شنبه, ۲۲ دی, ۱۴۰۳ / 11 January, 2025
دیدار به فیش آخر ماه
وقتی در سال های ۸۰ و ۸۱ خبر اتصال شبكه تلفن همراه كشور به سیستم پیام كوتاه (SMS) منتشر شد، كمتر كسی فكر می كرد كه این سیستم با سرعتی سرسام آور و نه به بهترین شكل ممكن جای خود را در میان هواداران باز كند.
SMS كه مخفف عبارت Short message service است، امكان ارسال و دریافت پیام كوتاه را به صورت متن برای مشتركان تلفن همراه فراهم می كند.
در صورتی كه مقصد پیام كوتاه به علت خاموش بودن تلفن همراه یا در شبكه نبودن آن، امكان دریافت را نداشته باشد، پیام در مركز SMS ذخیره شده، به محض برقراری ارتباط به مقصد ارسال می شود.
دارندگان تلفن همراه و بویژه «SMS بازها» خوب می دانند كه كمتر از ۱۰ درصد پیام های كوتاهی كه در كشور ارسال می شود، جنبه كاری دارد و اكثر SMS ها به «جوك»، «لطیفه» یا «شوخی های دوستانه» ختم می شود.
دفاتر كار، كلاس های درس (دانشگاه)، مغازه ها، اماكن عمومی مانند رستوران، اتوبوس، تاكسی، مترو و خیلی جاهای دیگر از دست SMS بازها آسایش ندارد.
در این سیستم امكان ارسال ۱۶۰ كاراكتر در هر پیام فراهم است كه هزینه ارسال هر پیام نیز ۱۳ یا ۱۴ تومان می شود.
هر پیام را می توان در عرض چند ثانیه و گاه چند ساعت به مقصد مورد نظر فرستاد كه تمامی آنها بستگی به بار سیستم دارد.
SMS یك سیستم یك طرفه است، بدین معنی كه بعد از ارسال پیام اگر سیستم دارای بار سنگین باشد، امكان دیر رسیدن یا اصلاً نرسیدن پیام وجود دارد. اما یك نكته را همه SMS بازها خوب می دانند و آن هم این كه اگر پیامی ارسال شد، دیگر هیچ قدرتی نمی تواند جلوی رسیدن آن را به مقصد بگیرد.
● استفاده بهینه از فناوری
نیمه شب ساعت ۲ زنگ SMS تلفن همراهتان شما را از خواب بیدار می كند و شما مجبورید این پیغام را با چشمانی خواب آلود بخوانید.
Salam, bebakhshid, mikhastam zang bezanam, tarsidam bi moghe bashe, badkhab beshi, hala bekhab sobh sohbat mikonam
kheyli bahali her, her, her
با وجود این كه فناوری كشور ما با چند سال تأخیر نسبت به دیگر كشورهای دنیا به سیستم های خدمات ویژه و از آن جمله پیام كوتاه مجهز شد، اما هنوز علم، آگاهی و شناخت مشتركان از این سیستم و نحوه استفاده از آن بسیار پایین است.
تقریباً همه ما افرادی را كه موقع راه رفتن، درون تاكسی و اتوبوس و مترو و حتی پشت میز كار در حال خواندن یا نوشتن پیام كوتاه هستند، دیده ایم و احتمالاً خودمان هم بارها این كار را تجربه كرده ایم. اما آیا می دانید تا چند سال پیش به خاطر این كه شبكه مخابرات كشور از ظرفیت كافی برای پوشش گسترده نزدیك به ۳ میلیون مشترك تلفن همراه به سیستم پیام كوتاه برخوردار نبود، فقط یك میلیون مشترك را به این سیستم متصل كرده و بقیه موبایل داران با حسرت به SMS داران نگاه می كردند؟ در شرایطی كه شبكه مخابرات كشور از قدرت پوشش مشتركان برخوردار نبود، وسیله بازی قرار دادن SMS اندكی بی انصافی می نمود.
امروز در بسیاری از اداره ها و حتی اتاق های كوچك كار، كارمندان می كوشند حرف هایشان را همراه با شوخی به وسیله SMS به یكدیگر برسانند. گاهی این بازی ساعت ها ادامه پیدا می كند و اگر جوك یا مطلب جالبی برای یك نفر برسد، او باید این جوك را برای همه بفرستد...!
در فیش تلفن همراه بعضی مشتركان ارقامی بالای ۲۰ یا ۳۰ هزار تومان به چشم می خورد كه فقط به پیام كوتاه آنها مربوط است.
SMS بازها می گویند این كار آنقدر شیرین است كه فقط با فروختن سیم كارت می توان آن را ترك كرد.
جمشیدیان، استاد دانشگاه می گوید: «در كلاس درسم از همه بچه ها خواسته ام كه موبایل هایشان را خاموش كنند. قبلاً فقط حرف می زدند، اما الآن یك بند در حال پیام فرستادن اند. بعضی وقت ها می بینم دانشجویی خود به خود می خندد، می فهمم كه پیام بامزه ای برایش رسیده! در هر حال، SMS كلاس را تحت الشعاع قرار داده است...»
بازار ساخت جوك های به روز و مرتبط با هر مناسبتی نیز در بخش پیام های كوتاه تلفن های همراه بسیار داغ است، به طوری كه اگر شما نخستین نفر در ارسال یك «لطیفه» یا «مطلب جالب» باشید، در كمتر از چند ساعت همان پیغام از طرف یكی از دوستان برای شما ارسال می شود. حال محاسبه كنید كه یك پیام چطور در عرض چند ساعت میان چندصد نفر می چرخد و به خودتان باز می گردد.
● SMS به چه دردی می خورد؟
وقتی با این سؤال كه sms به چه درد می خورد؟ به سراغ دارندگان تلفن همراه رفتیم، جواب ها بسیار شنیدنی بود.
بیشتر مشتركان این سیستم معتقدند وقتی تلفن همراه شخص مورد نظرشان خاموش باشد یا در دسترس نباشد، می توانند با ارسال یك پیام در نخستین فرصت با مخاطب خود تماس بگیرند یا اخبار مورد نظر را به یكدیگر برسانند. گروهی نیز بر این باورند كه با این روش از زیاد حرف زدن جلوگیری می شود و تمام حرف ها در چند كلمه خلاصه می شود.
اما در میان جوانان، شوخی ها حرف نخست را می زند و ارسال پیام های وقت و بی وقت به نوعی تفریح تبدیل شده است.
سارا دانشجوی زبان انگلیسی می گوید: «خیلی از حرف هایی را كه نمی توانم به دوستانم بگویم، می نویسم. بعضی شب ها هم تا دیر وقت message بازی می كنم. باور كنید بدون sms موبایل هیچ فایده ای ندارد. من حتی با مادرم هم با sms حرف می زنم...!»
سپهر هم معتقد است طول مسیری كه در اتوبوس یا تاكسی به سمت خانه یا محل كار می رود، با فرستادن sms و شوخی، كوتاهتر می شود. وی ادامه می دهد: «قبلاً كه پشت چراغ قرمز یا ترافیك می ماندم، اعصابم خرد می شد، اما هم اكنون با یكی از بچه ها «چت» می كنم و اصلاً متوجه نمی شوم كی به محل مورد نظر می رسم.»
● كارشناسان چه می گویند؟
دكتر میرزمانی، عضو هیأت مدیره صنایع الكترونیك افراگستر، sms را سیستمی مناسب در بهبود و بهینه سازی و مدیریت بسیاری از بخش ها می داند و می گوید: «موارد كاربرد این سیستم در سیستم های حمل و نقل شهری و جاده ای چون تاكسیرانی، اتوبوسرانی، آژانس ها، اورژانس، راهنمایی و رانندگی، پست و ... است.»
وی با اشاره به استفاده از GPS برای تعیین موقعیت زمان و سرعت حركت شیء متحرك ادامه می دهد: «پس از آن، با استفاده از شبكه GSM و سرویس پیام كوتاه این اطلاعات منتقل می شود و بدین ترتیب امكان مسیریابی خودروهایی كه مجهز به سیستم مدیریت ناوگان هستند از طریق شبكه اینترنت فراهم می شود.»
مهندس سجاد مرسلی نیز درباره استفاده های درست از سیستم پیام كوتاه می گوید: «با استفاده از این سیستم، می توان از تشكیل صف در بانك ها، مراكز اداری و هر سازمانی كه به علت مراجعه مشتریان با ازدحام مواجه است، جلوگیری كرد و با ایجاد محیط آرام برای كاركنان، بدون اتلاف وقت، به خدمت دهی بهتر پرداخت.»
وی ادامه می دهد: «از مزیت های دیگر چنین سیستمی، ثبت ساعات و زمان خدمات داده شده به مشتریان و امكان تهیه انواع گزارش های آماری از سیستم و توزیع مناسب مشتریان به باجه های خدمت دهنده و جلوگیری از خسته شدن كاركنان است.»
با توسعه خدمت دهی در سیستم بانكی و با بهره گیری از سیستم مدیریت صف و از طریق سرویس پیام كوتاه، برای آنكه در وقتمان صرفه جویی شود، می توان از طریق ارسال و سپس دریافت SMS به شماره تماس در شبكه بانك مورد نظر، از تعداد مشتریانی كه جلوتر از ما در صف بانك منتظرند، مطلع شده، بر این اساس با گرفتن نوبت، دقیقاً در زمان تعیین شده برای انجام امور بانكی خود حضور بیابیم.
● و اما بعد
و اما نكته حائز اهمیت این كه تجهیزات موجود در كشور اجازه بسیاری از عملیات ها را نمی دهد و تا رسیدن به ایده آل ها فاصله بسیار است و این نكته شاید یكی از علت های استفاده از این سیستم برای تفریح و سرگرمی باشد. با این حال، سیستم مدیریت خدمات بانكی در كشور در صورت برنامه ریزی مناسب، قابلیت اجرایی خوبی خواهد داشت ولی در ارتباط با مدیریت ناوگان از یك سو، با مشكل عدم برخورداری از نقشه های شهری مناسب و از سوی دیگر، با بالا بردن هزینه ارسال هر پیام كوتاه روبه روییم.
با وضع موجود، چنین به نظر می رسد كه فعلاً باید به همان پیام های كوتاه، جوك های كوتاه و بلند و شوخی های بی مزه اكتفا كرد، اما فراموش نكنیم كه ارسال هر پیام كوتاه یك هزینه كوچك دارد و فیش آخر ماه جمع تمام این هزینه های كوچك است كه خیلی بزرگ می شود! هر چند SMS بازها چنان معتاد به این سیستم شده اند كه هیچ توصیه و نصیحتی به آنان كارساز نیست اما شاید هر بار كه فیش موبایلشان با رقم های درشت ستون پیام كوتاه به دستشان می رسد، این SMS هم معنی خودش را پیدا كند كه:
۶۶۶, ۳ta ۶ dare . Bazie shatranj akharesh kish dare
.Mare booaye hendi ham nish dare
SMS ham ke mifresti akhare mah Fish dare
محمدرضا هادیلو
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست