چهارشنبه, ۱۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 8 May, 2024
مجله ویستا

مبلغان دینـی وجـوانـان


مبلغان دینـی وجـوانـان

جوانی ارزش ویژه ای دارد که نمایش نوعی زندگی است که برای خود زیبایی وعظمتی دارد ومی تواند تکامل آینده آدمی را رهبری کند

بنا بر اظهارات روانشناسان و متخصصان علوم تربیتی در دوران بلوغ ، عقاید و القائات نقش و نفوذ فوق العاده ای در تعیین و تغییر بینش و منش جوانان داشته و گرایشات و جهت گیری های آینده آنان را شکل می دهد که می توان گفت شخصیت و نوع زندگی آنان در این دوره تکوین می یابد .

بسم الله الرحمن الرحیم

بنا بر اظهارات روانشناسان و متخصصان علوم تربیتی در دوران بلوغ ، عقاید و القائات نقش و نفوذ فوق العاده ای در تعیین و تغییر بینش و منش جوانان داشته و گرایشات و جهت گیری های آینده آنان را شکل می دهد که می توان گفت شخصیت و نوع زندگی آنان در این دوره تکوین می یابد .

جوانی ارزش ویژه ای دارد که نمایش نوعی زندگی است که برای خود زیبایی وعظمتی دارد ومی تواند تکامل آینده آدمی را رهبری کند .

جوانی ارزشی است که می تواند طرز تفکر ما را درباره زندگی عمیق تغییر دهد . همچنانکه جنبه های مثبت شخصیت جوان نباید باعث غرور و خودپسندی او گردد . توجه حساسیت ها ضعف ها و نقاط منفی نیز نباید عزت نفس او را کاهش داده در نتیجه وی خود را کمتر و پایین تر از آنچه هست می تواند باشد ببیند . لذا با توجه به این نکته که هیچ کس کامل نیست می تواند او را آرامش دهد و جوانی به یقین یکی از نعمت های بسیار بزرگ الهی و هم ردیف صحت و سلامتی است . چنانچه امام علی (ع) می فرماید : دو چیز است که قدر و قیمت و شأن آن را هیچ کس نمی شناسد مگر کسی که آن دو را از دست داده باشد ، یکی جوانی و دیگری تندرستی .

لذا در می یابیم که دوران جوانی از پرشکوه ترین و طلایی ترین دوران زندگی انسان هاست . مباد که این فرصت گرانبها به سستی ، بطالت ، غفلت و گناه بگذرد که حاصلش درد و دریغ باشد و اشک و حسرت و ندامت.

جوانی به کمک تخیل قوی و کنجکاوی متغیر دورانی است عالی که می توان آن را دوران تغییر روحی نامید . جوانی اندیشه های جدید ، نظریات بدیع ، احترامات آینده و خلاصه آنچه پیام آور سرنوشت هاست در دوران جوانی تدوین می گردد . سر انجام در این دوران است که رفتارهای اساسی ما در برابر زندگی شکل می گیرد از جمله عنصر پویایی را تشکیل می دهد . چشمه شادابی و هیجان نیرو را افزایش می دهد . حرارت و رکود و جمود را افزایش می دهد . کمال و پختگی را تغیر می دهد .

پیامبر اکرم (ص) که حقایق را با نور وحی و الهام می دیدند به این واقعیت توجه و آگاهی کامل داشته و در بعضی از روایات در این باره سخن گفته اند چنانچه می فرمایند اوصیکم بالشبان خیرا فانهم ارق افتده ان الله بعثنی بشیرا و نذیرا محالفنی الشبان ( به شماها درباره جوانان و نیکی سفارش می کنم که آنها دلی رقیق تر و قلبی فضیلت پذیرتر دارند . خداوند مرا به پیامبری بر انگیخت تا مردم را به رحمت الهی بشارت دهم و از عذابش بترسانم . جوانان سخنانم را پذیرفتند و با من پیمان بستند ) .

حضرت علی (ع) در این باره می فرمایند . علیک بلاحداث فانهم اسرع الی کل خیر ( برتو باد توجه به نسل جوان زیرا جوانان سریعتر به خیر و صلاح می گرایند و حق را می پذیرند) .

امام صادق (ع) می فرمایند . بادروا اولادکم بالحدیث قبل ان یسبقکم الیهم المرحبه (به فرزندان خود هرچه زودتر بیاموزید قبل از آنکه مخالفین بر شما سبقت گیرند و دلهای فرزندان شما را به سخنان نادرست اشغال نمایند). بنابراین با توجه به مطالب اشاره شده و اینکه جمع وسیعی از جمعیت ایران اسلامی را گروه های سنی جوانان و نوجوانان تشکیل می دهد و این جمعیت همچنان بسوی فزونی است و با عنایت به اینکه اغلب سیاستمداران و برنامه ریزان فرهنگی و اجتماعی استعمار تهاجم گسترده فرهنگی را علیه جوانان تدارک دیده اند لذا هوشیاری و توجه ویژه مسؤولین و دست اندرکاران فرهنگی اجتماعی کشور ( به طور اعم ) و متصدیان و متولیان امر تبلیغ (بطور اخص) است که ارشاد و هدایت صحیح آنان را از اصلی ترین برنامه های تبلیغاتی و تعلیماتی خود قرار داده و ضمن رفع نیازهای مادی و معنوی این سرمایه عظیم کشور با موضعی پدرانه و محبت آمیز و با سعه صدر و آغوشی باز آنان را نسبت به احکام و معارف اسلامی و آرمانهای مقدس نظام مقدس جمهوری اسلامی که خونبهای جوانان پاک نسل اول انقلاب بوده را آگاه و علاقمند نموده و از دام صیادان پلید استعمار نجات دهند .

حضرت امام جوانان را بزرگترین ذخایر اسلام و انقلاب به شمار می آوردند که در این میان روحانیون و مبلغان آگاه و دلسوز که رسالت تعلیم و معرفت و معنویت مردم را از انبیاء و اولیاء به ارث برده اند بیش از سایرین در تعیین و ترسیم ارزشهای فرهنگی نسل جوان و به تبع رشد و شکوفایی فرهنگی و اجتماعی جامعه موثر و تعیین کننده خواهند بود ودر منشور دوم انقلاب خطاب به علما و روحانیون می فرمایند : (علما و روحانیون انشاءالله به همه ابعاد و جوانب مسؤولیت خود آشنا هستند ولی از باب تذکر و تاکید عرض میکنم امروز که بسیاری از جوانان و اندیشمندان در فضای آزاد کشور اسلامی مان احساس می کنند که می توانند اندیشه های خود را در موضوعات و مسایل مختلف اسلامی بیان دارند با روی گشاده و آغوش باز حرفهای آنان را بشنوند و اگر بیراهه می روند با بیانی آکنده از محبت و دوستی راه راست اسلامی را نشان دهید و باید به این نکته توجه کنید که نمی شود عواطف و احساسات معنوی و عرفانی آنان را نادیده گرفت). (با مهر پدری و الفت با آنان برخورد کنید . در غیر اینصورت خدای ناکرده به دام لیبرالها ، ملی گراها و یا چپ و منافقین می افتند وگناه این کمتر از التقاط نیست)

وقتی می توانیم به آ ینده کشور و آینده سازان امیدوار شویم که به آنان در مسایل گوناگون بها دهیم و از اشتباهات و خطاهای کوجک آنان بگذریم و به همه شیوه های اصولی که منتهی به تعلیم و تربیت صحیح آنان می شود احاطه داشته باشیم .

▪ چند توصیه

۱) سادگی ، آراستگی و نظافت ظاهری نیز از عوامل عمده و اساسی جلب و جذب مخاطب خصوصا جوانان می باشد.

۲) آگاهی و اطلاع از رویدادها و حوادث مهم سیاسی ، اجتماعی روز از لوازم مهم توفیق مبلغ در امر تبلیغ به شمار می آ ید .

۳) رابطه مبلغ با جوانان و نوجوانان می بایست بر پایه انس ، الفت ، محبت و دوستی باشد تا زمینه های نفوذ و تاثیر پیام و نیز تربیت و تزکیه مخاطبین را فراهم آورد .

۴) بلاغت و فصاحت و رعایت سادگی و در عین حال شیوایی در بیان نقش بسیار مهمی در تجسم و توصیف محتوای پیام دارد که نباید از نظر دور بماند .

۵) رعایت اجمال و اختصار در بیان مطالب مانع کسالت و خستگی مخاطب و موجب تفهیم بهتر آن میشود .

۶) استفاده به موقع و مناسب از حرکات سر ، دست و... به منظور تفهیم و توصیف هر چه بهتر پیام .

۷) اسفاده از شعر ، قصه و حکایت در انتقال پیام .

۸) درک و شناخت مشکلات ، معضلات ، نارسا یی ها و نیازهای مادی و معنوی مخاطبین .

۹) عنایت به موفقیت و مقتضیات مکان و زمان .

۱۰) تنظیم و تقسیم بندی مطالب و پرهیز از پراکنده گویی وشتاب زدگی در ابلاغ پیام .

۱۱) پرهیز از تکرار در تمامی زمینه ها و عناصر و ابعاد ابلاغ پیام نظیر سخن ، گفتار ، انتخاب مطالب و...

۱۲) ضمن حضور طلاب و ائمه جمعه در مدارس و دانشگاهها رعایت اختصار در ایراد سخنرانی ومسأله گویی و همچنین اقامه نماز جماعت و ادعیه را بنمایند .

۱۳) ارتبا ط مستمر روحانیت با مردم علی الخصوص با جوانان متعهد و دلسوز در جهت رفع شبهات فرهنگی ، سیاسی ، اجتماعی و ...

گردآورنده : محمد خردمندی

کارشناس پزوهش اداره کل تبلیغات اسلامی استان مازندران