پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

پلیس زن


پلیس زن

با وجود تمام ارشادها و راهبری های الهی و انسانی, امروزه بقای جوامع بشری در خطر قرار گرفته و هیچ آینده روشن و هیچ امیدی به جز لطف حضرت حق وجود ندارد پس تردیدی نیست که حضور مصلحان اخلاق در جامعه و پاسداران اعتقادات و آرمان های جامعه و مأموران قوانین و مقررات در جامعه ضرورت انکارناپذیر است

در زمینه جرم خیزی که ارتکاب به ناشایست و هنجارشکنی برای عده ای معمول و مسلم شده تا بتوانند در این زندگی رقابتی بهره های بیشتر و بیشتری به چنگ بیاورند و پاکی و اخلاق، مقام و محبوبیت خود را از دست داده است، کمتر اجتماعی را می یابیم که بدون ناظر و امر و نهی دائم، قابل اداره کردن باشد و بتواند به سمت اهداف پیشروی کند. حتی با وجود تمام ارشادها و راهبری های الهی و انسانی، امروزه بقای جوامع بشری در خطر قرار گرفته و هیچ آینده روشن و هیچ امیدی به جز لطف حضرت حق وجود ندارد. پس تردیدی نیست که حضور مصلحان اخلاق در جامعه و پاسداران اعتقادات و آرمان های جامعه و مأموران قوانین و مقررات در جامعه ضرورت انکارناپذیر است.

این رویه و مسئولیت ها در جامعه ای که خود را فرهنگی و دینی می شناسد و مقاصد متعالی را دنبال کرده و هدف رسیدن به قله کمال و سعادت حقیقی را برای تک تک افراد جامعه درنظر دارد، پیچیده تر و در این روزگار بسیار مشکل تر است.

یکی از ابزارهایی که از ابتدای تاریخ جوامع در آنها نقش داشته و شاید ادامه حیات بشر تا حدی مدیون آن است. مرجع اجرای قانون و پاسبان جان و مال عموم مردم است که اگر ترس از قهر و مجازات آن نبود جنایت و کشتار، نسل بشر را به انقراض کشانده بود و یا میراث انسان چیزی جز وحشیگری و خوی حیوانی نبود. گزمه، پاسبان، شهربان و یا همان پلیس و نیروی انتظامی یک نهاد اجتماعی است که بیشتر به عنوان راه حل پایانی و علاج بعد از وقوع به کار می رود تا پیشگیری و عدم حضور موثر و فیزیکی آن باعث افزایش انحرافات می شود. البته تاریخ نشان داده که بسیاری دولت ها و ملت ها از انحراف در خود این ابزار رنج برده اند و مشکلات و ناهنجاری های آن را به طور مستقیم در متن جامعه دیده اند چرا که رویارویی بی واسطه نیروی انتظامی و پلیس با مردم و مشکلات جامعه خصوصیت مهمی است که هیچ نهاد اجتماعی دیگری در این جایگاه و تا این اندازه دارای آن نمی باشد و تنها مقامی است که امر و نهی او در لحظه و بی درنگ اجرا می شود.

از طرفی تمام افراد و اقشار را در هر صنف و گروهی مورد مواجهه قرار می دهد و به سختی می توان این مواجهات و مراجعات را نظارت و هدایت کرد. بنابراین و با توجه به اینکه جامعه به هر صورت مرتکب خطا و انحراف خواهد بود و در اصل افراد ناپاک و خطاکار مخاطبان پلیس و نیروی انتظامی هستند، سازماندهی صحیح و به روز و پالایش دائمی این نیرو و نهاد مهم اجتماعی تنها راه تضمین سلامت ارتباطات پلیس و نیروی انتظامی با مردم است.

جمهوری اسلامی ایران کشوری است که صاحب بهترین نیروی پلیس در جهان است و در مقایسه با همکاران خود در دیگر کشورها که قدرت و اقتدارشان مایه فسادشان شده، مقتدرترین نیروی پاک و صالح در میان پلیس های جهان است. کارآمدی و سازمان یافتگی آن دستیابی به اهداف چشم گیری را به نمایش گذاشته و سایه شوم بسیاری از مخاطرات را از سر مردم ایران برطرف ساخته است. اما همان طور که خود مسئولان این نهاد منکر ایرادات و مشکلات آن نمی شوند، باید برای ارتقاء هرچه بیشتر آن که ارتقاء جامعه را در گرو خود دارد، از طریق نقد منصفانه به صلاحیت و کارآمدیش افزود.در دهه اخیر تغییرات بسیاری در پلیس و نیروی انتظامی رخ داده که شاید تمامی آنها لازم و فوری بوده است.

از آن جمله می توان بکارگیری پیشرفته ترین تجهیزات و خودروها و تصمیم اخیر در تأسیس پلیس اقتصادی را نام برد که با توجه به مسئولیت های نیروی انتظامی و پلیس و ضرورت های امروز جامعه همگی آنها توجیه شده و منطقی است.

یکی دیگر از این تغییرات و تحولاتی که تا این سطح و گستردگی در نیروی پلیس تازگی دارد بکارگیری مأمور زن در میان دیگر مأموران پلیس و نیروی انتظامی است. وجود این نیرو با توجه به مشکلات دست به گریبان جامعه و قوانین اسلامی در یک محیط به طور کامل مذهبی، ضروری بوده و از افتخارات این نهاد و البته کل جامعه است.

علی احمدی