نگاه كنید، maddog به فارسی میشه (سگ دیوانه...)
● مد، تنها به پوشش ارتباط ندارد
آن چه كه خواندید، تنها به مد شدن پوشش ارتباط ندارد، چرا كه خیلی از مسائل روزمره ارتباط به (مد) دارد كه از كشورهای مختلف وارد ایران میشود.
مد تنها لباس نیست، گر چه از لباس آغاز میشود و سرانجام به مسائل اخلاقی ختم میشود و... خیلی از نوجوانان كه از سنین كم، شروع به سیگار كشیدن میكنند، آن را نوعی (مد) میدانند و به خاطر این كه مد شده سیگار بر لب میگذارند.
خیلی از دختران كم سن و سال كه صورت خود را آرایش میكنند، به خاطر مد بودن این كار را انجام میدهند.
خیلی از جوانان كه شلوارهای پاره به تن می كنند، تنها به این خاطر كه مد است، اقدام به این كار میكنند. خیلی از جوانانی كه موهای سرشان را به شكلهای مختلف آرایش میكنند، تنها به خاطر مد بودن آن، این كار را انجام می دهند و... اما شاید از آنجا كه در جامعه پوشش و نوع پوشیدن، به چشم میآید، مد و مدپذیری، توجه بیشتری میطلبد.
اما در این راستا قوه مقننه چه اقداماتی انجام داده است؟
چندی پیش بود كه نمایندگان مجلس شورای اسلامی كلیات طرح ساماندهی مد و لباس را با ۱۳۷ رای موافق، ۴۵ رای مخالف و ۱۱ رای ممتنع از مجموع ۲۲۴ نماینده حاضر به تصویب رساندند.
در صورت تصویب نهایی این طرح به منظور حفظ و تقویت فرهنگ و هویت ایرانی - اسلامـــی و ترویـــج الگـــوهای پوشش ملی، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مكـــلف به تشكیـــل كمیتـــهای متشكـــل از یك نفر نماینده تامالاختیار از هر كـــدام از وزارتخانههای فرهنگ و ارشاد اسلامی، بازرگانی، صنایع و معادن، سازمانهای صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و مدیریت و برنامهریزی كشور و یك نفر نماینده از كمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی خواهد شد.
سیدمحمود حسینی دولتآبادی مخبر كمیسیون فرهنگی مجلس در توضیح این طرح گفت: در شرایط حاضر توجه به لباس و پوشاك به عنوان یكی از عناصر نشاندهنده هویت ملی ضرورت دارد.
وی افزود: ترویج گسترده مدلهای غربی در جامعه و نابسامانی در الگوهای پوشش اكنون به یك مسئله فرهنگی در كلان شهرها تبدیل شده و ضرورت توجه به آن را به یك نیاز ملی تبدیل كرده است.
همچنین گرامیمقدم با بیان این كه فرهنگ با قانون بیان نمیشود، گفت: فرهنگ، مجموعه آداب و رسوم و رفتارهای اجتماعی و تمایل و خواست مردم است كه طی قرون مختلف اتفاق میافتد و اگر بخواهیم قانون را وارد این مبحث كنیم در تعریف فرهنگی قانون دخالت كردهایم، آن وقت است كه مردم خواهند گفت كه مجلس در حجاب مردم هم دخالت میكند.
نماینده بجنورد تصریح كرد زمانی كه ما در اختیارات مردم دخالت میكنیم دهها فاكتور دخالت میكنند و این موضوع ممكن است قانون ما را سست كند.
در این باره عماد افروغ نماینده تهران در مجلس نیز در دفاع از این طرح اظهار داشت: ما امروز حقی به نام حق فرهنگ داریم و ما نسبت به حقوق فرهنگی مردم غفلت كردهایم.
وی بـــه همكار پارلمانی ما نوری، گفت: اگـــر در این طرح دقت كـــرده باشید، یك نـــگاه عاطفـــی بر آن حاكـــم است و سنخ و جنس برنامهریـــزی آن عاطفی، تشویقی و حمایتـــی بوده و پرهیز از تصدیگری دولـــت و عمـــدتا سیاستگـــذاری هدایـــت و نظارت است و قرار نیست مجلس و دولت نظر بدهد، بلكه این طراحان بخش خصوصی هستند كه قدرت رقابت را به خاطر این غفلت ندارند.افروغ افزود: ما سالهاست شاهد غلبه اقتصادزدگی و سیاستزدگی هستیم و فرهنگ به فراموشی سپرده شده و مادامی كه این مشكل حل نشود، مشكلات دیگر هم حل نخواهند شد.
رییس كمیسیون فرهنگی تصریح كرد: در این طرح برخلاف تصورات القاكنندهای كه وجود دارد، ما به دنبال مدگرایی هستیم و معتقدیم كه در این عرصه باید از تكثر و تنوع و تغییر حمایت كرد و به استقبال آن رفت، به عبارتی معتقد به وحدت در عین كثرت هستیم.
نماینده تهران افزود: ما باید در كنار همه تكثرها باز هم تولید كنیم.
افروغ گفت: (بعضیها فكر میكنند مد از آسمان میآید، مگر مد از آسمان میآید؟
مد یك مقوله اجتماعی است و در كشور كمرنگتر به آن اشاره شده است، تا جایی كه خیلی از طراحان میگویند ما حتی قدرت برگزاری یك نمایشگاه برای عرضه تولیدات خود را نداریم...) شاید یكی از دلایلی كه مدهای دیگر كشورها به ایران رواج پیدا میكند، نداشتن استانداردهای مد در داخل كشور است.
وی همچنین در پاسخ به این پرسش كه داستان لباس ملی از كجا شروع شد گفت: بحث بر سر مد نیست بلكه بر سر ساماندهی لباس است و به خاطر جشنوارههایی كه در خارج از كشور فعال بودند و جشنواره مد لباس برگزار میكردند، تصمیم گرفتیم در كشور خودمان جشنواره لباس داشته باشیم كه حمایت از تولیدكنندگان داخلی باشد.
از او پرسیدیم شما لباس ملی را تكذیب میكنید؟ كه در پاسخ میگوید: خیر، من تكذیب نمیكنم بلكه معتقدم در مراسم رسمی باید لباس رسمی وجود داشته باشد ولی نه به عنوان لباس ملی (لباس واحد) مثل مراسم رییس جمهور كه باید لباسها ویژه باشد.
وی از مردم جامعه و كسانی كه این مسئله را پذیرفتند تشكر كرد و گفت: كسانی كه این موضوع را نپذیرفتند آنهایی بودند كه به اقتصادشان لطمه میخورد و یكی از واردكنندگان لباس به كشور بودند كه با مدهایی كه در خارج از كشور است در ارتباط بودند.وی در پایـــان گفت: مسئـــول پیگیری طـــرحهای ارائه شده، خانـــم عالیـــا هستند نه مـــن...
رییس كمیسیون فرهنگی مجلاس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست