چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

نقد سریال یا کارگردان


نقد سریال یا کارگردان

طی ۳۰ سال از گذشت انقلاب شکوهمند اسلامی، رسانه ملی علاوه بر تولید آثار تلویزیونی روزمره، مجموعه های عظیم تری با بودجه کلان تر را در دستور کار خود قرار داده است که اصطلاحا آنها …

طی ۳۰ سال از گذشت انقلاب شکوهمند اسلامی، رسانه ملی علاوه بر تولید آثار تلویزیونی روزمره، مجموعه های عظیم تری با بودجه کلان تر را در دستور کار خود قرار داده است که اصطلاحا آنها را «الف» می نامیم.

مجموعه های «الف» سیما با فراز و نشیب های فراوانی همراه بوده اند و گاه با استقبال غیر منتظره مخاطبان و گاه با بی تفاوتی آنها و شکست فیلم مواجه شده اند.

هر چند نباید برای جذب مخاطب توسط یک مجموعه شرایط زمانی، مکانی و متناسب با نیاز روز را نادیده گرفت اما بدون شک ظرفیت های درونی خود آن فیلم در جذب مخاطب حرف اول را می زند.

در مجموعه های الف دینی به جز سریال امام علی (ع) ساخته میرباقری در سال های گذشته سایر مجموعه ها نتوانسته اند موفقیت آنچنانی کسب کنند، هر چند این مجموعه ها نیز در جذب مخاطب با هم متفاوت بوده اند.

طی دو، سه ماه گذشته پس از ۵ سال تحقیق، نگارش، فیلمبرداری و تدوین مجموعه عظیم یوسف پیامبر(ع) به خانه ها آمده و اکنون که در آستانه پخش قسمت ۲۴ آن (فرداشب) هستیم توانسته است مخاطبان خوبی را کسب کند.

طی آماری که مراکز رسمی منتشر کردند بیش از ۸۰ درصد مردم تماشاگر این سریال هستند و این درصد برای مجموعه تاریخی ق€… دینی در سالیان کنونی یک رکورد فوق العاده محسوب می شود.

شاید در نگاه اول ظرفیت های درونی داستان یوسف قرآن جاذب مخاطب محسوب شود نه ظرفیت های مجموعه تلویزیونی «یوسف پیامبر» اما مطمئنا اگر سریال آن هم مجموعه ای که هفته ای یک بار پخش می شود کشش و به دنبال آوردن مخاطب را نداشته باشد، پس از چند قسمت مخاطب خود را از دست خواهد داد کما اینکه در سریال «تنها ترین سردار» که مهدی فخیم زاده به زندگی امام دوم شیعیان پرداخته بود این امر اتفاق افتاد و حتی سریال ولایت عشق با آنکه قوی تر از تنهاترین سردار ساخته شده بود نتوانست آنچنان که انتظار می رفت به جذب مخاطب بپردازد.

به رغم استقبال مردم از سریال یوسف (ع) از شروع اولین قسمت شاهد نقدها و انتقادات گاه تندی علیه این مجموعه هستیم.

در روزنامه ها، نشریات، گفتار کارشناسان دینی و فرهنگی شاهد اظهارنظرهای متفاوتی در این باره هستیم که برخی از آنها خالی از اغراض شخصی و بعضا سیاسی نیست.

شاید این مجموعه را اگر کارگردانی به غیر از فرج الله سلحشور ساخته بود این همه انتقاد پشت سرش نبود.

فرض کنید در تیتراژ این مجموعه به جای اسم کارگردان فعلی نام هایی چون میرباقری، بیضایی، کیمیایی، تبریزی، فخیم زاده و... درج شده بود شاهد خیلی از این نقدها در رسانه های مکتوب و دیجیتال نبودیم و در عوض تحسینی بود که در عکس ها و گزارش ها هر روزه منتشر می شد.

برخی انتقادا ت نیز از جانب کارشناسان دینی است که غالبا نسبت به برخی صحنه ها و گفتارها معترضند. گفته می شود این مجموعه قبل از فیلمبرداری و تدوین چهار سال کار تحقیق فشرده با استفاده از تمامی تفاسیر شیعه و اصل سنت را پشت سر گذاشته است.

پیش بینی می شود در بیست و چند قسمت باقیمانده، مخاطب سریال یوسف پیامبر حتی بیشتر از الان خواهد بود و شاهد رضایت مردم کشورمان و کشورهایی که در حال پخش و یا در آستانه پخش در آنهاست خواهیم بود؛ پس چه زیباست اگر نقدی نیز داریم در فضای واقعی و به دور از اغراض و گرایش های خاص بیان کنیم.

حبیب ترکاشوند